?>

FBI, İngiltere'deki müzeden kaybolan "antik hazineleri" soruşturuyor

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), İngiltere’deki müzeden kaybolan ve Amerikalı alıcılara satıldığından şüphelenilen yüzlerce "antik hazineyi" soruşturuyor.

Dünya - 8 ay önce

İstanbul

BBC’deki habere göre, ismi açıklanmayan FBI ajanı, geçen yıl British Museum yetkililerinin antik mücevherat, taş ve çeşitli parçaların müze koleksiyonundan kaybolduğunu, çalındığını veya hasar aldığını açıklamasının ardından İngiliz emniyetine konuyla ilgili destek sağladıklarını söyledi.

British Museum yetkilileri, 1500’ün üzerinde parçanın çalındığını veya kaybolduğunu, 626’sının kurtarıldığını, 100’ünün bulunduğunu ancak henüz geri getirilemediğini duyurdu.

Amerikalı emniyet güçleri, Washington’daki alıcıya satılan müzeye ait 268 parçanın geri gönderilmesi sürecinde de yardımcı oldu.

Müze yetkililerinin çalındığını duyurdukları eserlerin büyük çoğunluğu kataloglanmamış parçalardan oluşuyor. Bu sebeple yetkililer, halen bu eserlerin müze koleksiyonundan çalındığını kanıtlamanın yollarını arıyor.

Bazı durumlarda koleksiyoncular, müze yetkililerinin değerlendirme yapabilmesi amacıyla eserleri bağışlamayı kabul ediyor.

Üst düzey küratör Dr. Peter Higgs, British Museum yetkilileri tarafından "eski eserleri çalmak", "zarar vermek" ve "satmakla" suçlanıyor. Higgs ise hakkındaki bu suçmalaları reddediyor.

100 bin sterlinlik hırsızlık iddiası

Müze yetkilileri, Higgs'in yaklaşık 100 bin sterlinlik (4 milyon 100 bin lira) hırsızlık yaptığını öne sürüyor.

Müze yetkililerince açılan davadaki belgelere göre, Higgs'in en az 10 yıl boyunca müzenin depolarındaki çoğunlukla kayıtsız eserleri çalarak sattığından şüpheleniliyor.

Yetkililer, görevden alınan Higgs'in ABD'de e-ticaret sitesi eBay ​üzerinden en az 45 alıcıya ürün sattığını değerlendiriyor.

ABD'de üç alıcı, "Sultan1966" adlı satıcının kendisini eBay'de veya e-posta yoluyla "Paul Higgins" veya “Paul” olarak tanıttığını söyledi.

Mahkeme belgelerine göre müze yetkilileri, Higgs'in "Sultan1966" hesabının kendisine ait olduğunu itiraf ettiğini belirtiyor.

New Orleanslı Tonio Birbiglia ise "Sultan1966" rumuzlu satıcıdan iki ürün satın aldığını bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Güler, OYAK'ın 64'üncü genel kurulu dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti

2024-05-25 16:52 - Gündem

Nakil olan hasta her kalp atışında heyecanlanıyor

2024-05-24 14:12 - Sağlık

Fenerbahçe, İstanbulspor karşısında ilk yarıyı 3-0 önde bitirdi

2024-05-26 20:08 - Spor

Galatasaray Başkan Adayı Süheyl Batum, Ali Koç hakkında suç duyurusunda bulundu

2024-05-20 19:37 - Spor

PFDK'den Beşiktaş Teknik Sorumlusu Serdar Topraktepe'ye bir maç ceza

2024-05-26 14:53 - Spor

20 bin afetzedeye barınma imkanı sunan park ve bahçelerde depremin izleri siliniyor

2024-05-25 14:28 - Gündem

FBI, İngiltere'deki müzeden kaybolan "antik hazineleri" soruşturuyor

2024-05-27 16:57 - Dünya

TFF Başkan adayı Erdal Alkış: Türk futbolunda yeni bir dönemi başlatmak istiyorum

2024-05-20 18:37 - Spor

ABD'li Senatör Sanders'tan UCM Başsavcısı'nın Netanyahu kararına destek

2024-05-21 00:07 - Dünya

Erzincan'daki Göyne Barajı bahar yağışlarıyla doldu

2024-05-20 18:43 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde patlayan füzesiyle 2 kişi öldü

19:47 - Dünya

Putin, Rus hükümetine enflasyonu düşürme talimatı verdi

18:43 - Dünya

AB, ABD'nin tarifesine sert karşılık verecek

18:37 - Dünya

Alman Başbakan Scholz, Şara'ya Suriye'nin yeniden inşasını destekleme güvencesi verdi

17:48 - Dünya

Rusya: Harkiv ve Donetsk'te son bir haftada 5 yerleşim birimini ele geçirdik

17:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Sarıyer açıklarında sürüklenen kuru yük gemisi için kurtarma ekibi sevk edildi

20:02 - Gündem

THY'nin yolcu sayısı ocak ayında 6,8 milyona çıktı

19:57 - Gündem

Gümüşhane'de anne ayı ve yavruları görüntülendi

19:52 - Gündem

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde patlayan füzesiyle 2 kişi öldü

19:47 - Dünya

İsrail'in Tammun'a yönelik saldırıları tarım ve hayvancılık sektöründe büyük kayıplara yol açtı

18:47 - Ekonomi