?>

Ev hayvanlarına dijital kimlik uygulamasında son 2 haftaya girildi

Hayvanları Koruma Kanunu gereğince kedi ve köpeklerini 31 Aralık 2022'ye kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmayanlara 3 bin 642 lira idari para cezası verilecek.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Yeni yılın başlamasıyla hayata geçirilecek evcil kedi ve köpekler için dijital kimliklendirme projesi kapsamında, 31 Aralık'a kadar evde yaşayan hayvanlarına mikroçip taktırmayanlara 3 bin 642 lira, hayvanlarını terk edenlere ise 6 bin 72 lira idari para cezası uygulanacak.

AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgilere göre, Hayvanları Koruma Kanunu gereğince kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarını 31 Aralık'a kadar dijital kimliklendirme (PETVET-Ev Hayvanı Kayıt Sistemi) yöntemiyle kayıt altına aldırmaları gerekiyor.

Düzenlemeyle ev hayvanı sahipleri, kedi, köpek ve gelinciklerinin kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri Bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne bildirmekle yükümlü tutulmuşlardı.

Bakanlıkça sürdürülen dijital kimliklendirme uygulamasıyla 1 Ocak 2021'den bu yana ülke genelinde 427 bin 682 kedi, 349 bin 811 köpek ve 14 gelincik olmak üzere 777 bin 507 ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı.

Mikroçipe işlenen bilgiler

Mikroçip uygulamasıyla hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişilerin bilgileri kaydediliyor.

Ayrıca aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor.

Kedi, köpek ve gelinciklere derialtı mikroçip uygulanıyor ve el terminali aracılığıyla okunabiliyor. Artık sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin sahibi el terminaliyle okunarak tespit edilebilecek. Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın tüm hastalık geçmişi kayıt altına alınacak.

Mikroçip zorunluluğu 6 ayını dolduran hayvanlar için geçerli

Ev hayvanından, 16 yaşından gün almış kişiler, 18 yaşını doldurmamış ise vasisi sorumlu tutulacak.

Yılsonuna kadar kayıt işlemlerini yaptırmayanlara 3 bin 642 lira ve hayvanlarını terk edenlere 6 bin 72 lira idari para cezası uygulanacak. Yılbaşından itibaren, 0-6 ay arası kedi, köpek ve gelincikler, ceza uygulanmadan kayıt altına alınabilecek.

Evcil hayvan pasaportu olmayan hayvanlar kara, deniz, hava yolu seyahati gerçekleştiremeyecek. Konsolosluk işlemlerinin ardından her ülkenin gerekli testleri yapıldıktan sonra yurt dışı seyahati için mikroçip ve pasaport istenecek.

Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü halinde 30 gün içerisinde Bakanlıkça yetki verilen kurum-kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere bildirilecek. Yetkili veteriner hekim tarafından ev hayvanının durumu veri tabanına kaydedilecek.

Terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine durum bildirilecek ve ev hayvanını teslim alması için 72 saat süre verilecek. Hayvanı bulan kişi sahiplenmek istemediği durumlarda terk edilen sahipli ev hayvanı, bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecek.

"Uygularken hayvanlar bir ağrı veya acı hissetmiyor"

Pet Hospital Hayvan Hastanesi Beysukent Uzman Veteriner Hekimi Esra Totan, hayvanlara mikroçip takılmasına ilişkin bilgi verdi.

Totan, çipin numarasını gösteren bir cihaz yardımıyla, basit şekilde okutma yaptıklarını ve hayvana ilişkin PETVET'teki bilgilere ulaştıklarını anlattı.

Hayvanların karnelerinin artık onların pasaportu yerine geçtiğini belirten Totan, yeni dönemde seyahat etme kriterlerine yönelik bilgileri de paylaştı.

Totan, hayvan sahiplerinin, evcil hayvan pasaportunu seyahatlerde yanlarında bulundurmaları gerektiğini belirtti.

Totan, çipin tek kullanımlık bir enjektörün içerisinde olduğuna işaret ederek, uygulamaya ilişkin şu detayları paylaştı:

"Tıpkı aşı yapar gibi bu enjektörü kedinin iki kürek kemiğinin arasındaki deriye uyguluyoruz. Bu bölgedeki deri altı en gevşek kısım olduğundan dolayı, burayı tercih ediyoruz. Uygularken hayvanlar bir ağrı veya acı hissetmiyor. Bazı özel ırklardaki köpeklerde ise çipin uygulanış yerleri farklı. Bu ırkların bazı hastalıkları olabiliyor. Genelde spesifik köpek ırklarında omurilikle ilgili sorunu olan hayvanlarda MR esnasında çipin manyetik rezonans bölgesini bozmasından dolayı, bu bölgeye yapmayı tercih etmiyoruz. Pug, King Charles, Pekignese köpek ırklarında bacak bölgesini tercih ediyoruz."

Çip taktırma işlemlerinin Tarım ve Orman ilçe müdürlükleri, evcil hayvan hastaneleri ve özel kliniklerde gerçekleştirilebildiğini belirten Totan, şunları kaydetti:

"İşlem ücreti yapılan yere göre değişiyor. Tarım ilçe müdürlüklerinde yapılan çip uygulamaları 70-80 lira iken, özel kliniklerde 200 liralara kadar çıkabiliyor. Hayvan sahiplerinin mutlaka bir veteriner hekim kontrolünde bu işlemi yaptırması gerekiyor. Çipin doğru bölgeye yerleştirildiğinden emin olmak lazım. Şu an çok yoğunluğumuz var. Hatta bazen çiplerimiz bile yetmiyor. Tekrar almamız gerekiyor. "

Evcil hayvan sahibi Dilek Özkaralı da birkaç ay önce kedileri "Çapo"ya çip taktırdıklarını belirterek, "Uygulamadan memnunuz. Hayvanlara sahip çıkma adına şehirler arası ulaşımda taşımada onların da bir kimliği ve pasaportu var artık. Bunlar ev hayvanları, kaybolabilirler. Ancak artık kaybolurlarsa içimiz güvende. Biri bulduğunda hayvanın bütün kaydına ulaşabilecek. Biz de kolayca hayvanlarımıza ulaşabileceğiz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da 100'ü aşkın güvercin podyuma hazırlanıyor

2022-12-15 15:11 - Magazin

Şahsenem’in Türk Dünyası için yaptıkları ses getiriyor

2022-12-14 10:26 - Magazin

Van Gölü havzasının misafir kuşları göçe başladı

2022-12-10 13:23 - Çevre-Hayat

Azerbaycan'ın ulusal lideri Haydar Aliyev, Moskova'da sevgi ve saygıyla anıldı

2022-12-11 17:54 - Özel Haber

Ünver Sel: Batı’nın nazist ve faşist siyaseti dünyayı tekrar ikiye böldü

2022-12-11 18:26 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Beyaza bürünen Tunceli dağlarında kış tırmanışları başladı

2022-12-13 12:10 - Magazin

Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi

2022-12-14 19:29 - Teknoloji

Türk ANTTEQ sayesinde Domodedovo, Avrupa'nın en büyük havaalanı oldu

2022-12-12 20:02 - Özel Haber

Kırıkkale'de hayvanseverler sahipsiz hayvanlara kulübe yaptı

2022-12-10 21:39 - Çevre-Hayat

Kahramanmaraş'ta fidanlar toprakla 'sazlı sözlü' buluşuyor

2022-12-12 14:03 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Kayseri'de mahsur kalan çoban 36 saat sonra kurtarıldı

01:48 - Gündem

Antalya-Konya kara yolu tipi nedeniyle tır ve kamyon geçişine kapatıldı

01:43 - Gündem

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız: Kadına şiddete karşı sıfır tolerans tutumunu benimsiyor

01:23 - Gündem

Cumhurbaşkanlığından rehberlik, teftiş ve denetim faaliyetlerine ilişkin genelge

00:52 - Gündem

Kahramanmaraş'ta kar ve tipi nedeniyle kapanan 203 mahalle yolu ulaşıma açıldı

23:37 - Gündem

Günün Manşetleri

Lübnanlı milletvekili, İsrail ile ateşkes anlaşmasının neredeyse tamamlandığını söyledi

02:07 - Dünya

Kayseri'de mahsur kalan çoban 36 saat sonra kurtarıldı

01:48 - Gündem

Antalya-Konya kara yolu tipi nedeniyle tır ve kamyon geçişine kapatıldı

01:43 - Gündem

NATO Askeri Komitesi Başkanı Bauer, işletmeleri savaş senaryosuna hazırlıklı olmaya çağırdı

01:38 - Dünya

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız: Kadına şiddete karşı sıfır tolerans tutumunu benimsiyor

01:23 - Gündem