?>

Evlerdeki elektronik cihazların güvenli kullanımında doğru şarj ve güncelleme uyarısı

Evlerdeki elektrikli ve elektronik cihazların güvenli kullanımı için orijinal batarya kullanımı ve doğru şekilde şarj etmenin tehlikeleri önlediği bildirildi.

Teknoloji - 4 saat önce

Istanbul

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fırat Kaçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik ve elektrikli cihazların günlük yaşamda yaygınlaştığını söyledi.

Eskilere nazaran yeni nesil cihazların akıllı sistemlerle donatıldığını dile getiren Kaçar, batarya teknolojilerinin de eskiye göre oldukça gelişmiş olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Kaçar, evlerdeki elektrik tesisatının kontrol ettirilmesinin yangın ve patlamalara karşın güvenlik açısından önemli olduğunu belirterek, "Kullanmış olduğumuz bataryaların orijinal olması lazım. Özellikle yeni nesil bataryalar dediğimiz lityum iyon/polimer gibi bataryaları kullanırsak patlama riskini azaltmış oluruz. Bir diğer önemli husus, orijinal şarj cihazlarını kullanmamız lazım. Kesik veya hasarlı olan adaptörler veya şarj cihazları varsa bunları da mümkün mertebe kullanmamamız tavsiye edilir." diye konuştu.

Şarj cihazlarının doğru konumlandırılması gerektiğini kaydeden Kaçar, şöyle devam etti:

"Özellikle şarj istasyonu olan cihazları kullanırken bunları ortam ısısından uzak tutmamız lazım. Güneş ışığına direkt maruz kalmaması gerekir veya ısı kaynaklarından bir miktar uzak olması lazım. Bir diğer önemli husus da havalandırma sisteminin düzgün olmasıdır. Yani etrafında hava alabilecek bir mesafeyi bırakmamız gerekir. Bunların yanında aldığımız cihazların belirli sertifikalara sahip olması gerekir. Bilinen markaların tercih edilmesini ve mümkün mertebe gece özellikle şarjda bırakmamayı tavsiye ediyoruz."

"İşimiz bittikten sonra şarjdan çekmemiz en güvenli yoldur"

Prof. Dr. Kaçar, gece cihazları şarjda bırakmanın riskli, iş bittikten sonra şarjı çekmenin en güvenilir yöntem olduğunu ifade ederek, akıllı sistemlerde aslında bu sorunun çözüldüğünü söyledi.

Yüzde 100 aşamasına geldikten sonra akıllı sistem batarya üretim sisteminin onu dengelediğine ve şarjı kestiğine dikkati çeken Kaçar, "Fakat bir süre sonra yüzde 99'lara düştüğü zaman yeniden şarj etmeye başlıyor. Aslında bunun cihaza bir zararı yok. Yangın çıkarma ihtimalini düşürüyor. Fakat olabilecek tüm tehlikeleri önlemek istiyorsak bence işimiz bittikten sonra şarjdan çekmemiz en güvenli yoldur." ifadelerini kullandı.

Cihazlarda CE belgesi

Elektrikli cihazlarda yangın çıkması riskini en aza indirmenin yolunun doğru cihaz seçmekten geçtiğini belirten Kaçar, "Bilinen markaları almak güvenlik açısından oldukça önemli. Çünkü kaliteli malzemeler kullanılıyor ayrıca bazı güvenlik testlerden geçmiş oluyor. Aldığımız cihazların mutlaka CE belgesine sahip olması lazım." dedi.

Prof. Dr. Kaçar, hasarlı cihazların herhangi bir arıza veya anormal ısınma durumunda derhal şarjdan çekilmesi gerektiğini dile getirerek, elektrikli cihazların yanıcı malzemelerin yanında bulundurulmamasının önemli olduğunu kaydetti.

Elektrikli araç şarj istasyonlarının çevreye bir zararı olmadığını aktaran Kaçar, bunlarla çalışan otomobillerin doğru ve kaliteli kablolarla şarj edilmesinin önemini anlattı.

Prof. Dr. Kaçar, yanlış kablo kullanımının yangınlara yol açabileceğine dikkati çekerek, bazı vatandaşların evlerinde kablo sarkıtarak araçlarını şarj etmeye çalıştığını, kablo mesafesinin uzamasının ısınmaya sebep olacağını, bunun ciddi sorunlara yol açabileceğini vurguladı.

Aracın modeli ve markasına uygun şarj istasyonun tercih edilmesinin faydalı olacağının altını çizen Kaçar, elektrikli şarj istasyonlarının çevreye yaydığı elektrik alanının kabul edilebilir sınırlar içinde olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Kaçar, bu alanların yerleşim yerlerinin içerisinde olmadığını ifade ederek, "Bir benzin istasyonu riskinden belki daha düşük olduğu söylenebilir." dedi.

Elektrikli cihazların yazılımlarının güncellenmesinin de önemli bir güvenlik unsuru olduğunun altını çizen Kaçar, şunları kaydetti:

"Bütün akıllı cihazlar, bu süpürge olabilir, aracımız olabilir veya cep telefonları olabilir, belirli sürelerde yazılımlarını güncellememiz gerek. Bu sadece cihaz performansını artırıcı özellik değil, aynı zamanda güvenlik açısından da önemli bir unsur oluşturuyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İtalyan Leonardo ile Alman Rheinmetall şirketleri tank üretimi için ortak girişim kurma kararı aldı

2024-10-15 16:37 - Ekonomi

Gazze’nin kuzeyinde iletişimi kesen İsrail, bölgeye yoğun bombardıman düzenliyor

2024-10-18 23:46 - Dünya

Moskova’da Azerbaycan Müzik Dünyası bilimsel forumu düzenlendi

2024-10-15 18:47 - Özel Haber

MİT, Suriye'de PKK/YPG'nin sözde Tel Rıfat sorumlularını etkisiz hale getirdi

2024-10-16 10:22 - Gündem

Ağır çanta taşıyan öğrencilerde sırt ve bel ağrısı riski artıyor

2024-10-19 09:47 - Sağlık

Salomon Kapadokya Ultra Trail Koşusu başladı

2024-10-19 11:18 - Spor

Çocuklar kişisel verilerini nasıl güvende tutacağını "Verican"la öğrenecek

2024-10-19 10:53 - Teknoloji

Almanya Başbakanı Scholz, İstanbul'a geldi

2024-10-19 00:18 - Gündem

ULAK Haberleşme, yerli haberleşme çözümlerini SAHA EXPO'da sergileyecek

2024-10-19 11:03 - Teknoloji

Oyuncu Vural Çelik vefat etti

2024-10-17 20:58 - Magazin

İlgili Haberler

SAHA İstanbul Başkanı Haluk Bayraktar: Havacılıktaki millileşmeyi güçlendirmek için çalışıyoruz

15:27 - Teknoloji

Demir yolu araçlarındaki tekerlek ve ray aşınmalarına yerli çözüm

14:42 - Teknoloji

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: SAHA EXPO Milli Teknoloji Hamlesi'ne önemli katkılar sağlıyor

14:38 - Teknoloji

Türk savunma sanayisi SAHA EXPO'da ileri teknolojilerini sergiliyor

14:22 - Teknoloji

3,26 milyar yıl önce Dünya'ya çarpan gök taşı, hayatı tetiklemiş olabilir

13:32 - Teknoloji

Günün Manşetleri

EBRD'den Nakkaş Otoyol Yatırım'a 240 milyon avroluk kredi

15:33 - Ekonomi

Avusturya'da aşırı sağcı FPÖ’ye hükümet kurma yetkisi verilmedi

15:28 - Dünya

BM: İsrail saldırılarıyla Gazze 70 yıl geriye gitti

15:22 - Dünya

Putin, uluslararası ödemelerde yerli para birimlerinin jeopolitik riskleri azalttığını söyledi

15:07 - Dünya

HSK müfettişi, yemekhane personelinin bıçaklı saldırısına uğradı

15:02 - Gündem