?>

Ev tozu akarlarına karşı bitkisel içerikli aromatik yağlar faydalı olabilir

Prof. Dr. Pelin Uysal, ev tozu akarlarına karşı kullanılan bitkisel içerikli aromatik yağların faydalı olduklarına dair makale yazıları ve hasta geri dönüşleri olduğunu belirtti.

Sağlık - 5 saat önce

İstanbul

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Pelin Uysal, ev tozu akarlarına karşı kullanılan bitkisel içerikli aromatik yağların faydalı olduklarına dair makale yazıları ve hasta geri dönüşleri olduğunu belirterek, "Bitkisel oldukları için önerilebilirler, sentetik içerikler çevreye ve insanlara gerçekten zarar veriyor." dedi.

Ev tozu akarları olan bilinen mikroskobik canlılar, yılın her döneminde kapalı alanlarda varlıklarını sürdürerek alerjik rahatsızlıkların başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

Akar alerjisi olanlar, alerjik astıma kadar varan ciddi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalırken, bu organizmalara karşı piyasaya sürülen ve bitkisel içerikli olduğu iddia edilen aromatik yağlardan faydalanıyor.

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Pelin Uysal, akarların tetiklediği sağlık sorunlarına karşı alınabilecek önlemleri ve akarlarla mücadelede tercih edilmeye başlanan aromatik yağların etkisini AA muhabirine anlattı.

Uysal, ev tozu akarı denilen miteların, insan vücudundaki deri parçalarından, kıl, tüy gibi bazı maddelerden beslenerek yaşamlarını sürdüren gözle görülmeyecek kadar küçük organik canlılar olduğunu söyledi.

Bu canlıların özelikle fazla nemli ortamlarda yaşadığını belirten Uysal, alerjik bünyelerde astıma kadar varan ciddi rahatsızlıklara yol açtığını aktardı.

Uysal, akarların halı, kilim, yastık, yorgan gibi tekstil ürünlerinde daha çok yaşamaya meyilli olduklarından, bu ürünlerin 50 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta yıkanması gerektiğini, hastalara da ortamın havalandırılmasını ve nem düzeyinin kontrol altında tutulmasını önerdiklerini dile getirdi.

Prof. Dr. Uysal, göğüs hastalıkları polikliniğine gelen hastalarda nefes darlığı ve öksürük varsa alerjik astımdan şüphe edilebileceğine dikkati çekerek, bu durumda deri "prick testi" denilen alerji testlerinin yapıldığını ve bu sayede tanının konulduğunu söyledi.

Toz alerjisinin, polen alerjisi gibi olmadığını vurgulayan Uysal, "Polen alerjileri mevsim geçişlerinde olabiliyor ama toz yıl boyu sürebiliyor çünkü her ortamda mitelar bulunabilir. O yüzden en zor alerji türü de mitelara karşı olan alerji türüdür." dedi.

Uysal, özellikle 2000'li yıllardan sonra akarlara karşı bitkisel ürünlerin kullanılmasının gündeme geldiğini kaydederek, "Eskiden sentetik moleküller kullanılıyordu. Bunların hem doğaya hem de insanlara bazı zararlarından dolayı doğal içerikli ürünlerin faydalı olup olmadığı konusunda bir trend oluştu." diye konuştu.

"Sentetik içerikler, çevreye ve insanlara zarar veriyor"

Literatürde bu bitkisel içerikli ürünlerin tıbbi açıdan faydalı olduğunu anlatan yazılar olduğunu belirten Uysal, şunları söyledi:

"Araştırdığımda, bir yayında soya fasulyesi yağı 1959 yılında akarı öldürmede kullanılmış. 2011 yılında basılan bir makale gördüm. Neem ağacı yağı, çam ağacı yağı, kimyon yağı gibi aromatik yağların faydalı olabileceğine dair görüş bildirilmiş ancak bu maddelerin akarın hangi protein kısmına etki ettiği konusunda tam bir veri yok. Olumlu sonuçlar olduğuna dair sonuçlar mevcut. Net bilinmemekle beraber faydasızdır diyemeyiz, faydalı olduğuna dair yazılar ve hastaların geri dönüşleri var. Bitkisel oldukları için önerilebilirler. Sentetik içerikler, çevreye ve insanlara gerçekten zarar veriyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI, ABD'de yapay zekanın gelişmesi için yatırım ve düzenleme çağrısında bulundu

2025-01-13 22:17 - Medya

Sudan'ın başkenti Hartum'un Umdurman bölgesinde düzenlenen bombardımanda 120 kişi öldü

2025-01-14 16:28 - Dünya

Meta, çalışanlarının yüzde 5'ini 'düşük performans' gerekçesiyle işten çıkaracak

2025-01-14 21:37 - Medya

Meta'nın CEO'su Zuckerberg'den Biden yönetimine sansür suçlaması

2025-01-11 00:23 - Medya

Milli uzay ekosistemini güçlendirecek 5 uydu uzaya fırlatıldı

2025-01-15 00:33 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 36 yıl önce PKK'nın İkiyaka katliamında ölenlerin aileleriyle görüştü

2025-01-14 22:26 - Siyaset

Süper Lig'de görünüm

2025-01-13 23:03 - Spor

BUDO'nun yarınki 8 seferi olumsuz hava şartları nedeniyle iptal edildi

2025-01-13 23:37 - Çevre & Seyahat

Kırklareli'nin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkisini arttırdı

2025-01-14 03:23 - Çevre-Hayat

BM: Gazze'de ateşkes sağlanması durumunda yardımları artırmak için yoğun plan ve hazırlık içindeyiz

2025-01-14 22:57 - Dünya

İlgili Haberler

ABD'de, yiyecek ve içeceklere katılan bir gıda boyası yasaklandı

20:58 - Sağlık

Randevu bekleyen hasta sayısı yüzde 30 azaldı

14:02 - Sağlık

Ebelerin rehberliği "normal doğum" oranlarını artıracak

13:03 - Sağlık

Aydın'da üniversite yerleşkesinde elektroşok cihazı noktaları oluşturuldu

12:38 - Sağlık

Uzmanlar obezitenin yeni bir tanıma ihtiyacı olduğunu söylüyor

11:58 - Sağlık

Günün Manşetleri

2025 Yılı Yatırım Programı Resmi Gazete'de yayımlandı

22:57 - Ekonomi

Suriye'de silahlarını teslim etmeyen eski rejim askerlerine yönelik operasyonlar sürüyor

22:13 - Dünya

Milli Savunma Bakanı Güler, Suriye heyetiyle görüştü

21:28 - Gündem

BM: Yemen'de 19,5 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyacağı öngörülüyor

21:22 - Dünya

Beşiktaş taraftarı, Twente deplasmanında tribündeki yerini alabilecek

21:18 - Spor