?>

İsrail eski Başbakanı Barak'tan 'çok geç olmadan erken seçime gidilmesi' çağrısı

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, "İsrail'de ümitsizlik ve İsrail ordusunun elde ettiği kazanımlara rağmen Hamas'ın yenilmediği ve rehinelerin geri dönüşünün azaldığı hissini görüyoruz." dedi

Dünya - 1 yıl önce

Kudüs

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, mevcut Başbakan Binyamin Netanyahu'unun politikalarını eleştirerek "savaşın gidişatının İsrail'in Gazze'de boğulmasının habercisi olabileceğini" belirtti.

Barak, "Haaretz" gazetesi için kaleme aldığı yazısında, "İsrail'de çok geç olmadan erken seçimlerin yapılması" çağrısında bulundu.

Eski İsrail Başbakanı, "Savaş 15. haftasına giriyor ve savaş alanında cesur, ilham verici çalışmalar ve fedakarlıklar görüyoruz. Ancak İsrail'de ümitsizlik ve İsrail ordusunun elde ettiği kazanımlara rağmen Hamas'ın yenilmediği ve rehinelerin geri dönüşünün azaldığı hissini görüyoruz." ifadesini kullandı.

Netanyahu'nun kabine toplantılarında Gazze'de savaştan sonrasının tartışılmasını engellediğini kaydeden Barak, "Bu mantıklı değil." değerlendirmesinde bulundu.

"Gazze'de boğuluruz"

Barak, Netanyahu'nun politikalarına işaret ederek, "Belirli bir siyasi hedef olmadığında, İsrail ordusu zafer kazanma şansını artıramaz ve gerçekçi bir hedef olmadığı takdirde Gazze'de boğuluruz." ifadelerine yer verdi.

"Gazze, Lübnan sınırı ve Batı Şeria'da aynı anda savaşmanın tehlikelerine" dikkati çeken Barak, bu durumun ABD yardımlarını erozyona uğrattığını ve Arap ülkeleriyle olan normalleşme ile Mısır ve Ürdün ile yapılan barış anlaşmalarını da tehlikeye attığını belirtti.

Eski İsrail Başbakanı, "Bu gidişat, İsrail'in güvenliğini uçuruma sürüklüyor." yorumunu yaptı.

ABD, "Suudi Arabistan ve BAE'nin finansmanında Gazze'nin yeniden imarını" teklif etti

ABD'nin iki ay önce iki ülkenin ortak çıkarlarına yönelik bir teklif sunduğunu belirten Barak, teklifin "Hamas'ın gücü bitirildikten sonra Gazze'yi belirli bir süre yönetecek istikrar ekseni üyelerinden Arap gücü oluşturulması" olduğunu aktardı.

Barak, ABD'nin teklifinin hâlen masada olduğunu belirterek, "Bu geçiş döneminde Gazze, Filistin yönetiminin kontrolüne dönecek ve İsrail'in kabul ettiği güvenlik düzenlemeleri dikkate alınarak uluslararası tanınırlığa sahip olacak." ifadesini kullandı.

Eski İsrail Başbakanı, ABD'nin teklifine göre Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Filistin yönetimini maddi olarak güçlendireceğini ve Gazze'nin yeniden imarı ile altyapı çalışmalarını destekleyeceğini aktardı.

"İsrail, iki devletli çözüme ilişkin gelecekteki görüşmelere katılmak zorunda kalacak"

ABD'nin teklifini "uygulanabilir tek plan" olarak niteleyen Barak, "İsrail, iki devletli çözüme ilişkin gelecekteki görüşmelere katılmak zorunda kalacak." ifadesine yer verdi.

"İsrail'in tökezlemesi arttıkça ABD'nin teklifinin başarı şansının azaldığını" belirten Barak, şunları kaydetti:

"ABD'nin teklifinin kötü olduğu iddia edilebilir ancak savaşçıların öldürüldüğü bir savaş zamanında bu teklifin tartışılmasını kimse engelleyemez."

"Netanyahu'nun şantajcıları; Ben-Gvir ve Smotrich"

Barak, "İsrail ile (Gazze'de) mümkün olan çözümün arasında bizzat Netanyahu ve şantajcıları (Ulusal Güvenlik Bakanı) Itamar Ben-Gvir ve (Maliye Bakanı) Bezalel Smotrich var." görüşünü paylaştı.

Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı Bakanları Ben-Gvir ile Smotrich'e ilişkin Barak, "Bu iki bakan, İsrail'in güvenliği için ABD ile koordineli hareket etmesini engelliyor ve kendi çıkarları uğruna İsrail'in güvenliğini uçuruma sürüklüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Barak, şu ifadeleri kullandı:

"Netanyahu, Filistin yönetiminin Gazze'de yeniden faaliyete geçmesinin Ben-Gvir ve Smotrich'i kaybetmek anlamına geldiğinin ve liderlik ettiği hükümetin sonunu hızlandırdığının farkında."

İsraillilerin öfkesi ve erken seçimin kaçınılmazlığı

Erken seçim çağrısını yineleyen Barak, erken seçimlerin, "rehinelerin aileleri, yerinden edilenler, yedek askerler ve 7 Ekim 2023'ü iyi hatırlayan çok sayıda İsraillinin öfkesi patladığında" yapılacağını belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün, Gazze'deki saldırılardan sonraki süreçte herhangi bir şekilde Filistin devletinin kurulmasına karşı olduğunu ABD yönetimine bildirdiğini söylemişti. Netanyahu, "Hamas'a karşı kesin bir zafer" elde edene kadar Gazze Şeridi'ne saldırıları sürdüreceklerini ifade etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Netanyahu'nun bu sözlerinin hatırlatılması üzerine, İsrail'in uzun ve kısa vadeli sorunlarını Filistin devleti olmadan çözmenin "hiçbir yolu" bulunmadığını belirtmişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'ye saldırıların başlamasının üzerinden 105 gün geçmesine rağmen başta "Hamas’ı bitirmek" olmak üzere belirlediği hiçbir hedefe ulaşamaması nedeniyle İsrail'de birçok çevrenin eleştirilerinin odağında bulunuyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İlk Türk astronot Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü "İstikbal göklerdedir" oldu

2024-01-19 03:12 - Teknoloji

İsrail saldırısında dükkanı yıkılan ve yerinden olan Lübnanlı, yol kenarında sebze satıyor

2024-01-19 14:57 - Dünya

Güney Marmara'nın kaplıcaları yarıyıl tatilinde öğrenciler ve aileleriyle dolacak

2024-01-19 11:47 - Çevre-Hayat

Araştırma: Çocuklarda saf meyve suyu tüketimi vücut kitle indeksinde artışa yol açabilir

2024-01-17 15:43 - Sağlık

Irak ile Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine hava harekatları düzenlendi

2024-01-13 02:32 - Gündem

MKE Ankaragücü, Süper Lig'de 6 hafta sonra galip geldi

2024-01-13 16:23 - Spor

MHP Genel Başkanı Bahçeli, şehit askerlerin ailelerine başsağlığı diledi

2024-01-14 20:17 - Gündem

Fenerbahçe, Süper Lig'de yarın Gaziantep FK'ye konuk olacak

2024-01-13 08:57 - Spor

EGM'de 127 personel, 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğü rütbesine terfi etti

2024-01-16 03:27 - Gündem

Emre Belözoğlu'na anne tavsiyesi: Faruk Başkanı yalnız bırakma

2024-01-19 12:18 - Spor

İlgili Haberler

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler polis korumasında Mescid-i Aksa'ya baskın yaptı

12:22 - Dünya

Almanya, Ukrayna ile ABD arasında Cidde'de yapılan görüşmeden çıkan önerilerden memnun

12:02 - Dünya

BM, Suriye'nin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören anlaşmadan memnun

11:57 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önleyen bütçe tasarısını onayladı

11:52 - Dünya

Fransa'da kundaklanan caminin yetkilileri ibadethanelerine bir an önce kavuşmak istiyor

11:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Kahve fiyatları rekor seviyeyi gördükten sonra yüzde 10'un üzerinde geriledi

12:47 - Ekonomi

İnşaat maliyetlerindeki artış 49 ayın en düşüğünde

12:43 - Ekonomi

Şehirler arası otobüs biletlerinde "Aile Yılı" indirimi

12:37 - Gündem

Terör örgütü DHKP/C soruşturmasında yakalanan 34 zanlının emniyetteki işlemleri sürüyor

12:32 - Gündem

Sultanbeyli'de iş yerinde çıkan yangın söndürüldü

12:28 - Gündem