?>

Faizsiz finans sistemini güçlendirecek adımlar yıl sonuna kadar atılacak

Ekonomi Reformları Eylem Planı'na göre, Katılım Finans Kanunu çıkarılacak, Merkezi Danışma Kurulu ve katılım finans derecelendirmesi sistemi ile katılım finans tahkim mekanizması hayata geçirilecek.

Ekonomi - 4 yıl önce

İstanbul

Ekonomi Reformları Eylem Planı'na ilişkin takvim kapsamında, faizsiz finans sistemini güçlendirecek reformlar yıl sonuna kadar hayata geçirilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomi Reform Paketi çerçevesinde faizsiz finans sistemini güçlendirmeye yönelik hedefler, aralarında Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) bulunduğu sorumlu kurumlarca yapılacak.

Faizsiz finans sisteminin güçlendirilmesi konusunda "Katılım Finans Kanunu'nun çıkarılması, tüm sektörlere yönelik uluslararası standartlarda Merkezi Danışma Kurulu" ve "katılım finans derecelendirmesi sisteminin hayata geçirilmesi", "katılım finans tahkim mekanizmasının İstanbul Finans Merkezi'nde (İFM) kurulmasına" yönelik 3 ana başlıktan oluşan eylemlerin, yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Ekonomi Reformları Eylem Planı'na ilişkin takvim kapsamında, 31 Aralık 2021'e kadar müstakil bir Katılım Finans Kanunu hazırlanarak çeşitli kanunlar altında düzenlenen katılım finans sektörü tek bir çatı altında toplanacak, katılım finans altında yer alan tüm sektörlere yönelik uluslararası standartlarda Merkezi Danışma Kurulu hayata geçirilecek.

Katılım finans kuruluşlarının katılım finans ilkelerine uyum düzeylerinin bağımsız bir şekilde derecelendirilmesini sağlamak üzere "katılım finans derecelendirmesi" sistemi hayata geçirilecek.

Yine yıl sonuna kadar uluslararası standartlarda bir katılım finans tahkim mekanizması İFM'de kurulacak.

"Mevcut derecelendirme kuruluşları katılım finansın temel ilkelerini dikkate almıyor"

İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSİFAM) Müdürü Prof. Dr. Necmettin Kızılkaya, Ekonomi Reformları Eylem Planı'na ilişkin  yaptığı açıklamada, sektörde karşılaşılan bazı kronikleşmiş sorunların reform paketindeki düzenlemeler ile ortadan kalkacağını belirterek, faizsiz finans sisteminin güçlendirilmesine yönelik adımların katılım finansın Türkiye'de hak ettiği yere gelmesini sağlayacağını söyledi.

Türkiye'nin uzun zamandır katılım finans alanında sektörel olarak büyüdüğünü ifade eden Kızılkaya, "Uzun yıllar katılım bankacılığı, bir yönetmelik ile varlığını sürdürdü. Bu ise birçok noktada dezavantajlar getirmekteydi.

Bankacılık, sürekli gelişen ve değişen bir sektör ve ciddi rekabetin bulunduğu bir alan. Bu tür bir ortamda katılım bankacılığı ve sistemin diğer paydaşlarının rekabet etme imkanı oldukça sınırlı hale gelmekte.

Dolayısıyla katılım finans sektörü ile ilgili kanuni düzenleme yapılması elzemdi. Geç kalınmış olan bu adımın atılıyor olması sektör adına oldukça ümit verici." şeklinde konuştu.

Kızılkaya, paket kapsamında hayata geçirilecek "katılım finans derecelendirmesi" sistemine ilişkin de şunları kaydetti:

"Bankaların varlık ve ürünlerinin risk profillerinin değerlendirilmesi, kredi riskinin belirlenerek uluslararası ve ulusal finans piyasalarının gelişimini kolaylaştırmak açısından önem arz eder. Zira kurumsal yatırımcıların karar verme süreçleri, bu derecelendirmelere bağlı olarak gelişir.

İslami hassasiyetleri olan yatırımcılar da bu noktada ortaya konacak derecelendirmeyi dikkate alacaklardır. Ancak Moody's, Fitch ve S&P gibi mevcut kuruluşlar, katılım finansın temel ilkelerini dikkate almadan derecelendirme yapmaktadırlar.

Kurulacak bir derecelendirme kurumunun geniş kabul göreceğini düşünüyorum. Katılım finans derecelendirme sisteminin ekosistemde yer alan kurumların ulusal ve uluslararası piyasalarda daha güçlü hale gelmesine yardımcı olacağını düşünüyorum.

Katılıma dayalı finansal ürün ve hizmetler için İslam hukukuna uygunluk açısından yatırımcıların ve finansörlerin güvenebileceği bir referans oluşturulması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu çerçevede uluslararası derecelendirme kuruluşlarının bu konuda ciddi eksiklikleri olduğu bilinmektedir.

Bu nedenle katılım finans derecelendirme sisteminin faydalı olacağı kanaatindeyim"

"Türkiye'nin uluslararası boyuttaki ağırlığı ve itibarı artacak"

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Saraç da dünyada 1970'lerden sonra hızlı biçimde belirginleşen ve önemli bir hacme ulaşan İslami finansın, Türkiye'de kurumsallaşmasının ancak 1980'lerin ortalarında başladığını ifade ederek, Türkiye'de katılım finansının diğer İslam ülkelerine göre daha geride olduğunu söyledi.

Saraç, Türkiye'nin faizsiz finans kapasitesine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemizin gerek son 20 yılda dünya siyaset ve ekonomisinde hızla artan ağırlığı gerekse tarihi perspektiften bakıldığında çok değerli bir miras olan Osmanlı tecrübesi, katılım finansında da Türkiye'nin önde gelen ülkelerden olmasını gerektiriyor.

Türkiye'nin, dünyadaki siyaset ve ekonomideki belirleyiciliğinin en önemli araçlarından biri olarak değerlendirdiği İstanbul Finans Merkezi projesinin iki temel önceliğinden biri katılım finansıdır.

Bugün İslam ülkelerinin yanında gelişmiş Batı ülkelerinde de yaygınlaşan katılım finansının Türkiye merkezli büyümesi için tahkim merkezinin burada kurulması oldukça önemli bir düşüncedir.

İstanbul'un tarihi, kültürel ve jeopolitik özellikleri bu yapılanmanın İstanbul'da olması gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Türkiye, İslam uygarlığının son imparatorluğu olan Osmanlı'nın mirasçısı olarak elbette bugünkü İslam toplumlarındaki finans hukukunun da merkezi olmayı hak ediyor.

Bu merkezin İstanbul'da kurulmasıyla Türkiye'nin uluslararası boyuttaki ağırlığı ve itibarı artacak, doğal olarak ciddi bir sermaye girişine vesile olacaktır."

Türkiye'de faizsiz finans sisteminin altyapısına yönelik müspet adımlar atıldığını belirten Saraç, sektöre yönelik kanun çalışması ve Merkezi Danışma Kurulu'nun, sektörün toplum nezdindeki farkındalık ve itibarının artmasına katkı sağlayacağını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Myanmar cuntası krizi çözmek için bölgedeki 5 ülkeyle iş birliği yaptıklarını açıkladı

2021-03-23 19:35 - Dünya

Türk cerrah, özel davetle gittiği Özbekistan'da 11 çocuğu ameliyat etti

2021-03-28 14:50 - Gündem

AK Parti MKYK'de 47 yeni isim yer aldı

2021-03-24 20:21 - Siyaset

Azerbaycan'ın Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Şeki Han Sarayı turist akınına uğruyor

2021-03-26 15:36 - Dünya

Ölüdeniz'in 'renkli aksesuarları' adrenalin tutkunlarına gökyüzünden eşsiz manzaralar sunuyor

2021-03-22 14:43 - Gündem

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'nun Kovid-19'la mücadele yöntemleri tartışılıyor

2021-03-25 15:36 - Dünya

Uygur kardeşler tiyatroyla geçen ömürlerini ve Nejat Uygur'u anlattı

2021-03-27 17:26 - Kültür Sanat

Türkiye, Dünya Kupası elemeleri ikinci maçında Norveç karşısında

2021-03-26 12:27 - Spor

Erken rezervasyonda en fazla indirim iç pazara

2021-03-24 15:37 - Gündem

Erzincan Mart'ta yeniden beyaza büründü

2021-03-25 13:36 - Gündem

İlgili Haberler

İstanbul İhracatçı Birliklerinden 11 ayda yaklaşık 11 milyar dolarlık ihracat

23:33 - Ekonomi

Altının ons fiyatı 2024’te rekor kırarken, talebin gelecek yıl da güçlü kalması bekleniyor

22:13 - Ekonomi

KOBİ'lerin teknolojik yetkinliklerini artıracak desteklerde yeni dönem başlıyor

22:12 - Ekonomi

TCMB, 2025 Yılı Para Politikası'nı yayımladı

22:03 - Ekonomi

Çiğ süt sektörü gelecek yıl ihracatı artırmaya odaklandı

22:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail, Lübnan ile bir ayını doldurmayan ateşkese yönelik 300'ü aşkın ihlalde bulundu

00:37 - Dünya

Gürcistan'daki AB yanlısı gösteriler 28 gündür devam ediyor

00:03 - Dünya

Kazakistan'daki uçak kazasında kurtulan yolcu kaza süreci ve sonrasını kayda aldı

23:57 - Dünya

Devlet memurlarına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

23:52 - Siyaset

İstanbul İhracatçı Birliklerinden 11 ayda yaklaşık 11 milyar dolarlık ihracat

23:33 - Ekonomi