?>

'Eşek arısı' teröristlerin kabusu oldu

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) terör operasyonlarında kullandığı “Eşek arısı” drone, dedektör köpekler ve helikopter droneler teröristlerin kabusu haline geldi.

Asayiş - 7 yıl önce

Mayın El Yapımı Patlayıcı Tespiti ve İmha (METİ) timleri, “Eşek arısı” ve dedektör köpeklerle buldukları el yapımı patlayıcıları, helikopter drone’a taktıkları bakır aparat sayesinde üzerlerine fünye bırakarak, yaklaşmadan imha ediyor.

Terör örgütü PKK, başta menfez ve yol kenarları olmak üzere çeşitli bölgelere yerleştirerek, güvenlik güçlerinin geçişi sırasında patlattığı el yapımı patlayıcılarla artık hain emeline ulaşamıyor.

TSK’nın, terör operasyonlarında kısa bir süre önce kullanmaya başladığı, dünyada sayılı ordu tarafından kullanılan ve “Black hornet” adı verilen “Eşek arısı” drone, dedektör köpekler ve helikopter drone'lar ile birlikte teröristlerin kabusu haline geldi.

METİ timleri, üzerinde kamerası bulunan ve sessiz bir şekilde uçan “Eşek arısı” ve dedektör köpeklerle buldukları el yapımı patlayıcıları, helikopter drone’a taktıkları aparatla üzerlerine fünye bırakarak, yaklaşmadan imha ediyor. Bu sayede olası can kayıplarının önüne geçilirken, teröristlerin hain planları da bozuluyor.

Tuzakları bozuyorlar

Öte yandan, Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde, özellikle Kato Dağı bölgesinde teröristlerin tuzaklarını birer birer bozan 8’inci Jandarma Komando Alay Komutanlığına bağlı METİ timi, bölgede yaptıkları arama tarama faaliyeti sırasında, “Eşek arısı” ve dedektör köpek sayesinde menfeze tuzaklanmış el yapımı patlayıcı buldu.

Çevrede geniş güvenlik önlemleri alan ve teknolojinin tüm imkanlarından faydalanan tim, “Eşek arısı” ile patlayıcıyı inceledikten sonra, kaldırdıkları helikopter drone ile bölgede gözetleme yaptı. Tim, daha sonra ise, drone’a kendilerinin geliştirdiği bakır bir aparat taktı. Aparata fünye asan tim, bunu patlayıcının üzerine yerleştirdikten sonra uzaktan patlatarak imha etti.

Tim Komutanı Astsubay Mikail Ersan, Beytüşşebap ile Kato üs bölgesi arasında yol arama tarama faaliyeti icra ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Ceviz Ağacı köyü mevkisinde bir adet kablo komutanı el yapımı patlayıcı envanterimizde bulunan mayın köpeğiyle tespit edildi. Yine envanterimizde bulunan ‘Eşek arısı’ cihazı ile bölgenin havadan keşfi yapıldı.

Aynı zamanda ise drone ile bölgenin hakim bölgelerinin keşfi yapıldıktan sonra herhangi bir tehdit unsurunun bulunmaması üzerine kontrollü bir şekilde el yapımı patlayıcının olduğu bölgeye yaklaşıldı.

Kendimizin geliştirmiş olduğu ve drone’un altına bakır tellerden yaptığımız aparata, personelimizi bölgeye yaklaştırmadan patlayıcıya müdahale etmek için TNT yerleştirdik. Drone ile TNT’yi patlayıcıya bıraktıktan sonra kontrollü bölgeye geçerek, imhasını gerçekleştirdik”.

 

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

AA Editörü Altınalan'dan Çin Başkonsolosu Wei'ye ziyaret

2018-03-07 17:47 - Medya

Survivor 2018'de Nagihan Gönüllüler takımına geçti |Nagihan Karadere kimdir?

2018-03-11 14:02 - Magazin

YPG/PKK'nın sözde özel kuvvetleri ÖSO'ya direnemedi

2018-03-11 19:25 - Genel

Sanatçı Yazgan son yolculuğuna uğurlandı

2018-03-10 23:02 - Gündem

THY'nin Airbus ve Boeing siparişleri kesinleşti

2018-03-10 01:26 - Genel

SETA'dan 'seçim ittifakları' analizi

2018-03-05 19:23 - Genel

Eritreli göçmen, İsrail'e sığındığına pişman oldu

2018-03-10 09:32 - Dünya

100 milyon dolarlık kapı bugün açılıyor

2018-03-05 17:27 - Ekonomi

CHP'li Engin'den 8 Mart teklifi

2018-03-09 04:35 - Politika

Prens Selman ile İngiltere Başbakanı May görüştü

2018-03-08 08:02 - Dünya

İlgili Haberler

Sarıyer'de plastik ham madde yüklü tır, yangında kullanılamaz hale geldi

12:41 - Asayiş

Balıkesir'de işçi servisinin devrilmesi sonucu 18 kişi yaralandı

10:57 - Asayiş

'Gürz-45' operasyonuyla 1'i gri kategoride aranan 2 terörist yakalandı

09:22 - Asayiş

Kadıköy'de restorasyon çalışması süren tarihi binada çıkan yangında bir kişi öldü

08:47 - Asayiş

Ataşehir'de zincirleme trafik kazasında 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

08:27 - Asayiş

Günün Manşetleri

Silivri'de deniz suyu çekildi

19:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya, Endonezya ve Pakistan'a resmi ziyaretlerde bulunacak

19:53 - Siyaset

Bellona Kayserispor, konuk ettiği TÜMOSAN Konyaspor'u mağlup etti

19:47 - Spor

Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti'nin gövde kaynağı yapıldı

18:27 - Ekonomi

Lübnan'da Nevvaf Selam başbakanlığındaki yeni kabine açıklandı

18:22 - Dünya