?>

Ezher Üniversitesinde okumak isteyen Gineli genç bisikletiyle 6 ülke aştı

Mısır’ın başkenti Kahire’deki köklü Ezher Üniversitesinde eğitim görmek isteyen Gineli Muhammed Şafii Bari, hayalini gerçekleştirmek uğruna bisikletiyle yaklaşık 5 bin kilometre yol katetti

İslam-Hayat - Şaban 1446 - 1 yıl önce

Kahire

Batı Afrika ülkesi Gine Cumhuriyeti’nin başkenti Konakri’den 17 Mayıs'ta bisikletiyle Mısır’a doğru macera dolu bir yolculuğa çıkan 25 yaşındaki Bari, yaşadıklarını anlattı.

Evli ve bir kız çocuğu babası Bari, Ezher’de okuma hayalinin Mısırlı alim Şeyh Muhammed Mutevelli eş-Şeravi’nin videolarını izlemesiyle başladığını söyledi.

"Şeyh Şeravi’nin Kur’an-ı Kerim okuyuşunu, Hadis-i Şeriflerin tefsirini anlatışını ve insanları Allah’ın dinine (İslam) davet edişini izlemeyi seviyordum. Bundan dolayı Mısır’a ilim talep etmek için gelmek istedim." diyen Bari, Gine'den başladığı yolculuğunda Mali, Burkina Faso, Togo, Benin ve Nijer'den geçerek Çad’a kadar yaklaşık 5 bin kilometre pedal çevirdiğini belirtti.

Bisiklet üstündeki yolculuğu esnasında türlü zorluklarla karşılaştığını kaydeden Gineli genç, "Orman ve dağlarda uyuyordum. Bisikletimin çalınma ihtimalinden korktuğum için de bisikletime yaslanarak uyurdum. Günde bazen bir, en fazla iki öğün yemek yiyordum. Yıkanmak için su bulamıyordum." dedi.

Togo’da 9 gün gözaltında tutuldu...

Bari, Togo’ya ulaştığında güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak sorguya çekildiğini söyledi.

"Bana birçok soru sordular. Hepsine cevap verdim ama ikna olmak istemediler." diyen Bari, 9 gün sonra serbest bırakıldığını ve oradan Benin’e geçtiğini dile getirdi.

Benin'de ise sadece yiyecek sıkıntısı çektiğini belirten Bari, yolda kuru ekmek ve suyun yanı sıra bulabilirse ormandaki ağaçlardan topladığı meyveleri yiyerek karnını doyurmaya çalıştığını aktardı.

Sudan’daki çatışmalardan dolayı rotasını değiştirmek zorunda kaldı...

Gine’den Çad’a kadar binlerce kilometrelik yolu bisikletiyle yaklaşık 2 ayda geçen Bari, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar yüzünden rotasını değiştirmek zorunda kaldığını kaydetti.

Çad’da iki hafta kaldıktan sonra Sudan’a gitmeyi planladığını, aslında Sudan’daki çatışmalardan korkmadığını söyleyen Bari, "Ben Gine’den Çad’a kadar imkansızlıklar içinde geldim. Kendi kendime ‘Allah bana Gine’den Çad’a kadar yardım etti. Çad’dan Mısır’a kadar da yardım edecektir inşallah` dedim." ifadelerini kullandı.

Bari, Sudan’a gitmeye karar verdiğinde Çad’da tanıştığı bir gazetecinin buna müsaade etmediğini ve bir hayırseverin kendisine Mısır’a uçak bileti aldığını ifade etti.

"Bisikletim olmasaydı yürüyerek gelirdim"

Hayalleri için eşi ve kızını ülkesinde bırakarak iki teker üstünde zorlu bir yolculuğa çıkan Gineli genç, yaklaşık 4 ayın sonunda amacına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Bari, "Mısır’a selametle vardım. Gerekli evrakları hazırlayarak Ezher’e gidip başvurumu yaptım. Ezher beni kabul etti. Bisikletime binerek Mısır’a geldim ama bisikletim de olmasaydı buraya yürüyerek gelirdim" dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kırklareli'nde kuraklıktan etkilenen ayçiçeğinin hasadı sürüyor

2023-09-17 11:48 - Ekonomi

Alanya'da orman yangını çıktı

2023-09-17 13:02 - Asayiş

Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin saldırısında Şuşa'da 1 sivil öldü

2023-09-19 17:48 - Dünya

Türkiye geçen yıl 47,6 milyar dolarlık hizmet ihracatı yaptı

2023-09-19 10:38 - Ekonomi

Edirneli gazi Kıbrıs'taki anılarını "en değerli köşesi"nde saklıyor

2023-09-19 11:42 - Çevre-Hayat

TCMB'den Türk lirasını tasarruf ve yatırım aracı olarak destekleyen kararlı adımlar

2023-09-18 09:33 - Ekonomi

TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar'ın Libya'ya ulaştırdığı yardım malzemeleri yetkililere tesl

2023-09-16 18:02 - Gündem

AB'nin Ukrayna tahıl ürünlerine uyguladığı yasak kalkıyor

2023-09-15 21:28 - Dünya

Diyarbakır'da 2 ton 121 kilogram esrar, 13 milyon 514 bin 550 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

2023-09-19 22:32 - Asayiş

Türk-Japon diplomasisinin miladı: Ertuğrul Fırkateyni

2023-09-15 14:52 - Gündem

İlgili Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Medeniyetimizin temeli okumaya, öğrenmeye, öğretmeye dayanıyor

19:02 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Kabartma yazıyı İncil'den öğrenmeye zorlanan Ugandalıları Kur'an eğitimiyle İslam'la tanıştırdılar

12:13 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh Sabri'den 'direniş' vurgusu

12:00 - İslam-Hayat - Şaban 1446

650 yıllık İsa Bey Camisi ilk teravihte yeniden cemaatiyle buluşacak

12:02 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Türkiye Diyanet Vakfı ateşkesten bu yana Gazze'de 200 bin kişiye yardım ulaştırdı

11:48 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya