NEW YORK
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Başkanı Burhanettin Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın SETA tarafından organize edilen toplantıda ABD kanaat önderleriyle bir araya gelmesini değerlendirdi.
Erdoğan'ın düşünce kuruluşları ve medya temsilcilerine, akademisyenlere ve bürokratlara Türkiye'nin 15 Temmuz'da neler yaşadığını anlattığını ifade etti. Bunun olumlu bir katkı sağladığını belirten Duran, "15 Temmuz hakkında çok tezvirat yapıldı, farklı yorumlarda bulunuldu. Amerikan kamuoyu bu anlamda yanlış yönlendirildi. Bunun birinci ağızdan gösterilmiş olması önemliydi." dedi.
Duran, Erdoğan'ın Türkiye'nin DAEŞ ile mücadelesini anlattığını, "Bir terör örgütüyle mücadele ederken diğer örgüt desteklenemez." diyerek PYD'yi de eleştirdiğini kaydetti.
Toplantının, kanaat önderlerini tatmin ettiğini vurgulayan Duran, şöyle konuştu:
"Erdoğan, Suriye'de neler yapıldığını harita eşliğinde anlattı ve dolayısıyla onların sorunlarını cevaplandıracak tatmin edici açıklamalar yapmış oldu. Erdoğan'a muhataplarının ilgisi yüksekti. Özellikle 15 Temmuz'un mahiyeti onları farklı bir yere getirdi ve memnun oldukları yönünde de geri bildirimler aldık. Bu açıdan nitelikli bir toplantı oldu. Cumhurbaşkanımız sorulara samimi cevaplar verdi ve bunlar etkili oldu. Türkiye'nin dış politikasında, Suriye'de neler yapmaya çalıştığını, Amerika ile hangi konularda sıkıntı yaşandığını, özellikle FETÖ meselesini açıklıkla anlattığı için onlar açısından oldukça tatmin edici olduğunu söyleyebilirim."
"Obama yönetimi topu taca attı"
Burhanettin Duran, "FETÖ diasporasının burada oluşturduğu olumsuz bir ortam var ve bu algının kırılarak nitelikli çalışmalarla buradaki insanlara anlatılması lazım." değerlendirmesinde bulundu.
ABD Başkanı Barack Obama'nın görev süresinin dolacağını ve bu nedenle ABD'de kurumlarda bir dağınıklık ve aralarında çatlaklar olduğunu dile getiren Duran, bu çatlaklara sızarak Türkiye'nin meselesini anlatması gerektiğini belirtti.
Duran, şunları kaydetti:
"Obama yönetimi, FETÖ meselesine 'siyasi değil hukuki süreç' diyerek aslında topu taca attı ve böylelikle işi mahkemeye yönlendirerek kendisinin başkanlık yetkilerini kullanarak yapabileceği şeyleri yapmamış oldu. Bu, yeni başkanın da önünde bir kısıt. Bu işin takibi yapılır, FETÖ'nün bunlar için de sorun olduğu gösterilirse, Amerikalılar arasında en azından Fetullah'ın ABD'de kalmaması yönünde bir eğilim ortaya çıkabilir. Başka bir ülkeye gönderme eğilimi ortaya çıkabilir fakat Türkiye'nin hedefi ya iade ya da tutuklanması yönünde ve bastırmak lazım. Eskiden tepkiseldiler ama şimdi ABD, FETÖ meselesinin bir yük olduğunun farkında ve Türkiye'nin baskıları yavaş yavaş sonuç vermeye başlıyor. Buna devam etmek lazım. Çeşitli şekillerde anlatarak, uzmanlar göndererek, teknik bilgileri, kanıtları göstererek bunu ortaya çıkarmak lazım."Muhabir: Betül Yürük
dikGAZETE.com