?>

Erbil'in lezzet panayırı: İskan Caddesi

Sıra sıra dizilmiş rengarenk dükkanlar, lokantalar ve seyyar yemek arabalarıyla bir panayırı andıran İskan Caddesi, başta kebap ve tatlı çeşitleriyle Ortadoğu mutfağının tüm lezzetlerini bir araya getiriyor. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

ERBİL - Yunus Keleş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentindeki İskan Caddesi, bölgedeki çeşitli mutfaklardan farklı tatların sunulduğu rengarenk lokantaları ve seyyar yemek arabalarıyla günün 24 saati açık bir "lezzet panayırı"nı andırıyor.

Burası, Erbil'in en canlı caddelerinden biri. Sıra sıra dizilmiş dükkanlar, farklı renklerle ışıklandırılmış lokantalar, seyyar yemek arabaları ve kaldırımlara taşan masalar, gece-gündüz eksilmeyen hareketliliğin işaretleri.

İskan Caddesi, Ortadoğu mutfağının tüm lezzetlerini bir araya getiriyor. Başta Kürt yemekleri olmak üzere Arap, Türk ve İran mutfağından her türlü yemek, kebap, börek ve tatlı çeşidini günün her saati burada bulmak mümkün.

Tarihi 1960'lı yıllara dayanan caddede önceleri sadece çay ocakları bulunurken daha sonra birbiri ardına lokantalar açılmaya başlamış, ardından da seyyar yemek arabaları kaldırımların kenarındaki yerlerini almış.

Özellikle akşamdan sabahın erken saatlerine kadar yemek servis edilen bu seyyar arabalar, renkli görüntüleriyle caddenin simgesi haline gelmiş.

Caddede karnını doyuranlar için yemek sonrası Ortadoğu'daki tüm toplumların vazgeçilmezi "çay" ve "nargile" içebilecekleri mekanların yanında sıcak kavrulmuş "ay çekirdeği" ve tatlı satan dükkanlar da mevcut.

İskan'daki lezzetlerden birkaçı: Kömbe böreği, cağ kebabı, muhallebi

AA muhabirine konuşan İskan Caddesi'ndeki seyyar araba sahiplerinden Hasan Mahmud, yemek işine babasının yanında çırak olarak başladığını ve meslekte yaklaşık 20 yılı geride bıraktığını söyledi.

Seyyar arabasında Irak'a özgü kömbe böreği satan Mahmud, "Kömbe, Türkiye, Irak ve Suriye başta olmak üzere birçok ülkede sevilen bir börek çeşidi. Her gece seyyar arabamın üzerinde hazırladığım malzemelerden kömbe yapıp ekmeğimi kazanıyorum." dedi.

Caddedeki hareketlilikten memnun olduğunu belirten Mahmud, "Çok eski müşterilerim var. Hala sık sık geliyorlar. Bunun yanında yenileri de eksik olmuyor." diye konuştu.

Erbil, son birkaç yıldır Suriye'deki iç savaş ve Irak'ın çeşitli bölgelerinde meydana gelen terör saldırıları nedeniyle evlerini terk edenlerin yaşam mücadelesi verdiği kentler arasında yer alıyor.

Suriye'deki çatışmalardan kaçıp Erbil'e gelen Halepli İsmail Muhammed de İskan Caddesi'nde Türk usulü cağ kebabı satarak ailesine bakıyor.

Erbil'e geldiğinde önce Halep yemekleri satmaya çalıştığını söyleyen Muhammed, Türk mutfağının bölgede daha yaygın olması nedeniyle cağ kebabına yöneldiğini anlattı.

Muhammed, "Yaptığım dönere Türkiye'de cağ kebabı diyorlar, yapılışını burada öğrendim. Bağdatlı bir arkadaşımla beraber cağ kebabı yapıyoruz." dedi.

Terör örgütü DEAŞ'ın Musul'u ele geçirmesinden sonra evini terk edip Erbil'e yerleşen kırk yıllık muhallebici Ahmed İbrahim de İskan Caddesi'ne gelenlere lezzet sunan isimler arasında yer alıyor.

Yaklaşık 40 yıldır muhallebicilik yaptığını belirten İbrahim, "Musul'da iyi işleyen bir dükkanım vardı. DEAŞ geldikten sonra kaçıp Erbil'e geldim. İskan Caddesi'nde seyyar bir araba üzerinde yaptığım muhallebileri satıyorum." diye konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ebru Yaşar'dan referandum çıkışı: 'Bu ülkeyi bölemeyeceksiniz'

2017-01-27 20:12 - Magazin

Aç-sefil "Suriyeli çocukların eğitimi için" AB 150 milyon avro hibe bağışladı

2017-01-27 21:52 - Ekonomi

Antalyaspor 3 puanın sahibi oldu

2017-01-28 23:32 - Spor

Çeşme'de 94 göçmen kurtarıldı

2017-01-24 14:32 - Asayiş

Uludağ'da gariban sky

2017-01-29 13:12 - Gündem

ABD’den körfez ülkelerine 1 milyar dolar silah satışı

2017-01-24 22:47 - Dünya

Tutak Belediye Başkanı Öztürk tutuklandı

2017-01-30 01:47 - Gündem

Diriliş Ertuğrul 75. yeni bölümde fragmanı yayınlandı! Diriliş Ertuğrul oyuncusunun acı günü

2017-01-26 11:52 - Magazin

Gaffar Okkan şehit edilişinin 16. yılında anıldı

2017-01-24 17:22 - Gündem

Duvağıyla uğurlandı!

2017-01-29 18:07 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda 4 Filistinli öldü, 11 kişi yaralandı

10:33 - Dünya

İsrail Beyrut'un güneyine 40'tan fazla saldırı düzenledi

09:12 - Dünya

Ürdün: İsrail'in Gazze'ye savaşı, Filistin varlığını yok etmeyi hedefliyor

08:28 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Astana Platformu Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı

04:08 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, New York'ta CELAC Dörtlüsü Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıl

04:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Şeker pancarı alımlarında ödemeler 30 gün içerisinde tamamlanacak

11:22 - Ekonomi

Düzensiz göçle etkin mücadele

11:17 - Gündem

2. Karabağ Savaşı şehitleri Ankara'da anıldı

10:52 - Gündem

Dünyada istikrar için Ukrayna halkının harekete geçmesi gerekiyor! -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

10:52 - En Son Yazılar

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde düzenleme yapıldı

10:47 - Ekonomi