?>

Evcil hayvanlarda yaşama süresinin uzamasıyla kanser vakalarına daha sık rastlanıyor

Prof. Dr. Funda Yıldırım, "Hayvanlar dış ortamda yaşarken daha erken yaşlarda hayatlarını kaybederlerken, evlerin içerisinde yaşam süresi uzuyor. Kanser gibi kronik hastalıkların görülmesi olasılığı daha yüksek oluyor." dedi

Çevre-Hayat - 7 ay önce

İstanbul

İnsanlar gibi meme, lenf, mide, deri gibi çeşitli kanser türlerine yakalanan evcil hayvanlar, veteriner hekimlerin kanser türüne göre uyguladıkları cerrahi müdahale veya kemoterapi gibi yöntemlerle tedavi ediliyor.

Başta kedi ve köpek gibi birçok hayvanda çeşitli kanser vakaları bugünün teknolojisiyle teşhis edilebilirken, tedavilerinde de veteriner hekimler tarafından birçok yönteme başvuruluyor.

Kanser hastası hayvanların tanı ve tedavileriyle ilgili bilgi veren İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Yıldırım, hayvanlarda da insanlarda olduğu gibi kanser olgularının yaygın olduğunu belirtti.

Yıldırım, genetik eğilim ve viral etkenlerin yanı sıra kanserojen kimyasallar, ultraviyole ve radyoaktif gibi çevresel faktörlerin etkisiyle evcil hayvanların da deri, meme, lenf ve mide-bağırsak gibi kanser türlerine yakalandığını kaydetti.

Evde bakılanlarla ev dışında yaşayan hayvanların yaşam süresinin farklılık gösterdiğini dile getiren Yıldırım, "Geçmiş dönemlere bakıldığında hayvanlar dış ortamda yaşarken maruz kaldıkları doğal seleksiyon sonucunda daha erken yaşlarda hayatlarını kaybederlerken, evlerin içerisinde yaşam süresi uzuyor. Uzayan yaşam süresi içerisinde kanser gibi kronik hastalıkların görülmesi olasılığı daha yüksek oluyor." değerlendirmesini yaptı.

Yıldırım, hayvanlarda deride yara, ülser ve şişlik gibi belirtilerin kanserin habercisi olabileceğini anlattı.

Bazı kanser türlerinin ise dışarıdan anlaşılamadığını vurgulayan Yıldırım, "Örneğin mide ve bağırsakta meydana gelen kanseri dışarıdan göremeyebiliyoruz. Bu durumda görüntüleme sistemlerinden yararlanıyoruz. Tıpkı insanlarda olduğu gibi tomografi, MR, radyolojik ekipmanlar bize bu konuda yardımcı oluyor." diye konuştu.

Kusma, iştahsızlık ve zayıflama kanserin habercisi olabilir

Hayvanların 7-8 yaşından sonra kansere yakalanma olasılığının arttığına dikkati çeken Yıldırım, bu yaşı aşan hayvanlarda kronik zayıflama, iştahsızlık ve kusma gibi bulguların kanser belirtisi olabileceğini söyledi.

Yıldırım, kansere yakalanan hayvanların tedavilerinin kanser türüne göre değiştiğini belirterek, tümörün cerrahi yöntemle alınması, kemoterapi ve radyoterapi, lazer gibi işlemlerle hayvanları sağlığına kavuşturmayı amaçladıklarını kaydetti.

Radyoterapi tedavisi seçeneğinin Türkiye'de ekonomik olarak külfetli olduğunu dile getiren Yıldırım, bu yöntemin insan hekimliğinde çok yaygın olduğunu ancak Türkiye'deki veteriner hekimlikte bu uygulamaların çok zayıf kaldığını vurguladı.

"Tedavi araçlarının ulaşılabilir olması için yasal düzenlemelere ihtiyaç var"

Yıldırım, hayvanların kanser tedavilerinde uygulanan yöntemlerdeki eksikliklere dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Özellikle büyükşehirlerdeki üniversite hastanelerinde ve aynı zamanda ekonomik olarak güçlü özel hayvan hastaneleri ve polikliniklerde bu tedaviler uygulanıyor. En başta cerrahi tedaviyi birçok hekim çok rahat biçimde uygulayabiliyor. Tabii ki bu tedaviye hastanın uygunluğu da çok önemli. Bunun dışındaki tedaviler, kemoterapi protokollerinin uygulanması kısmı özellikle ülkemizdeki veteriner kemoterapik ilaçların yetersizliği nedeniyle biraz geri planda kalıyor. Burada zaten bizim en çok ihtiyacımız olan şeylerden biri bu tedavi araçlarının ulaşılabilir olması ve bunun için de bir takım yasal düzenlemelere ve ithalat izinlerine ihtiyacımız var."

Veteriner hekimlikte pet hayvanlarının sigortalanmasına başlandığını anlatan Yıldırım, "Yurt dışında kanser olan hayvanların tedavilerini aslında bu sigorta şirketleri karşılıyor. Bizde de belki önümüzdeki yıllarda bu giderek yaygınlaşacak. Evcil hayvanlarını sigortalatan kişi sayısı artacak ve tedaviler buradan karşılanabilir olacak. Bunda biraz ekonomik bir piyasa da dönüyor. Yatırımcılar bu piyasayı gördükçe bence bu alan daha da gelişecek." diye konuştu.

"Bu alanı geliştirmek için dernek oluşumuna yöneldik"

Prof. Dr. Funda Yıldırım, veteriner onkoloji alanının geliştirilmesi için şu anda 120 üyesi bulunan Temel ve Klinik Veteriner Onkoloji Derneği'ni (ONKOVET) kurduklarını anlattı.

Fakültede, doğum ve jinekoloji, dahiliye, cerrahi gibi ana bilim dallarından bazı öğretim üyesi arkadaşlarla bir araya geldiklerini belirten Yıldırım, "Multi disipliner yaklaşım gerektiren bu veteriner onkoloji alanının gelişmiş ülkelerde olduğu gibi artık ülkemizde de geliştirilmesi gerektiği sonucuna vardık. Bu alanı geliştirmek için de bir dernek oluşumuna yöneldik." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Türkiye'deki veteriner fakültelerinde onkoloji ana bilim dalı, veteriner onkoloji enstitüsü ya da bir uzmanlık programı olmadığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunun eksikliğini çekiyoruz. Veteriner hekimlik öğrencilerine lisans eğitim öğretimi içerisinde onkolojiye dair bir takım bilgiler veriliyor ancak bunlar çok kısıtlı düzeyde. Mezun olan öğrencilerimizin hekim olarak çalışmaya başladıkları zaman danışabilecekleri merkez oldukça az. Hem kendi öğrencilerimizi mezuniyet sonrasında da eğitmeye devam etmek, bir danışma merkezi oluşturabilmek hem de halkı daha çok bilgilendirmek istedik. Halkta bir farkındalık yaratmak gerekiyor. Evcil hayvanları hasta olduklarında, kansere yakalandıklarında kimi zaman bunun tedavi edilebilir olduğunu, kimi zaman da acısız ve konforlu bir şekilde yaşam süresinin uzatılabileceğini onlara anlatmamız gerekiyor. Dolayısıyla da dernekte bir araya gelerek bu çalışmaları yapmaya başladık."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Meta'nın geliri yılın ilk çeyreğinde arttı

2024-04-24 23:57 - Medya

Zafer Partili Gencehan Tunay: ‘Kalkınma Yolu’nda Mersin limanı olmazsa aktif hale geçmeyecektir

2024-04-22 23:32 - Özel Haber

Malatya'da çarşı merkezinde inşaatlar yükseliyor

2024-04-21 19:22 - Gündem

"Yılın Ebesi" seçilen İlkay Topçu, 5 yıldır annelerin mutluluğuna tanıklık ediyor

2024-04-27 11:42 - Çevre-Hayat

Rusya’nın Nijniy Novgorod bölgesi, Türkiye'de inşaat projelerinde yer alabilir

2024-04-25 19:35 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (İsrail-Filistin) Şu anda rehinelerin takası noktasında bir gayretin içerisindeyiz

2024-04-24 18:09 - Siyaset

"Van Gölü'nün incisi" üreme döneminde güvenlik güçlerine emanet

2024-04-23 11:43 - Çevre-Hayat

Ağrı'da kar sularıyla beslenen menderesler dronla görüntülendi

2024-04-24 10:22 - Çevre-Hayat

Rusya ve Türkiye, Rus turistlerin güvenliğini görüştü

2024-04-22 01:36 - Özel Haber

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu turizm kentlerinin tanıtımına katkı sağlıyor

2024-04-25 14:53 - Spor

İlgili Haberler

Bolu'da ayı ve yavruları cep telefonuyla görüntülendi

20:02 - Çevre-Hayat

Türkiye kar yağışının ardından beyaza büründü

18:18 - Çevre-Hayat

Bolu Dağı'nda kar yağışının ardından oluşan manzara havadan görüntülendi

16:37 - Çevre-Hayat

Bolu'nun doğal güzelliği Gölcük Tabiat Parkı beyaz örtüyle kaplandı

15:53 - Çevre-Hayat

Bizim Dünyamız Vakfının "2024 Yılı İklim Liderleri Ödülleri" sahiplerini buldu

15:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

NATO Genel Sekreteri Rutte'den TUSAŞ'a ziyaret

21:38 - Gündem

Ankara'da mobilya boyama atölyesinde çıkan yangın söndürüldü

21:33 - Asayiş

Kar yağışı sebebiyle kapanan Göksun-Kayseri kara yolu ulaşıma açıldı

21:27 - Gündem

Yeni Delhi'de hava kirliliği nedeniyle okullar 'hibrit' olarak yeniden açılacak

21:07 - Dünya

Olumsuz hava şartları nedeniyle Gazzelilerin sığındığı 10 bin çadır parçalandı

20:43 - Dünya