?>

Esnaf gelenek ve görenekleri 'Yanık Çarşı'da yaşatıyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde kentin en eski alışveriş mekanı olan tarihi Yanık Çarşı'daki esnaf, geçmişten bugüne taşıdığı çarşı kültürünü ayakta tutmaya çalışıyor.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

DİYARBAKIR - Ahmet Kaplan

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Yanık Çarşı esnafı, geçmişten bugüne taşınan çarşı kültürünü ayakta tutmaya çalışıyor.

Kuruluş tarihi bilinmeyen eski "Buğday ve sipahi" pazarının da bünyesinde yer aldığı ve 1914 yılında geçirdiği büyük yangın dolayısıyla Kürtçe Çarşiya Şewiti (Yanık Çarşı) diye bilinen 400 iş yerine sahip şehrin en eski alışveriş mekanı, hala gözdeliğini koruyor.

Yöresel ürünlerin satışının yoğunlukta olması dolayısıyla özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşların ihtiyacını gidermek amacıyla şehre geldiğinde ilk uğradığı yer olan çarşı, şehrin farklı yerlerinde açılan AVM'lere rağmen ayakta duruyor.

Çarşıdaki yaşlı esnaf, yıllardır ekmek parası kazandıkları mekanda, geçmişte ustalarından öğrendikleri kültürü genç kuşağa aktararak yaşatmaya gayret gösteriyor.

Sabah birlikte kahvaltı yapan esnaf, siftah yapmayan komşunun iş yerine bereket için bozuk para atıyor, dükkanından ayrılmak zorunda kalan esnafın yerine ise komşusu satış yapıyor.

"Satışımızın yüzde 90'ını köylülere yapıyoruz"

Zeki Samsa, AA muhabirine 51 yıldır çarşıda manifaturacılık yaptığını söyledi.

"Eskiden Diyarbakır'da çarşı yalnızca burasıydı, başka çarşı yoktu." diyen Samsa, şöyle konuştu:

"Her şey burada mevcuttu, sobacı, ayakkabıcı, elbise satanı kısacası herkes buradaydı. Eskisi gibi değil ama çarşı o özelliğini azalsa da koruyor. Köyden gelen vatandaş, tüm ihtiyacını buradan karşılayıp evine dönüyor. Dışarıdan gelen turistler de çarşıyı ziyaret ediyor. Satışımızın yüzde 90'ını köylülere yapıyoruz. Ürünlerimizle onlara hitap ediyoruz."

Sabahları kepenk açmadan çay içtiklerini ardından komşu esnafın birlikte kahvaltı yaptığını belirten Samsa, gün içinde toplanıp sohbet ettiklerini de belirtti.

Komşularından bazılarının babadan kalma mesleklerini sürdürdüğünü, iyi komşuluk ilişkilerinin olduğunu ifade eden Samsa, yeni nesil gençlere de gelenek ve görenekleri aktardıklarını dile getirdi.

"Ben yokken komşum satış yapar"

Eski komşuluk ilişkilerini hala sürdürdüklerini aktaran Samsa, "İşe gelmediğimiz gün komşular bizi arar, işimiz varsa anahtarı alıp dükkanımızı açıp satış yapar. Böyle bir güven ortamı var. Para konusunda sıkıştığımızda borç vermek gibi bir yardımlaşmamız var. İşim çıkıp dükkandan ayrıldığım zaman dükkanı sen kapatırsın derim. İş yerimde ben yokken komşum satış yapar. Sabah kapıdan esnaf arkadaşım geçerken 'Nasıl işler?' diye sorar. Daha siftah yapamadım kardeşim dediğim gün cebinden bozuk para çıkarır, dükkana fırlatır. O para siftah, bereket için atılır." diye konuştu.

Gün içinde komşularla sohbet edip çay içtiklerini birlikte yemek yapıp, yediklerini ifade eden Samsa, çarşıdaki herkesin çok samimi olduğunu aktardı.

Geçmişte bir esnafın yakını vefat etmişse aynı işi yapan esnafın, defin işlemi bitene kadar iş yerini açmadığını dile getiren Samsa, "Genç esnafa veya yeni başlayanlara bu kültürü yavaş yavaş aşılamaya çalışıyoruz, 'Biz böyle, şöyle yapardık' diye. Sağ olsunlar onlar da uyuyor. Bu güzel kültürü gençlere yansıtmaya çalışıyoruz, öğrensinler. Biz gitsek, bunu kimse öğretmez, o da biter." ifadelerini kullandı.

"Babadan böyle gördük"

Esnaf arasında bir tartışma olduğunda hemen devreye girdiklerini dile getiren Samsa, "Ortam bulup onları barıştırırız. Biri tatlı, biri yemek öbürü çay ısmarlar. Mesele biter, ne karakol ne de mahkeme. Ben 60 yıldır buradayım, bir komşumla kavgam olmamış. Daima yapıcı olduk, babadan böyle gördük." dedi.

Çarşıda 6 yıl önce işyeri açan 27 yaşındaki Vecdin Taraman da yaşlı esnaftan çarşı kültürünü öğrenmeye çalıştığını kaydetti.

Taraman, "Müşteriye nasıl davranılması gerektiğini, komşu ilişkisini ve ticareti onlardan öğrendim. 50 yıldır esnaflık yapan kişilerin arasındayım. Buranın kültürünü öğreniyoruz. Komşum namaza gidince dükkanına ben bakıyorum. Gelemediği günler dükkanında satışını ben yapıyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Göçebe Oyunları'nı 2020'de ülkemizde düzenleyeceğiz'

2018-09-04 01:02 - Siyaset

Son dakika... Fenerbahçe, Beşiktaş ve Akhisarspor'un rakipleri belli oldu

2018-08-31 18:47 - Spor

Tekirdağ kültür merkezine kavuşuyor

2018-09-02 14:02 - Kültür Sanat

Festival alanına paraşütle indi

2018-09-03 00:32 - Kültür Sanat

'Esed İdlib'e düşünmeden saldırmamalı'

2018-09-04 10:32 - Dünya

Ünlü Türk şirketi ABD’li firmayla olan sözleşmesini feshetti

2018-09-04 00:02 - Gündem

İsveç'te ırkçı partiden ırkçı vaat

2018-09-02 22:32 - Dünya

FETÖ firarisi, elebaşı Gülen'e yeni şarkısını dinletmiş

2018-09-02 19:17 - Gündem

Bakan Kurum caretta carettaları denizle buluşturdu

2018-09-02 02:02 - Gündem

Üsküdar'da mobilya atölyesinde yangın paniği

2018-09-05 00:02 - Asayiş

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açılışının 5'inci yılında

21:14 - Kültür Sanat

Vanlı öğrenciler Filistin'deki dramı anlattıkları yazılarını kitaplaştırdı

12:23 - Kültür Sanat

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinden Ertegün ailesi anısına caz konseri

07:16 - Kültür Sanat

'Asım Gültekin Dergicilik Okulu' ve 'Yedi Güzel Adam Edebiyat Okulu' öğrencileri mezun oldu

23:44 - Kültür Sanat

Öğrencilerde okuma kültürünün geliştirilmesi için 'Kütüphanelerdeyiz' projesi hayata geçiriliyor

11:51 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

ABD'nin isteğiyle, Zelenskiy ile Kellogg'un Kiev'deki basın toplantısı iptal edildi

20:02 - Dünya

Milli futbolcu Orkun Kökçü, Şampiyonlar Ligi'nde haftanın 11'ine seçildi

19:58 - Spor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Merkez Bankası rezervlerine ilişkin açıklama

19:53 - Ekonomi

İstanbul ve bazı illerde kar yağışı nedeniyle eğitime ara verildi

19:51 - Gündem

Gaziantep'te 15. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı açıldı

19:48 - Ekonomi