Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD ) tarafından CNR Fuarcılık işbirliği ile bu yıl 23.’üncü kez düzenlenen EVTEKS Uluslararası Ev Tekstili Fuarı Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreniyle kapılarını açtı. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş yaptığı açılış konuşmasında iş adamlarına yönelik “Siz bir yerde ev tekstili üretirken aslında muktedir Türkiye’nin geleceğini de üretiyorsunuz” dedi.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’tan çnce kürsüye gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, tekstil sektörüne dair rakamları paylaştı. Tüfenkci, ”Ülkemiz tekstil sektöründe dünyanın sayılı ülkelerinden birisidir. 2002 yılında 12,2 milyar olan tekstil ihracatımız bugün itibariyle 2,2 kat artarak 26,2 milyar dolara çıkmıştır. Bunu ev tekstil sektöründe de gerçekleştirdiğimizi görmek gerçekten önemlidir. Baktığımız zaman ev tekstili ihracatımız 2016 yılı Ocak ve Aralık dönemlerinde yüzde 2,3 oranında artarak 1.8 milyar dolar değerinde gerçekleşmiştir” dedi.
“Atacağınız adımlarda yanınızdayız”
AR-GE yasasının hayata geçirildiğinin altını çizen Tüfenkci, “Buradaki çalışmalarla beraber oluşturacağınız markalarla özellikle dünya piyasalarında haklı olarak Türk tekstilinin yer almasını istiyoruz. Yeni getirdiğimiz teşviklerle beraber hem yeni markaları oluştururken yapacağınız masrafları hükümet olarak destekliyoruz. Aynı zamanda dünyada var olan bir markayı da satın alsanız bunu da hükümet olarak teşvik ediyoruz. Onun için markalaşma konusunda her türlü atacağınız adımlarda biz yanınızdayız” diye konuştu.
"Türkiye’nin küresel ölçekte rekabet edebilir markalarını ortaya koyan bütün işadamlarımıza hükümet olarak her türlü desteği veriyoruz"
Son 15 yıllık dönemde Türkiye’nin ekonomik olarak güçlü konuma geldiğini belirten Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Özellikle son 15 yıllık Ak Parti dönemlerinde makro dengeleri bakımından güçlü bir ülke haline geldik. Bu çerçevede Türkiye’nin ekonomisinin temelleri sağlam bir vaziyete geldi. Ancak tek başına makro dengelerin güçlü olması tek başına yeterli değildir. Bunun için ülkelerin üretim gücü esastır. Adama sorarlar ‘hangi oranda nerede ne orana sahipsiniz?’ diye ama aynı zamanda şunu da sorarlar ‘Ne üretiyorsunuz?, Ne satıyorsunuz?, Hangi markalarınız var?’ ve ‘Dünyada hangi markalarla rekabet edebiliyorsunuz?’ bunları da sorarlar. İşte bu görüşten hareketle özellikle 65’inci hükümet döneminde Türkiye ekonomisinin yönetimi üretim ekonomisi esaslı bir hale dönüştürülmüştür. Türkiye’de üreten taş,taş üstüne koyan teknolojiyi geliştiren inovasyonda ileriye giden istihdam sağlayan ve Türkiye’nin küresel ölçekte rekabet edebilir markalarını ortaya koyan bütün işadamlarımıza hükümet olarak her türlü desteği veriyoruz. Siyasetçiler olarak bizim yapacağımız sizin önünüzü açmaktır. Sizin yapacağınız da elinizi yüreğinizi fiziğinizi bu taşın altına koymak ve Türkiye’yi süper lige sıçratacak bu üretim seferberliğini gerçekleştirmektir” dedi. Türkiye’nin bulunduğu coğrafya güçlü konuma gelmesinde her alanda sağlanacak yükselmelerin önemli olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, “Bu coğrafya bize atalarımızdan mirastır. Bu coğrafya bize kültürümüzün büyük bir lütfudur. Ama aynı zamanda bugün itibariyle de büyük problemleri ve büyük bir yükü de ortaya çıkarmaktadır. Bu coğrafyada başka ülkelerin aksine her alanda güçlü olmak mecburiyetindeyiz. Ev tekstilinden savunma sanayiine kadar Türkiye’de inşaat sektöründen ulaşım sektörüne kadar her alanda güçlü olmak durumundayız. Türkiye’nin güçlü olması sadece gayrisafi milli hasılasını yükseltmesi anlamına gelmez. Türkiye’nin ekonomik bakımdan güçlü olması bölgesindeki bütün siyasal sorunları çözebilecek muktedir bir ülke olması anlamına gelir. Bunun için siz bir yerde ev tekstili üretirken aslında muktedir Türkiye’nin geleceğini de üretiyor, katkıda bulunuyorsunuz” şeklinde konuştu.
Törenin ardından Kurtulmuş ve Tüfenkci, fuarda stantları gezerek ürünler hakkında bilgi aldılar.
Ali Canberk Özbuğutu
Kaynak: IHA
dikGAZETE.com