?>

Eskiyen halı ve kilimlere 40 yıldır hayat veriyor

Isparta'da yaşayan 75 yaşındaki halı ve kilim tamircisi Cengiz Akkuş, zamanla yıpranan halı ve kilimlerin ömrünün uzamasını sağlıyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Isparta

Isparta'da yaşayan 75 yaşındaki halı ve kilim tamircisi Cengiz Akkuş, zamanla yıpranan halı ve kilimlerin ömrünün uzamasını sağlıyor.

.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}

Isparta'da yaşayan 75 yaşındaki halı ve kilim tamircisi Cen Isparta'da yaşayan 75 yaşındaki halı ve kilim tamircisi Cengiz Akkuş, zamanla yıpranan halı ve kilimlerin ömrünün uzamasını sağlıyor. Sitre Mahallesi'ndeki atölyesinde 40 yıldır iğne ve ipliği elinden bırakmayan tamirci Cengiz Akkuş, farklı illerden gelen halı ile kilimlerin saçaklarını yenileyip, delik, çürük ve yıpranmış kısımlarını el emeğiyle ilmek ilmek onarıyor. ( Mustafa Ünal Uysal - Anadolu Ajansı )

Sitre Mahallesi'ndeki atölyesinde 40 yıldır iğne ve ipliği elinden bırakmayan tamirci Cengiz Akkuş, farklı illerden gelen halı ile kilimlerin saçaklarını yenileyip, delik, çürük ve yıpranmış kısımlarını el emeğiyle ilmek ilmek onarıyor.

Akkuş, atölyesinde bulundurduğu sağlam iplerle tamir ettiği halı ve kilimleri el emeğinden geçirerek daha uzun süre kullanılmasına katkı sağlıyor. Halı ve kilimlerdeki yıpranma durumuna göre işlerini en azami sürede bitirmeye çalışan Akkuş, mesleğinin eski ihtişamlı günlerine dönmesini umut ediyor.

Akkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halıcılığa küçük yaşlarda merak saldığını ve hayatının büyük kısmının halıyla iç içe geçtiğini söyledi.

Halı işine ilk olarak dokumayla başladığını daha sonra da tamirciliğine başladığını ifade eden Akkuş, "Bu işi Isparta'da bulunan ustamdan öğrendim. Zaten merakım da vardı. Halı işine çekirdekten yetiştim. Buraya gelen yırtılmış, eskimiş halıları tamir ederek orijinali gibi yapıyoruz, yeniliyoruz. Eski halinden kurtarıyoruz. Çok değerli halılar, kilimler geliyor. Bu zamana kadar çok sayıda halı ve kilim tamiri yaptım." diye konuştu.

Akkuş, mesleğin yitip gitmemesi için çalışmalarına devam ettiğini belirterek, Isparta'da bu işi sadece kendisinin ve kardeşinin yaptığını dile getirdi.

"Eskiler değer kazansın, yitip gitmesin"

İşini severek yaptığını anlatan Akkuş, şöyle devam etti:

"Tamir ettiğimiz halıya iyi bakılırsa, temiz tutulursa uzun süre kullanılabilir. Halının ilk hali neyse o şekilde yapıyoruz. Tamirde sağlam ipler kullanıyoruz. Eskiden Isparta halı konusunda merkezdi. Bütün halılar burada toplanırdı. Antika halılar geliyor. Elimizde de antika halı çok var. Ne olursa o tamiri yaparız. Tamir yaptığımız halının tamir edildiği belli olmaz. Bana bazen, 'Tamir ettiğin yere bir işaret koy. 2 saat arıyoruz bulamıyoruz.' derlerdi. Halının her türünü öğrenmek lazım. Halıyı yaptın, kilimi yapamadın o şekilde olmaz. El işi olduğunda hepsinde tamiri yapabileceksin yoksa olmaz. Buraya her türden halılar geldi. Görmediğim halılar bile geldi ama tamirini yaptık. Bu işin eski dönemdeki gibi olmasını istiyorum. Eskiler değer kazansın, yitip gitmesin, atılmasın."

Halı ve kilim tamirciliğine eskiye göre ilginin azaldığına değinen Akkuş, elinden geldiğince mesleğine devam edeceğini aktararak, şu değerlendirmede bulundu:

"Bazı arkadaşlar geliyor 'Bırak' diyor. Bunu sevmesen yapamazsın. Sadece bu iş değil, her sanat öyledir zaten. Öğrenmek isteyen öğrencilere kapımız açık. Tabii merak edip, öğrenmek isteyenlere. Zamanında buraya staja gelen öğrenciler arasında öğretmen ve akademisyen olanlar oldu."

Akkuş, mesleğin yitip gitmemesi için yapılacak her çalışmaya ve gençlere öğretilmesi konusunda her zaman hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Koçtaş Fix'in 19'uncusu Ankara'da açıldı

2019-02-18 17:20 - Genel

Mardin'de minibüs devrildi: 3 ölü, 14 yaralı

2019-02-17 18:32 - Gündem

Çamlıca Camii’nin içi ve dışındaki son durum havadan görüntülendi

2019-02-20 21:07 - Çevre-Hayat

CHP Genel Başkan Kılıçdaroğlu: Uzman ere verilen haklar sözleşmeli ere de sağlansın

2019-02-19 19:43 - Siyaset

Metris Cezaevinde yangın

2019-02-16 02:27 - Gündem

'Kim buna serbest piyasa diyorsa gelsin külahıma anlatsın'

2019-02-22 08:47 - Gündem

Ümraniye evinde 2 golle kazandı

2019-02-16 18:49 - Spor

Sokak ortasında eşini darp eden adama linç girişimi

2019-02-20 02:25 - Asayiş

Göçük faciasında gözaltı sayısı 3’e çıktı

2019-02-20 00:15 - Asayiş

Avcıların vurduğu balıkçıl kurtarıldı

2019-02-16 20:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İstanbul'da yağışın ardından gökkuşağı oluştu

19:58 - Çevre-Hayat

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi açıldı

19:12 - Çevre-Hayat

Meteorolojiden Batı Akdeniz için fırtına uyarısı

18:58 - Çevre-Hayat

Suriyeli kadınlar 'birlik içinde olmanın güzelliğini' dünyaya göstermek istiyor

18:03 - Çevre-Hayat

Sivas'ta baraj altında kalan köy, sular çekilince karla kaplandı

16:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail basınına göre, Lübnan'daki çağrı cihazı saldırısı 10 yıl önce planlanmaya başlandı

22:43 - Dünya

Suriye'deki yeni yönetimde bakanlık görevleri büyük ölçüde belli oldu

22:27 - Dünya

Adana Demirspor 3 puanı 3 golle aldı

22:22 - Spor

Fransa'da Başbakan Bayrou yeni hükümeti kurdu

22:07 - Dünya

Antalya'da taşımalı eğitime 1 gün ara verildi

21:47 - Eğitim