?>

Erzurum Büyükşehir Belediyesi çöpten ürettiği elektriği iki katına çıkaracak

Kent merkezinde toplanan çöpten aylık 2,4 megavatsaat elektrik üreten Erzurum Büyükşehir Belediyesi, yakın zamanda faaliyet başlayacak yeni istasyon çalışmasıyla tüm ilçelerin çöplerini elektriğe dönüştürecek

Teknoloji - 5 saat önce

Erzurum

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından Erzurum-Bingöl kara yolu üzerinde 55 hektarlık alana kurulan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinde 2017'de enerji üretimi başladı.

Günlük 330 ton atıktan gerekli ayrışmalarla elde edilen metan gazından aylık 2,4 megavatsaat, yaklaşık 3 bin 500 evin tükettiği kadar elektrik üretiliyor.

Mevcut tesisin üretim kapasitesini artırmak için başlatılan çalışmalarda ise sona gelindi. Yakın bir zamanda kentteki tüm ilçelerin atıklarının toplanarak, kapasitesi artırılması planlanan tesiste elektrik üretiminin iki katına çıkarılması hedefleniyor.

"Geri dönüşümde ülkemizin iddialı şehirleri arasına gireceğiz"

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ömer Faruk Avcı, kentteki üç merkez ilçeden toplanan atıklar ile elektrik üretimi yapıldığını söyledi.

Tesise, kaliteli çöp olarak tabir edilen geri dönüşüme ayrılan çöplerin verildiğini ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

"Aylık 3 bin 500 dairenin tükettiği elektriği, çöpten kazandırmış oluyoruz. Üretimin artması için tüm ilçelerimizde oluşan atıkların tamamını istasyonumuza getirmeye çalışıyoruz. Yeni istasyon çalışmalarımız tamamlandı. Ramazan ayının sonuna kadar tüm ilçelerimizin çöpünü getirip elektrik üretimini artıracağız.

Tüm kentteki atıklarımızla üreteceğimiz elektrik aylık 5-6 bin dairenin ihtiyacı kadar olacak. Belediye olarak en büyük şiarımız, geri dönüşüm. Hedefimiz Erzurum'da geri dönüşüme aktarmadık çöp kalmaması. Geri dönüşümde ülkemizin iddialı şehirleri arasına bu yıl içinde gireceğiz. Bu bağlamda çalışıyoruz."

Üretim iki katına çıkacak, vahşi depolamalar bitirilecek

Düzenli depolama alanında saha amiri olarak görev yapan çevre mühendisi Emre Biçkici ise günlük 50 kamyon çöpün elektriğe dönüştürülme sürecini anlattı.

Çöplerin kantarlarda tartıldıktan sonra ayrıştırma işlemine geçildiğini belirten Biçkici, "Bu işlemlerden sonra organik kısım, düzenli depolama lotlarında depolanıyor ve oluşan metan gazı, 4 metre derinliğindeki borularla çekilerek 5 bin metreküp kapasiteli balonda depolanıyor.

Burada homojen şekilde gaz halini alıyor. Çekilen gaz daha sonra hidrojen sülfür gaz tankına alınıyor. Bu şekilde motorlara zarar veren gaz ayrıştırılmış oluyor. Daha sonra gaz yakma jeneratörlerinde yakıldıktan sonra oluşan elektrik, hatlara veriliyor." dedi.

Tesiste her biri 1,2 megavatsaat üretim yapabilen 2 motorun bulunduğunu, üretimin kısa sürede iki katına çıkarılacağını işaret eden Biçkici, bu sayede şehirdeki vahşi depolama alanlarının da yok edileceğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kar fırtınası ve tipi "kar körlüğü" riskini artırıyor

2025-02-25 11:27 - Sağlık

Kastamonu'da çıkan yangında 3 ev kullanılamaz hale geldi, 50 hayvan telef oldu

2025-02-27 00:33 - Asayiş

AA Kitap, '10. Uluslararası İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları'nda

2025-02-27 00:58 - Kültür Sanat

Yenilenen Türk zırhlısı ilk kullanıcısıyla buluşmaya hazır

2025-02-25 14:28 - Teknoloji

Trabzonspor'dan Sloven hakem Vincic talebi

2025-02-24 23:47 - Spor

Ordu'da yiyecek arayan vaşak güvenlik kamerasınca görüntülendi

2025-02-25 15:17 - Çevre-Hayat

Beden ülkesinde gözün darbesi -Sevim Korkmaz yazdı-

2025-02-21 21:12 - En Son Yazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hocalı Katliamı'nda vefat edenleri andı

2025-02-26 13:28 - Siyaset

Belçika'da "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" paneli düzenlendi

2025-02-27 00:23 - Dünya

Bakan Kacır: Havacılık ve uzay sektöründe 4,5 milyar dolarlık yatırımın önünü açtık

2025-02-25 14:57 - Teknoloji

İlgili Haberler

Ankara'da "Disiplinlerarası Yapay Zeka Proje Pazarı" etkinliği düzenlendi

17:12 - Teknoloji

Japon şirketi Dymon Co, araştırma yapmak için Ay'a uzay aracı fırlattı

15:27 - Teknoloji

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 1. Ulusal Havacılık Şurası kararlarını açıkladı

15:18 - Teknoloji

Öğrenciler üretecekleri İHA'ları uçurma deneyimini yaşayacak

13:43 - Teknoloji

TÜBİTAK BİGG Programı ile girişimci adaylarına 900 bin lira yatırım desteği sağlanacak

12:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Pakistan-Afganistan sınırının kapalı olması binlerce tır sürücüsünü mağdur etti

18:02 - Dünya

Ziraat Türkiye Kupası çeyrek ve yarı final maçları kura çekimi, 6 Mart'ta yapılacak

17:57 - Spor

Londra Borsası'nda gong, Türkiye Varlık Fonu'nun rekor taleple tamamlanan sukuk ihracı içi

17:53 - Ekonomi

Gazze'de 602 bini aşkın çocuğa çocuk felci aşısı yapıldı

17:48 - Dünya

Kastamonu'da eğitimlerini tamamlayan uzman erbaşlar yemin etti

17:43 - Gündem