?>

Epilepsi hastalarının ehliyet alma kriterleri kolaylaştırıldı

Sürücü adaylarında aranacak sağlık şartlarına ilişkin yönetmelikte yapılan değişiklikle epilepsi hastalarının nöbet geçirmediklerini belgelemeleri gereken süre düşürüldü, en fazla iki antiepileptik ilaç kullananların da ehliyet alabilmeleri sağlandı.

Sağlık - 3 yıl önce

Ankara

Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarınca hazırlanan "Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, epilepsi hastalarına birinci grup sürücü belgesi sınıflarının verilmesine ilişkin şartlarda düzenlemeye gidildi.

Buna göre, "şuur kaybının olduğu, şuur kaybının olmadığı, uyarılmış veya uyarılmamış epilepsi nöbeti geçiren hastalar, altı aylık periyotlarla nöroloji muayenesi yaptırdıklarını, 3 yıl boyunca, ilaçsız veya en fazla iki antiepileptik ilaç kullanır halde iken nöbet geçirmediklerini belgelemeleri halinde" durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilecek.

Daha önce hastaların 5 yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri gerekiyordu.

Ayrıca, ilk veya tek uyarılmamış epilepsi nöbeti geçiren kişilerin altı aylık periyodlarla nöroloji muayenesi yaptırdıklarını, 2 yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri halinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilecek.

Eski yönetmelikte, bu gruptaki hastaların ise 3 yıl boyunca nöbet geçirmediklerini belgelemeleri gerekliydi.

"Birçok epilepsi hastasının işsiz kalması ve sıkıntı yaşamasının önüne geçildi"

Epilepsi ve Yaşam Derneği Başkanı Ebru Öztürk, yaptığı açıklamada, nöbet geçirmemelerine rağmen hayatı boyunca ilaç kullanmaya devam etmesi gereken hastalar bulunduğuna işaret etti.

Avrupa ülkelerinde, 1,5 yıl nöbet geçirmeyen epilepsi hastalarının ehliyet alabildiğini belirten Ebru Öztürk, "Türkiye'de de hastaların nöbet geçirmediklerini belgelemeleri istenen sürenin düşürülmesi memnuniyet verici.

Nöbet geçirmeyen ama ilaç kullanmaya devam eden epilepsi hastalarına da ehliyet verilmesini istiyorduk. Çünkü şeker, tansiyon hastaları gibi düzenli ilaç kullanan ama nöbet geçirmeyen bu hastaların araç kullanması için bir engel bulunmuyor. Yönetmelik değişikliği bizleri çok mutlu etti. " dedi.

Öztürk, ehliyet alamayan hastaların birçok zorluk yaşadığına dikkati çekerek, "İlaç kullanan hastalar ehliyet alamadıkları için araç kullanamıyordu. Bu da onların sosyal ve iş hayatını olumsuz etkiliyordu. İşe giremeyen veya ehliyetleri olmadığı için işten çıkarılan hastalar vardı.

Yapılan değişiklikle birçok epilepsi hastasının işsiz kalması ve sıkıntı yaşamasının önüne geçildi." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Vodafone Business, OSBÜK ile dijital dönüşüm stratejilerini masaya yatırdı

2021-09-29 18:02 - Yerel haber-Şirket Haber

PFDK'dan Beşiktaş ve Adana Demirspor'a para cezası

2021-09-25 01:51 - Spor

Beşiktaş Avrupa kupalarında 226. maçına çıkıyor

2021-09-27 12:41 - Spor

İngiltere’de şoför krizi imalat, gıda ve enerji sektörlerine yayılıyor

2021-09-27 16:10 - Ekonomi

Kuraklık Van Gölü Havzası'nda kuşların yaşam alanlarını daralttı

2021-09-30 15:08 - Çevre-Hayat

Konya Ovası'ndaki yüzey yarıkları yerleşim yerlerine ulaştı

2021-09-27 16:14 - Çevre-Hayat

Konya Ovası'nda yağlık ayçiçeği verimiyle çiftçinin yüzünü güldürüyor

2021-09-30 15:37 - Ekonomi

Epilepsi hastalarının ehliyet alma kriterleri kolaylaştırıldı

2021-09-30 17:17 - Sağlık

Aksa Doğalgaz, üç yıl üst üste “Düşük Karbon Kahramanı“ seçildi

2021-09-29 16:13 - Yerel haber-Şirket Haber

AVM yöneticiliğini bırakıp köyünde sürü sahibi olan girişimci peynir üretiyor

2021-09-28 16:06 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Organ bağışıyla gelen yeni kalbiyle sağlığına kavuştu

01:43 - Sağlık

Yeşilay'dan sigarayı bırakma çağrısı

21:48 - Sağlık

Türk doktorlar, TİKA'nın desteğiyle Kamboçya'da sağlık taramaları gerçekleştirdi

17:28 - Sağlık

Kanser hastalıklarının yüzde 10 ila 20'si kalıtsal nedene bağlı

17:02 - Sağlık

Soğuk havalar kalp krizi riskini artırıyor

13:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Galatasaray ile Adana Demirspor 42. randevuda

10:02 - Spor

Lider Galatasaray, Süper Lig'de yarın Adana Demirspor'u konuk edecek

09:57 - Spor

Türkiye'de 42 ilin ihracatı ocak ayında arttı

09:42 - Ekonomi

"Gürz-45" operasyonuyla 1'i gri kategoride aranan 2 terörist yakalandı

09:22 - Gündem

Kadıköy'de restorasyon çalışması süren tarihi binada çıkan yangında bir kişi öldü

08:47 - Gündem