?>

FAO'dan Suriyeli sığınmacılar için yeni yol haritası

BM Gıda ve Tarım Örgütü Acil Durum ve Rehabilitasyon Bölümü Direktörü Burgeon, Suriyeli sığınmacılara yönelik yeni planlarına ilişkin, "Gelecek iki yılda odak noktamız, gıda güvenliği ve tarımın yanı sıra geçim kaynakları olacak." dedi.

Dünya - 6 yıl önce

ANKARA - Dilara Zengin

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Acil Durum ve Rehabilitasyon Bölümü Direktörü Dominique Burgeon, Suriyeli sığınmacıların yaşadığı Osmaniye Geçici Barınma Merkezi'ni ziyareti öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

FAO'nun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı iş birliğiyle Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar ve ev sahibi topluluklar için gerçekleştirdiği sera projesinde incelemelerde bulunacak Burgeon, örgütün en büyük acil durum müdahale programının Suriye'ye yönelik olduğunu söyledi.

Burgeon, ziyareti sırasında Türk yetkililer ve FAO'nun uluslararası ortaklarıyla bir araya geleceğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Gelecek iki yıla yönelik planımızı açıklayacağız. Gelecek iki yılda odak noktamız gıda güvenliği ve tarımın yanı sıra geçim kaynakları olacak. Gıda güvenliği konusunda mültecilere ve aynı zamanda geniş bir mülteci nüfusu olan bölgelerde yaşayan yoksun Türk insanlarına, yeterli ve kaliteli gıdaya erişimleri için yollar bulmalarında yardımcı olacağız. Türkiye'de mülteci çocukların yaklaşık yüzde 23'ü yetersiz besleniyor. Meyve ve sebze gibi besleyici gıdaların fiyatlarındaki oynaklık bazı zamanlarda pahalılığa neden olabiliyor. Bu nedenle FAO, tarımı bir çözüm olarak görüyor. Ailelerin kendi yiyeceklerini yetiştirmeleri ve gelir elde edebilmeleri için tarımda çalışacak becerilere sahip olmaları adına yardım etmek istiyoruz. Pek çok mülteci ailesi yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve bu yüzden insanların iyi bir işle yoksulluktan kurtulmalarına yardımcı olabilmek için geçim kaynaklarına odaklanıyoruz."

Türkiye'nin 3,5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapmasını büyük bir başarı olarak nitelendiren Burgeon, ülkenin bu sığınmacıları cömertçe kucakladığını ve onlara destek sağladığını dile getirdi.

"Türkiye'deki programlar için 95 milyon dolar gerekiyor"

Burgeon, Türkiye'deki sığınmacılara yardımcı olabilmek için Türk hükümetiyle çalışmaya devam edeceklerinin altını çizerek, FAO'nun geçen yıl başlattığı Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklar İçin Tarımsal Mesleki Eğitim Projesi'nin önemine dikkati çekti.

Adana, Mersin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Isparta'daki Suriyeli sığınmacılar ve iş sahibi olmayan Türklerin mesleki eğitimlerle sürdürülebilir iş imkanlarına kavuşmasını amaçlayan projeye yoğun talep olduğunu vurgulayan Burgeon, "Projemiz geçen yıl oldukça küçük ölçekliydi, yaklaşık 900 yararlanıcı vardı. Bu katılımcıların yüzde 30'u Türk ve yüzde 45'i de kadındı. Zeytin ve fıstık gibi ürünlerin hasat zamanı geldi. Bu insanların birçoğu Türkiye'nin güneydoğusundaki tarlalarda iş bulabilir." diye konuştu.

Burgeon, projeyi diğer bölgelere de yaymak ve yeni alanlarda eğitimler vermek istediklerini belirterek, farklı bölgelerdeki ziraat odalarının da aralarında bulunduğu özel sektör temsilcileriyle bu konuda görüştüklerini ve o bölgelerin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim programı planladıklarını ifade etti.

Yeni projeler üzerinde de çalıştıklarının altını çizen Burgeon, "Kampta yaşayan insanlar yemek yardımı alırlar ancak çeşitlilikten yoksun olurlar. Kamp sakinlerinin kullanımı için yeni bir sera inşa ettiğimiz Osmaniye Geçici Barınma Merkezi'ni ziyaret edeceğim. İnsanların kendi sebzelerini bu serada yetiştirebilmeleri için eğitim ve materyaller sağlayacağız." dedi.

Burgeon, FAO'nun daha çok proje geliştirebilmesi için daha çok fona ihtiyaç duyduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"FAO Türkiye, Türk hükümetiyle ülkenin yanı sıra diğer alt-bölge ülkelerindeki kalkınma projelerini yürütüyor ve küresel Suriye müdahale fonunun bir parçası olarak sınır ötesi ekibe ev sahipliği yapıyor. Türkiye'de gerekli olduğunu düşündüğümüz tüm programların tam anlamıyla uygulanabilmesi için 95 milyon dolar gerektiğini hesapladık. Yapabileceklerimiz bağışçıların desteğine bağlı."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uyuşturucuyla mücadeleye evet, KENDİR ambargosuna hayır! Kenevirde İngiliz oyunu bozulmalı...

2018-04-07 10:05 - Özel Haber

Polis memurunun 'filografi' tutkusu

2018-04-08 22:02 - Çevre-Hayat

Survivor'da kim gitti? SURVİVOR KİM ELENDİ? | Survivorda yeni takımlar

2018-04-03 00:32 - Magazin

Doğan Holding'ten medya şirketlerinin satışına ilişkin açıklama

2018-04-07 01:11 - Medya

'Usta' oyunu Hatay'da sahnelendi

2018-04-08 02:32 - Kültür Sanat

İlker Başbuğ’un dostu J. N. Mattis Suriye’den ABD ordusunu çekecek!

2018-04-03 12:29 - Özel Haber

Mustafa Kemal Kurt kimdir? | SURVİVOR MUSTAFA MERT KİM?

2018-04-06 03:32 - Magazin

İsrail Gazze sınırına hava saldırısı düzenledi

2018-04-05 19:02 - Dünya

Sayıştay 45 denetçi yardımcısı adayı alacak

2018-04-06 12:57 - Genel

Adalet Bakanlığından avukatlara özel mobil uygulama: Celse

2018-04-05 17:57 - Medya

İlgili Haberler

Beyrut'ta İsrail'in hedef gösterdiği noktalarda şiddetli patlamalar meydana geldi

00:48 - Dünya

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki halk yoğun bombardıman sonrası bölgeyi terk ediyor

00:43 - Dünya

BM: Gazze'de binlerce kadın hayatlarını tehdit eden sağlık riskleriyle karşı karşıya

00:18 - Dünya

Yeni Zelanda'da 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

00:02 - Dünya

Netanyahu'dan, İran'ın misilleme saldırısına karşılık verme tehdidi

23:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Yurt genelindeki camilerde "şehitler ve mazlumlar" için dua edildi

02:28 - Gündem

Bursa'da palet fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

01:37 - Gündem

Beyrut'ta İsrail'in hedef gösterdiği noktalarda şiddetli patlamalar meydana geldi

00:48 - Dünya

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki halk yoğun bombardıman sonrası bölgeyi terk ediyor

00:43 - Dünya

BM: Gazze'de binlerce kadın hayatlarını tehdit eden sağlık riskleriyle karşı karşıya

00:18 - Dünya