?>

Etiyopya Başbakanı Ahmed'in Sudanlı taraflar arasında arabuluculuk çabaları

Sudan’da askerle muhalifler arasında Etiyopya arabuluculuğundaki görüşmelerin ardından muhalif gruplar, kapsamlı sivil itaatsizlik ve Askeri Geçiş Konseyinin (AGK) düşmesi kararına bağlı olduklarını açıkladı.

Dünya - 6 yıl önce

Hartum

Sudan’da askerler ve muhalefet arasında arabuluculuk yapmak ve müzakerelerin yeniden başlaması için Hartum’a gelen Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, ilk olarak AGK üyeleriyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi, ardından Etiyopya Büyükelçiliği’nde muhalifleri kabul etti.

Ahmed, hem askeri liderler hem muhalefet temsilcileriyle 2’şer kez görüştü.

Görüşmeden sonra AGK’den yapılan yazılı açıklamada, Etiyopya Başbakanı'nın arabuluculuğunun memnuniyetle karşılandığı, müzakere kapısının açık olduğu ve her zaman anlaşma yapmaya hazır olunduğu belirtildi.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçlerinden (ÖDBG) yapılan yazılı açıklamada ise Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in talebiyle Etiyopya Büyükelçiliğinde bir görüşme gerçekleştirildiği, Ahmed’in arabuluculuğunu prensipte kabul ettikleri belirtilerek basın özgürlüğünün sağlanması, Sudan genelinde askerin sokaklardan çekilmesi ve internet yasağının kaldırılması gibi şartlar yerine getirildiği taktirde ilerleyen günlerde yeniden görüşmelerin yapılabileceği ifade edildi.

ÖDBG, Etiyopya Başbakanı'nın 8 sivil ve 7 asker üyeden oluşacak bir devlet başkanlığı konseyi teklif ettiğini kaydetti.

ÖDBG’nin öne çıkan gruplarından ve muhalif gösterilerin organizatörü Sudan Meslek Odaları (SPA) ise görüşmelerin ardından yayınladığı açıklamada "Kapsamlı sivil itaatsizlik kararının tamamen arkasında duruyoruz. Bu kararımız, askeri geçiş konseyinin düşmesi ve devrimin zafer kazanmasına yönelik bir adımdır." ifadelerine yer verdi.

ÖDBG liderlerinden Muhammed İsmet görüşmenin ardından gözaltına alındı

Bu arada ÖDBG liderlerinden Muhammed İsmet, Etiyopya Başbakanı Ahmed ile görüşmesinin ardından gözaltına alındı.

AA muhabirinin bir ÖDBG kaynağından aldığı bilgiye göre, İsmet, Etiyopya Başbakanı ile görüşmesinin ardından beraberindeki muhalif liderlerle birlikte Etiyopya Büyükelçiliğinden çıkarken güvenlik güçlerince gözaltına alındı.

Etiyopya Başbakanı'na temaslarında Etiyopya Dışişleri Bakanı, İstihbarat Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve ülkesinin Hartum Büyükelçisi eşlik etti.

Görüşme sonrası sivil hükümete geçiş talebiyle 2 aydır gösteri düzenleyen muhaliflere liderlik eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) gruplarından Sudan Meslek Odaları, kapsamlı sivil itaatsizlik ve AGK’nin düşmesi yönündeki kararlarına bağlı olduklarını bildirdi.

Muhalifler, katliam yaptığını itiraf etmedikçe askerle müzakerelerin başlamasının mümkün olmadığını belirtti.

Afrika Birliği (AfB) Barış ve Güvenlik Konseyi, dün Sudan'da güvenlik güçlerinin pazartesi günü başkentte göstericilere müdahalesinde hayatını kaybedenlerin sayısının 100'ü geçmesinin ardından bu ülkenin üyeliğini askıya almıştı.

AfB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Sudan'da mevcut krizden çıkmanın tek yolunun, sivil idarenin yönetimi devralması olduğu belirtilerek, bu zamana kadar ülkenin AfB'deki üyeliğinin askıya alındığı kaydedilmişti.

Sudan’daki olaylar

Sudan güvenlik güçleri, pazartesi sabahı başkent Hartum’daki ordu karargahı önünde 6 Nisan'dan bu yana sivil yönetime geçilmesi talebiyle demokrasi nöbeti tutan muhalif göstericileri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmıştı.

Sudan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin başkentte göstericilere müdahalesi sonucu 61 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Sudan Doktorlar Komitesi ise olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısının 113'e ulaştığını aktarmıştı.

Ülkede 19 Aralık 2018’de ekonomik kriz nedeniyle başlayan gösterilerin hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmesinin ardından ordu, 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamış ve 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenilketonüri tedavisinde diyete tam uyum önemli

2019-06-02 15:11 - Sağlık

Siirt'te köy yolunda heyelan

2019-06-03 23:07 - Asayiş

Denizcilikte '10 Başarılı Kadın' listesinde 2 Türk

2019-06-06 02:47 - Genel

Özel çocuklar kodlamayı origamiyle öğreniyor

2019-06-06 22:47 - Çevre-Hayat

Bakan Soylu: 'Bunu kınıyorum, yanlış buluyorum ve ayıplıyorum'

2019-06-04 23:07 - Siyaset

TEB'den "Eczane Destek Paketi"

2019-06-06 14:25 - Ekonomi

'Körfez krizi Katar'ı öldürmedi aksine güçlendirdi'

2019-06-06 14:47 - Dünya

Kastamonu'da 1991 model el yapımı aracı görenler, dönüp bir daha bakıyor

2019-06-02 14:07 - Gündem

ABD Hazine Bakanlığı, İran’ın en büyük holdingine yaptırım kararı aldı

2019-06-07 23:47 - Dünya

Kavşakta ambulansa yol vermek isteyen otomobil kaza yaptı: 11 yaralı

2019-06-05 19:47 - Asayiş

İlgili Haberler

Afrika Madencilik Yatırımları Konferansı sektörün önde gelen temsilcilerini buluşturuyor

15:48 - Dünya

Pentagon, Suriye'deki ABD askerlerini çekme planları hazırlıyor

15:38 - Dünya

Rusya: Filistin meselesi ancak iki devletli temelde çözülebilir

14:58 - Dünya

Fransa, Gazze'nin üçüncü bir ülke tarafından kontrol edilmesine karşı olduğunu bildirdi

14:33 - Dünya

Polonya: Filistinliler olmadan Filistin hakkında karar verilemez

14:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Afrika Madencilik Yatırımları Konferansı sektörün önde gelen temsilcilerini buluşturuyor

15:48 - Dünya

Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 95 bin ihracat seferi yapıldı

15:43 - Ekonomi

Pentagon, Suriye'deki ABD askerlerini çekme planları hazırlıyor

15:38 - Dünya

Hatay'da inşa edilen köy evlerine yerleşimin başlamasıyla yaşam canlanıyor

15:32 - Gündem

Ankara'daki sivil toplum kuruluşlarından Trump'ın Gazze'ye yönelik açıklamalarına tep

15:27 - Gündem