?>

Erzurum'da 320 dönümdeki GES'lerle yılda 150 milyon lira tasarruf sağlanıyor

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, 320 dönüm arazi üzerindeki güneş enerji santralleri (GES) ile yılda yaklaşık 150 milyon lira tasarruf sağlıyor.

Ekonomi - 4 ay önce

Erzurum

Türkiye'de güneşli gün sayısının en uzun olduğu illerden Erzurum'da, güneş enerjisini verimli kullanmak amacıyla Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 yılında ilk GES kurulumu yapıldı.

Aradan geçen zamanla santral sayılarını artıran Büyükşehir Belediyesi, çeşitli yerlerde 320 dönüm arazi üzerinde 55 bin 340 güneş paneli kurdu.

Güneş enerjisiyle çevreyi koruyan Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda yaptığı elektrik üretimiyle yılda yaklaşık 150 milyon lira tasarruf sağlıyor.

"Enerji taşıma altyapısı arttıkça santrallerimizin sayısı da artacak"

Erzurum Büyükşehri Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, AA muhabirine, Erzurum'un güneşli gün sayısı en fazla olan iller arasında olduğuna işaret etti.

Şehrin bu avantajını fırsata dönüştürdüklerini ifade eden Aynalı, şöyle konuştu:

"Şu anda 23 megavat kurulu güçle yaklaşık 15 bin nüfusun günlük elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Şu an yılda ortalama 150 milyon lira civarında bize bir getirisi var. Biz tükettiğimiz enerjiyi mahsup ediyoruz, kalanını da hatta verip faturalandırıyoruz ve devletten parasını alıyoruz. Aslında istesek daha çok santral yapabiliriz. Devletin bu enerjiyi taşıma kapasitesiyle ilgili bir altyapısı var. Bu altyapının üzerinde enerji alamıyorlar. Yani siz ne kadar üretirseniz üretin, taşıyabileceği miktarda enerjiyi devlet sizden satın alabiliyor. Onun için altyapı yenilenmedikçe, altyapı kapasitesi büyütülmedikçe bu santrallerin sayısını da çok çabuk artıramıyorsunuz. Devlet de buna paralel olarak altyapısını büyütme gayreti içinde. Altyapı büyüdükçe santrallerimizin sayısı da artacak inşallah."

"Önümüzdeki dönem 60 megavat kurulu güce sahip olacağız"

Aynalı, katı atık alanında çöpten üretilen metan gazını yakarak 2,4 megavat, atık suların gönderildiği atık su tesisinde de yine biyogazdan 1 megavat enerjinin üretildiğini dile getirdi.

Enerji yatırımlarının devam edeceğini anlatan Aynalı, şunları kaydetti:

"20 megavatlık güneş enerjisi santralimizin de arazileri alındı. Lisans işlemleri tamamlandı. Şu an finans bulma aşamasındayız. Finansını bulduğumuz zaman da bir 20 megavatlık enerjinin daha çalışmalarına başlayacağız. Toplam 53 megavat yenilenebilir enerjimiz olacak. Rüzgar enerjisiyle ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. 34 megavat alanının kamulaştırmasını bitirdik. Lisans müracaatlarımızı yaptık. Haliyle böyle olunca önümüzdeki dönem 60 megavat kurulu güce sahip olacağız."

Aynalı, bölgenin ve şehrin yenilenebilir enerji kaynaklarını maksimum seviyede kullanmayı hedeflediklerini vurguladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zonguldak'ta denizde hortum oluştu

2024-10-16 12:57 - Gündem

İsrail ordusu, Lübnan'da tahliye çağrısı yaptığı 3 beldeye daha saldırı düzenledi

2024-10-17 18:23 - Dünya

Yandex, Türkiye'ye 400 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor

2024-10-17 16:08 - Medya

Pentagon, Kuzey Kore'nin Rusya için Ukrayna'ya asker gönderdiğine ilişkin iddiaları inceli

2024-10-18 09:47 - Dünya

Ticaret Bakanlığından tüketicilerden fazla ücret alan finansal kuruluşlara 3,2 milyar lira ceza

2024-10-17 09:28 - Ekonomi

Manisa'da anne ve oğlu aynı hastanede görev yapıyor

2024-10-18 10:28 - Çevre-Hayat

ABD Hazine Bakanı Yellen, yüksek tarifelerin fiyatları artıracağı konusunda uyardı

2024-10-17 23:32 - Ekonomi

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki kuşatmasını 13. gününde sürdürüyor

2024-10-17 12:13 - Dünya

İsrail ordusu Lübnan'a son 24 saatte 138 hava saldırısı düzenledi

2024-10-16 20:57 - Dünya

Kırgızistan'da okçuluk sporuna kadınların ilgisi artıyor

2024-10-17 15:12 - Spor

İlgili Haberler

ABD'nin en büyük 50 düşünce kuruluşu yabancı ülkelerden 110 milyon dolardan fazla fon aldı

16:58 - Ekonomi

Bakan Kacır, sınai mülkiyet portföyünü 22 yılda 2 milyona çıkardıklarını bildirdi

16:33 - Ekonomi

Borsa İstanbul'da gong Bulls GSYO için çaldı

15:28 - Ekonomi

Türkiye'nin tarımsal alet ve makine varlığı 2024'te 13,1 milyona yükseldi

14:58 - Ekonomi

8. SUGİAD En İyiler Ödülleri sahiplerini buldu

14:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Rangers Teknik Direktörü Clement ve futbolcu Raskin'den Fenerbahçe eşleşmesine dair açıklama

20:33 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi ile telefonda görüştü

20:27 - Siyaset

Abdullah Zeydan'a verilen 3 yıl 9 ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı

19:42 - Gündem

Rusya: NATO, Ukrayna ile ilgili barış müzakere sürecini engellemeye çalışıyor

19:38 - Dünya

İsviçre yönetimi, terör örgütü PKK'nın ülkedeki faaliyetlerini itiraf etti

19:33 - Dünya