?>

Evlatlarının acısını baston yaparak dindirmeye çalışıyor

Amasya'nın Hamamözü'nde yaşayan Osman Nuri Kabaktan, baston imalatına kendisi gibi askeri personel olan 2 çocuğunu kaybettikten sonra ağırlık vererek evlat acısını unutmaya çalışıyor.

Kültür Sanat - 8 yıl önce

Amasya'nın Hamamözü ilçesinde yaşayan 85 yaşındaki Osman Nuri Kabaktan, uzman çavuşluktan emekli olduktan sonra başladığı baston üretimine askeri personel olan 2 oğlunu kaybettikten sonra daha çok ağırlık vererek yaşadığı evlat acısını dindirmeye çalışıyor.

Emekli olduktan sonra evinin alt katını atölyeye çeviren 6 çocuk sahibi Kabaktan, 30 yıldır el emeği, göz nuruyla baston yapıyor. Elazığ'da görevli uzman çavuş oğlu Mehmet'i 2006'da, astsubay oğlu Metin'i ise mide kanserinden 2008 yılında İtalya'da kaybeden Kabaktan, atölyesinde daha çok vakit geçirmeye başladı. Çocuklarının acısını dindirmeye çalışan ve alzaymırla mücadele eden Kabaktan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1981 yılında emekli olduktan bir süre sonra can sıkıntısını gidermek için baston yapımını öğrendiğini söyledi.

"Deneye deneye öğrendim"

Yaptığı bastonları Türkiye'nin çeşitli illerine ve yurt dışına gönderdiğini anlatan Kabaktan, şunları kaydetti: "Emekli olunca evde boş durmak veya kahvehaneye gitmek istemedim o yüzden 'kendim ne yapabilirim' diye düşündüm ve bu baston işine girmeye karar verdim. Sonra bir torna makinesi aldım ve işe başladım. Deneye, deneye öğrendim kullanmayı. Baston yaparken en iyisini yapmaya çalışıyorum. 'Alan insanlar acaba bu bastonu beğenir mi, beğenmez mi' diye düşünüyorum. Bir bastonu yapmak 5 günümü alıyor, 5 gün içinde alıcıya hazır vaziyete getiriyorum. Baston her ağaçtan yapılmaz, en önemlisi hangi ağacı kullanacağını bilmek. Ben sadece elma ağacı kullanırım 4, 5 senedir hiçbir şikayet gelmedi, eğildi veya yarıldı diye."

"Bastonlara evladım gibi bakıyorum"

El emeği, göz nuruyla yaptığı bastonlara çok önem verdiğini belirten Kabaktan, "Yaptığım bastonlara evladım gibi bakıyorum, birisi düşse, bir şey olsa içim gidiyor. Onları özenle yapıyorum ve alıcılara hazırlıyorum. Bu işten para kazandığım söylenemez ancak kafamı dağıtıyorum. Evlatlarımı kaybettikten sonra kendimi bu işe verdim, en azından kafamı dağıtıyorum. Bastonlarla uğraşmasam daha kötü bir hale düşerdim, çok şükür uğraşacak bir iş buldum." diye konuştu.

"Hayata baston yaparak sarıldı"

Kabaktan'ın kızı İsminaz Topgümüş ise babasının hayatı boyunca hiçbir kötü alışkanlığının olmadığını ifade ederek, "Babam emekli olduktan sonra, boş kalmamak için bu işe başladı. Daha sonra 2 kardeşimi kısa süre arayla kaybedince bu işe daha çok ağırlık verdi. Kafasını dağıtmak ve hayata sarılmak için daha çok baston yapmaya başladı. Hayata baston yaparak sarıldı. Kardeşlerimizi çok kısa aralıklarla kaybetmenin acısını içimizde yaşıyoruz ancak annem ve babam bu acının daha fazlasını yaşıyor. Babam alzaymır hastası ancak bir meşguliyeti olduğu için, bastonlarıyla uğraştığı için bu hastalığın ilerlemesini yavaşlattı." ifadelerini kulandı.
Haftanın Öne Çıkanları

'Özgürlüğümün bedeli ölüm olacaksa olsun'

2016-09-26 17:47 - Dünya

İngiltere Hazine Bakanı O'Neill istifa etti

2016-09-23 19:20 - Dünya

ABD ile Venezuela arasında üst düzey temas

2016-09-27 11:32 - Dünya

Köprü ve otoyol gelirleri belli oldu

2016-09-26 19:02 - Gündem

La Liga'da Arda'lı Barcelona rahat kazandı

2016-09-24 23:18 - Spor

'Abdülhamit’in portresi asıldığı haberleri gerçek dışı'

2016-09-22 20:22 - Gündem

Edremit'te Antandros Antik Kenti'nin dükkanları gün yüzüne çıkartıldı

2016-09-27 14:32 - Gündem

Bakan Eroğlu'nun FETÖ mektubuna cevaplar gelmeye başladı

2016-09-23 16:22 - Gündem

Devrilen atın altında kalan jokey öldü

2016-09-25 22:37 - Asayiş

Erciş Şeker Fabrikası’nda pancar alım kampanyası

2016-09-26 21:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

İlkokul öğrencileri 'Nilüfer'in Portakal Çocukları' isimli hikaye kitabı yazdı

10:47 - Kültür Sanat

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Meksika'da ilk kez 'Lale Festivali' düzenlendi

10:23 - Kültür Sanat

Devlet Tiyatrolarının 'Dracula: Bir Dehşet Komedisi' oyunu yarın akşam prömiyer yapacak

20:51 - Kültür Sanat

200 yıllık saray halıları, usta ellerde yeniden hayat buluyor

17:17 - Kültür Sanat

Kırtasiye dükkanında kıl testereyle dekoratif ürünler yapıyor

13:43 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor