?>

Ev hanımları ahşaba şekil, şehit çocuklarına mutluluk veriyor

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde atık ahşap malzemelerden yaptıkları oyuncakları şehit çocuklarına hediye eden ev hanımları, hem üretime katılmanın hem de çocukların yüzünü güldürmenin mutluluğunu yaşıyor.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

ZONGULDAK - GÖKHAN YILMAZ

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ile Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği iş birliğiyle hayata geçirilen eğitim sayesinde ahşap oyma sanatını öğrenen ev hanımları, yaptıkları oyuncakları şehit çocuklarına hediye ediyor.

Bölgedeki kaynakların en aktif şekilde kullanılması ve ev hanımlarının üretime dahil edilmesi amacıyla üniversite ve dernek tarafından ev hanımlarına 3 günlük ahşap oyma eğitimi verildi.

Üniversitenin Çaycuma Meslek Yüksekokulu kampüsündeki atölyede gerçekleştirilen eğitim sonunda ev hanımları, atık ahşap malzemelere uzman desteğiyle hayat vererek, çeşitli oyuncaklar üretti.

Üretilen oyuncakları terörle mücadele sırasında vatan savunmasında şehit düşmüş asker ve polis ile madenlerde hayatını kaybeden işçilerin çocuklarına hediye eden ev hanımları, onların yüzünü güldürmenin gururunu yaşıyor.

"Projeyi sürekli hale getirmek istiyoruz"

BEÜ Ahşap Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Hikmet Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki ahşap sektörünün geliştirilmesi ve yeni olanakların sağlanması açısından çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Ahşap sektörüyle ilgili farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirten Yazıcı, "Üniversitemiz, projemize ciddi anlamda destek verdi. Eski rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer ile BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Azar'a teşekkür ediyorum. Projemizin bugün bu noktaya gelmesinden dolayı son derece mutluyuz." diye konuştu.

Yazıcı, gönüllü ev hanımlarına ahşapla ilgi bilgi aktarımının ardından oyuncak yapım aşamasına geçtiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bir sektörü geliştiriyorsanız, üniversite olarak topluma hizmet etmek zorundayız. Geçen yıl engelli vatandaşımıza burada küçük süs eşyası ve ahşap oyma üretimiyle ilgili bilgi verdik. Bölgede istihdam olmak isteyen ama bir şekilde ev hanımlığı yapmak zorunda kalan insanlar var. Onları da üretime katmak gerekiyor. Bu sektörde bunu destekliyor. Bu sektöre girdiğiniz zaman ev hanımlarını bazı değişik makine ve tesisat aparatları vererek ve bunları üretime katarak ülkemize katma değer sağlayabilirsiniz. Dolayısıyla dezavantajlı grupları bu projeye dahil edelim, onlar da ahşapla ilgili belli bir eğitim aldıktan sonra ürettiklerini bu sektöre katkı sağlayabilirler yaklaşımıyla projeye katılmalarını istedik."

Ev hanımlarının yaptıkları oyuncakları şehit çocuklarına armağan ettiklerini anlatan Yazıcı, "Projeyi sürekli hale getirmek istiyoruz. Endüstriyel atıklarımızı katma değeri yüksek bir mamul haline getirerek, ev hanımlarımızın da duygu ve sevgisini katarak, şehit çocuklarına oyuncaklarımızı ulaştırıyoruz." dedi.

"Unutulmamak güzel bir duygu"

Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu da ev hanımlarını üretime katmayı ve onların sosyal bir faaliyette bulunmalarını sağlamayı amaçladıklarını vurgulayarak, "Ev hanımlarımız aynı zamanda birer anne. Oyuncaklara sevgilerini katarak yapıyorlar. Bu oyuncaklar vatan uğruna şehit olanların ve şehit madencilerin çocuklarına ulaşıyor." ifadelerini kullandı.

Ev hanımı Mihrican Kurt ise projeyi duyduğunda duygulandığını ve projede yer almak istediğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Yaptığımız oyuncakların şehit çocuklarına verileceğini bilmek, tüylerimi diken diken etti. Bu vatan için canlarını veren şehitlerimizin çocuklarının yüzünü bir nebze olsun güldürelim istedik. Böyle bir şey insanın manevi duygularını güçlendiriyor. Onlar bizler için şehit olmuş, canlarını, kanlarını vermiş. Bizim de onların çocuklarına sahip çıkmak görevimiz diye düşünüyorum. Böyle bir şeyden haberdar olduğumuzda bizler de koşarak geldik."

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde özel maden ocağında meydana gelen göçükte hayatını kaybeden Tayfun Keskin'in eşi Gülfiye Keskin de projede emeği geçenlere teşekkür ederek, "Unutulmamak güzel bir duygu. Ne kadar hatırlanıyorsak, çocuklarımızla birlikte o denli mutlu ve güçlü olabiliyoruz. Her şeye göğüs geren annelerdir. Toplumu da ayakta tutan kadındır. Bu nedenle anneler tarafından hatırlanmak mükemmel bir şey." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Avrupalı turistlerin tercihi yeniden Türkiye'

2017-12-12 18:18 - Ekonomi

Reina katliamı davası başladı

2017-12-11 19:02 - Gündem

Sınırın mavi çizgisi Fırat Nehri

2017-12-13 04:47 - Gündem

'Çocuklarımızın kanı yerde kalmayacak'

2017-12-10 18:02 - Siyaset

Maden işçileri çukurda mahsur kalan köpeği kurtardı

2017-12-09 16:02 - Asayiş

Filistin Arap dünyasına çağrıda bulunacak

2017-12-10 00:32 - Dünya

Ballon d'Or 2017'nin sahibi Cristiano Ronaldo!

2017-12-08 01:32 - Spor

Suriye'de saldırı mağdurları 'Beyaz Baretli' kadınlara emanet

2017-12-07 16:02 - Dünya

ABD'de 28 yıldır yaşayan Meksikalı çift sınır dışı edildi

2017-12-09 16:32 - Dünya

İş Bankası'na 412 milyon dolarlık kaynak

2017-12-12 15:48 - Ekonomi

İlgili Haberler

Rum cemaatinin Yorgo hocası, çocukluğundaki Moda'ya özlem duyuyor

15:02 - Çevre-Hayat

Arazi aracıyla buzla kaplı Çıldır Gölü üzerinde gezinti yaptı

13:42 - Çevre-Hayat

Öğrenciler "Komşum Projesi" ile fazla yemekleri ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıyor

13:38 - Çevre-Hayat

Yaylabaşı köyü doğan her bebek için dikilen fidanlarla güzelleşiyor

13:33 - Çevre-Hayat

Yaptıkları yöresel ürünler beğenilen anne ile kızı bileziklerini satarak iş yeri açtı

13:27 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

BM: Batı Şeria'da yaşananların Gazze'deki ateşkesi etkileyebilecek olması çok endişe veric

15:38 - Dünya

Karaman'da İbrala Barajı'nda kuraklığın etkisi görülüyor

15:32 - Gündem

İsrailli esirlerin aileleri, Netanyahu ve bakanlarının anlaşmayı sabote etmesinden endişeli

15:27 - Dünya

Irak'ın kuzeyinde PKK'lı 2 terörist etkisiz hale getirildi

15:22 - Gündem

Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü, Türkiye'deki yerel yeteneklere odaklandı

15:18 - Ekonomi