?>

Esed rejiminden Ramazan Bayramı'nın ilk gününde bombardıman

Suriye’de Esed rejimi Ramazan Bayramı'nın ilk saatlerinde İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki 10 yerleşime yoğun hava saldırısı düzenledi.

Dünya - 6 yıl önce

Istanbul

Suriye'de Beşşar Esed rejimine ait savaş uçakları, Ramazan Bayramı'nın ilk saatlerinde İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki 10 yerleşime yoğun hava saldırıları gerçekleştirirken, saldırılarda bir çocuk hayatını kaybetti.

Esed rejimi, sabah saatlerinden bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içindeki Erbain, Ihsem, Deyr Sünbül, Han Şeyhun, Termala, Basangül, Şeyh Mustafa, Maarat Harma, Fetira, Nekir ve Habit bölgelerine hava saldırıları düzenledi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, hava saldırılarında Deyr Sünbül beldesinde bir çocuk yaşamını yitirdi.

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki durum

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde. Halihazırda iç göç ile nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, Mart 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geldi.

Türkiye, Rusya ve İran, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etti. Rejim güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vardı.

Rejim, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül 2018'de Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen saldırılarına devam ediyor. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan'da Türkiye, Rusya ve İran arasında düzenlenen 12. toplantı sırasında artan saldırılar aynı yoğunlukta sürüyor.

Sivil savunma kaynakları, Esed rejimi, İran destekli yabancı terörist gruplar ve Rusya’nın, mayıs ayında İdlib iline düzenlediği hava ve kara saldırılarında 59'u çocuk, 231 sivil yaşamını yitirdiğini, 659 sivilin yaralandığını belirtti.

Esed rejimi ve destekçilerinin, Türkiye ve Rusya'nın İdlib mutabakatını imzaladığı 17 Eylül 2018'den beri ateşkesi ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırılarda 553 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

Rejim, İran destekli terörist gruplar ve Rusya'nın hava desteğiyle İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne bir 25 Nisan'da başlattığı geniş çaplı saldırılarla 100 kilometrekare civarında bir alanı ele geçirdi. Askeri muhalifler ise söz konusu bölgeleri rejim güçlerinden geri almak için zaman zaman operasyon düzenliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Pençe harekatında çok sayıda mühimmat ele geçirildi

2019-06-02 02:22 - Gündem

Antalya'da yayla yollarında karla mücadele

2019-05-28 16:07 - Gündem

Siirt'te köy yolunda heyelan

2019-06-03 23:07 - Asayiş

“Gençlik Paketleri“ CarrefourSA ve TOG iş birliğiyle gençlere ulaştı

2019-05-30 19:03 - Genel

'Türkiye'nin geçiş güzergahı' bayrama hazır

2019-05-29 16:47 - Gündem

MS hastalığı kız çocuklarında daha sık görülüyor

2019-05-28 14:36 - Genel

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Karanlık odaklar hain emellerini gerçekleştiremeyecek

2019-06-03 19:31 - Genel

Dağ keçisi okulda

2019-05-30 20:17 - Günün Fotoğrafı

Kaymakcı ve Berger 'AB-Türkiye Medya Köprüleri Projesi'nin açılışına katıldı

2019-05-30 02:52 - Gündem

İsrail’in zulmü bitmek bilmiyor

2019-06-02 16:31 - Dünya

İlgili Haberler

BM, Sudan'da 30 milyondan fazla kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi

16:43 - Dünya

İsrail, 5 bin kamikaze İHA satın almaya hazırlanıyor

16:28 - Dünya

Çin, Rusya ve İran, İran'ın nükleer programıyla ilgili üçlü zirve düzenleyecek

15:32 - Dünya

İsrail İHA'ları Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde yoğun uçuşlar yaptı

15:28 - Dünya

Rusya, Ukrayna ile olası müzakere öncesinde Kursk'ta topraklarını hızla geri aldı

15:18 - Dünya

Günün Manşetleri

BM, Sudan'da 30 milyondan fazla kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi

16:43 - Dünya

Süper Lig'de 29. ve 30. hafta programları belli oldu

16:37 - Spor

Dursun Özbek, Avrupa Kulüpleri Finans ve Yatırım raporundaki kulübün durumundan memnun

16:33 - Spor

İsrail, 5 bin kamikaze İHA satın almaya hazırlanıyor

16:28 - Dünya

İzmir Körfezi'ne atık su deşarjı nedeniyle İZSU'ya 3,3 milyon lira ceza

16:22 - Gündem