?>

Eskişehir 147 milyon dolarla aylık ihracat rekoru kıran iller arasında ilk sırada yer aldı

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ekim ayı ihracat verilerine göre, Eskişehir'in aylık ihracat rekoru kıran iller arasında ilk sırada yer aldığını bildirdi.

Ekonomi - 5 ay önce

Eskisehir

Küpeli, yaptığı yazılı açıklamada, Eskişehir'in 2023 yılı ekim ayında 129 milyon dolar olan ihracatının, bu yıl ekim ayında yüzde 14,5'lik artışla 147 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

Eskişehir'in aylık ihracat rekoru kıran iller arasında ilk sırada yer aldığını, bu başarının arkasında sanayicilerin özverili çalışmaları, yüksek teknolojiye yapılan yatırımlar ve katma değerli üretime verilen önemin yattığını kaydeden Küpeli, "Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi olarak hedefimiz, sanayimizi 2025 ve 2030 yıllarına yönelik büyüme stratejilerimizle daha da güçlendirmek ve şehrimizi, Türkiye'nin ihracat üssü haline getirmektir. Yıl sonunda hedeflediğimiz ihracat rakamına ulaşmak için uygun bir seyirle devam ediyoruz. Bu başarıda çok büyük emekleri olan sanayicilerimizi ve tüm çalışanlarımızı gönülden tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Eskişehir olarak ihracatta gösterdiklerini bu başarının, sanayinin dinamizmini ve katma değerli üretim konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Küpeli, "Eskişehir olarak, dünya pazarında rekabet gücümüzü her geçen gün artırıyor ve ihracatta yeni rekorlara imza atıyoruz. Ara vermeden üretmeye devam eden sanayicilerimizin katkılarıyla, ülkemizin yeni ihracat hedeflerine emin adımlarla ilerliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Belirledikleri ihracat hedeflerine ulaşmak adına sanayicilerin yenilikçi ve sürdürülebilir üretim yöntemlerine yönelmeleri gerektiğine değinen Küpeli, şöyle devam etti:

"Eskişehir'in geçtiğimiz yıl ihracat rakamı 4,3 milyar dolara ulaşmıştı. Bu yıl sonu itibarıyla 4,5 milyar doları geçeceğiz. Yıllık ihracatımızın 2,2 milyar dolardan fazlası Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalarımız tarafından gerçekleştirildi. Havacılık sanayimizin yıllık ihracat tutarı 436 milyon dolara ulaşmış olup, sektörde üretim yapan firma sayısı 60'ı geçmiştir. Sektörün cirosu 1 milyar dolara ulaşmış durumda. Eskişehir, yüksek teknolojinin en önemli dallarından biri olan savunma ve havacılık sanayi ürünleri ihracatı bakımından, ülkemizde Ankara ve İstanbul'dan sonra yüzde 20'lik payla üçüncü sırada yer almaktadır.

Beyaz eşya sanayimizin ihracatı ise 1 milyar doları geçmiş durumda. Eskişehir'in toplam ihracatı içinde yüksek teknoloji ürünlerinin payı yüzde 15'tir. 2030 yılında ihracatımız içinde yüksek teknoloji ürünlerinin payını yüzde 20'ye çıkarmayı hedeflemekteyiz. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nin 2030 yılı ihracat hedefimiz ise asgari 5 milyar dolar. Bu hedefe ulaşmak adına, sürekli AR-GE yatırımlarına ve eğitim programlarına ağırlık vererek, sanayicilerimizi destekleyecek projeler geliştirmeye devam edeceğiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da helikopter destekli uyuşturucu operasyonu kapsamında 30 zanlı tutuklandı

2024-10-30 10:26 - Asayiş

Türkiye'nin ihracatı eylülde 21 milyar 987 milyon dolar oldu

2024-10-31 10:32 - Ekonomi

Ekonomik güven endeksi ekimde aylık bazda yüzde 3,2 arttı

2024-10-30 10:47 - Ekonomi

Avro Bölgesi'nde TÜFE ekimde beklentilerin üzerinde arttı

2024-10-31 13:57 - Ekonomi

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, 34. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Konferansı'nda konuştu

2024-10-28 00:52 - Dünya

Vatandaşlar, Cumhuriyet'in 101. yıl dönümünde 101 metrelik Türk bayrağı ile yürüdü

2024-10-28 21:08 - Çevre-Hayat

İTO ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı

2024-11-02 13:03 - Ekonomi

İTÜ öğrencilerinin ödüllü arama kurtarma robotu seri üretime hazır

2024-11-02 11:13 - Teknoloji

TCMB'nin ikinci TL depo alım ihalesine 389 milyar 67 milyon liralık teklif geldi

2024-10-31 16:12 - Ekonomi

Sberbank’ın net karı yılın ilk 9 ayında yüzde 6,8 arttı

2024-10-31 10:58 - Ekonomi

İlgili Haberler

Almanya: AB, ABD'nin ek gümrük vergilerine tek vücut olarak karşılık vermeye hazır

00:17 - Ekonomi

İngiltere'den Bodrum'a sezonun ilk turist kafilesi geldi

17:52 - Ekonomi

Avrupa'da durgun ekonomi işten çıkarma dalgasını büyütüyor

13:58 - Ekonomi

Türkler yurt dışında en çok Dubai ve Yunanistan'dan konut alıyor

13:52 - Ekonomi

Fındık üretiminde doğru gübreleme verim ve kaliteyi artırıyor

13:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrail Dışişleri Bakanı Saar'ın açıklamasına tepki

03:43 - Gündem

Antalya'nın Alanya ilçesinde 3,9 büyüklüğünde deprem

03:37 - Gündem

Antalya'nın Alanya ilçesinde 3,9 büyüklüğünde deprem

02:12 - Gündem

Şarkıcı Volkan Konak vefat etti

02:11 - Kültür Sanat

Almanya: AB, ABD'nin ek gümrük vergilerine tek vücut olarak karşılık vermeye hazır

00:17 - Ekonomi