?>

Eurogas Başkanı Holleaux'tan Avrupa'nın enerji "yapbozunda" Türkiye vurgusu

Eurogas'in Başkanı Holleaux, Türkiye'nin Avrupa'nın doğal gaz ithalat kaynaklarına çeşitlendirmesi konusunda "yapbozun" önemli bir parçası olduğunu belirterek, " Eurogas olarak Türkiye'nin gaz tedarikini kolaylaştırmadaki öneminin farkındayız." dedi.

Ekonomi - 12 ay önce

Ankara

Brüksel merkezli Avrupa doğal gaz endüstrisi temsilcisi Eurogas'in Başkanı Didier Holleaux, AA muhabirine, doğal gazın küresel enerji piyasasındaki önemine ve Avrupa ile Türkiye'nin bu alandaki iş birliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Elektrik üretiminde doğal gazın kömürün yerini doldurmada geçiş yakıtı olarak önemini gösterdiğini ifade eden Holleaux, yenilenebilir enerjiye geçişte de gazın uyumuna dikkati çekerek doğal gazın önemli bir enerji kaynağı olduğunu vurguladı.

Holleaux, gazın öngörülebilir gelecekte enerji sepetinin önemli bir parçasını oluşturacağının altını çizerek, geliştirilen çözümlerle de doğal gazın sistemde rol sahibi olacağını kaydetti.

Avrupa'nın enerji tedarikinde Rusya'dan uzaklaşma amacında başarılı olduğunu vurgulayan Holleaux, "Çok sayıda AB ülkesi Rus gazı ithalatını önemli ölçüde azalttı. AB, Rusya'dan gaz ithalatını şimdiden yılda 50 milyar metreküpün altına indirdi. Bu, savaştan önce 155 milyar metreküp olan miktarla kıyaslandığında oldukça düşük bir rakam. Elbette ortaklarımızla yakın ilişkilerimizi sürdürmemiz ve siyasi kararların gaz ve LNG akışını tehlikeye atmamasını sağlamamız gerekiyor." diye konuştu.

"Eurogas olarak Türkiye'nin gaz tedarikini kolaylaştırmadaki öneminin farkındayız"

Holleaux, Avrupa'nın daha uzun vadeli LNG sözleşmeleri yaparak spot piyasa risklerini azaltması gerektiğini söyledi.

Avrupa'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmek ve Rus gazından uzaklaşmak bağlamında Türkiye ile daha fazla işbirliğine ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Holleaux şöyle devam etti:

"Gaz için bir taşıma merkezi olan Türkiye, ithalat yaptığımız kaynakları çeşitlendirmemize olanak tanıyan lojistik yapbozun önemli bir parçasını temsil ediyor. TAP, Avrupa'yı daha doğudan gelen gaza bağlayan umut verici bir faktör. Bulgar ve Türk şirketleri arasında Türkiye'deki terminaller aracılığıyla LNG ithalatına yönelik anlaşmayı da memnuniyetle karşıladık. Eurogas olarak Türkiye'nin gaz tedarikini kolaylaştırmadaki öneminin farkındayız."

​​​​​​​Holleaux, LNG ithalatının Avrupa'nın gaz arzı için "çok önemli" olduğunun altını çizerek, LNG'nin artık Avrupa için ana tedarik kaynağı olduğunu ve üye devletlerin yeni akışları karşılamak için gerekli altyapıyı hızla sağladığını söyledi.

Avrupa'nın Rus gazı kullanımını önemli ölçüde azalttığı için LNG'nin Avrupa arz güvenliği portföyünde temel unsur hale gelmesinin muhtemel olduğuna değinen Holleaux, "Bu amaçla, Avrupa'nın LNG hacmi için istikrarı sağlamalı ve 2022'deki talep durumunun tekrarlanmasını önlemeliyiz." ifadesini kullandı.

Holleaux, AB'nin gaz arz tedariğini çeşitlendirmek, temiz enerji geçişini hızlandırmak ve talebi karşılamak için 35 milyar metreküp biyometan ve 10 milyon ton hidrojen üretmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Bu konuda Avrupa düzeyinde baskı yapıyoruz ve Türkiye de bu konuda bir rol oynayabilir. Şu anda taslağı hazırlanmakta olan 2040 hedefinin bize bu hedefleri destekleyecek araçları sağlayacağını umuyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Pazarcık esnafı konteynerlerde ekonomiye katkı sunuyor

2024-02-13 12:33 - Çevre-Hayat

Londra derbisinde Arsenal'dan West Ham'a 6 gol

2024-02-11 20:32 - Spor

'İBB yönetiminden önce şehircilikte zirveyi hedefleyen bu aziz şehir kasten durdurulmuştur'

2024-02-10 21:22 - Gündem

Filistin Kızılayı: İsrail askerleri, Emel Hastanesindeki ambulansların anahtarlarını çaldı

2024-02-11 00:37 - Dünya

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki: Refah işgal tehlikesi altında

2024-02-13 20:03 - Dünya

Ziraat Türkiye Kupası'nda kura çekimi yarın yapılacak

2024-02-11 11:32 - Spor

Eurogas Başkanı Holleaux'tan Avrupa'nın enerji "yapbozunda" Türkiye vurgusu

2024-02-14 15:38 - Ekonomi

Küresel piyasalar, beklentileri aşan ABD enflasyon verileri sonrası negatif seyrediyor

2024-02-14 09:18 - Ekonomi

"Tek kullanımlık plastik ürünlerin tüketiminin sonlandırılması" çağrısı

2024-02-09 13:13 - Gündem

Milli Savunma Bakanı Güler, Katar Genelkurmay Başkanı Al-Nabet'i kabul etti

2024-02-08 17:28 - Gündem

İlgili Haberler

IMF, Japonya'da politika faizinin 2027 sonunda nötr seviyeye ulaşacağını öngörüyor

08:57 - Ekonomi

ABD'de DOGE'nin Hazine Bakanlığının ödeme sistemlerine erişimi kısmen sınırlandırıldı

06:13 - Ekonomi

Strateji ve Bütçe Başkanlığının raporu ile deprem bölgesine yatırımların tutarları belirlendi

00:01 - Ekonomi

IMF: ABD'nin dış yardım kesintisinin etkilerinin ölçülmesi için erken

23:38 - Ekonomi

Baykar'dan deprem bölgesine 5 milyar liralık destek

23:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

IMF, Japonya'da politika faizinin 2027 sonunda nötr seviyeye ulaşacağını öngörüyor

08:57 - Ekonomi

Panama, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nden resmen ayrılacağını duyurdu

08:53 - Dünya

ABD'de USAID'i feshetme girişimlerini engellemek amacıyla Trump yönetimine dava açıldı

08:28 - Dünya

İstanbul'da etkili olan kar sürücülere zor anlar yaşattı

06:28 - Gündem

Meteorolojiden Marmara Denizi için fırtına uyarısı

06:23 - Gündem