Enterprise Greece CEO'su Giannopoulos, Ege ve Doğu Akdeniz'de enerji işbirliğini değerlend

Yunanistan yatırım ofisi Enterprise Greece Üst Yöneticisi (CEO) Marinos Giannopoulos, "Yunanistan ve Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'de enerji işbirliğini geliştirmeye yönelik bir sonraki adımları atmasının zamanının geldiğine inanıyorum." dedi.

Ekonomi - 1 hafta önce

İstanbul

Giannopoulos, AA muhabirinin iki ülke arasındaki olası enerji işbirlikleri ve Yunanistan'daki yatırım fırsatlarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Yunanistan'ın Türk firmaları için enerjinin pek çok alt sektöründe yatırım fırsatları sunduğunu belirten Giannopoulos, "Yunanistan'daki yenilenebilir enerji potansiyelinin bolluğu ve ülkede devam eden büyük ölçekli altyapı projeleri, Yunanistan'ın AB enerji karması oluşturulmasında kilit bir oyuncu olmaya hazır olduğunu ve tüm enerji endüstrilerinde önemli yatırım fırsatları sağlayacağını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Giannopoulos, ülkede özellikle sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalleri, boru hatları ve enterkonnektelerle doğal gaz iletiminde yeni altyapılar için yatırım fırsatlarının bulunduğunu kaydetti.

Güneş enerjisi ve güneş-termal santralleri, biyokütle, küçük hidroelektrik ve jeotermal teknolojilerinin yanı sıra yeşil hidrojen ve karbon yakalama gibi gelişen teknolojilerdeki yenilenebilir enerji projelerine de dikkati çeken Giannopoulos, enerji depolama, enerji verimliliği ve tasarrufu projeleri, adalara yönelik elektrik şebekesi bağlantısı ve sürdürülebilir enerji projeleri, sınır ötesi elektrik şebekesi enterkonnektelerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, e-mobilite altyapı projeleri gibi konuları da olası yatırım olanakları olarak sıraladı.

Enerji, işbirliği ve ortak projelerin geliştirilmesi için kilit sektör

Giannopoulos, Yunanistan hükümetinin, özellikle Enerji ve Çevre Bakanlığının, son 4 yılda enerji sektörünü desteklemek ve devam eden küresel enerji krizinde ülkenin yeşil dönüşümünü kolaylaştırmak için birçok reform uyguladığını vurgulayarak, enerji yatırımcılarını desteklemeye yönelik bazı kriterler belirlendiğini dile getirdi.

Türk şirketlerinin bu fırsatlardan yararlanarak büyüyen Yunanistan yenilenebilir enerji pazarından yararlanabileceğini belirten Giannopoulos, "(Şirketler) Güneş, hidro ve jeotermal enerji projeleri gibi yenilenebilir enerji projelerine doğrudan yatırım yapabilir ve Yunan yenilenebilir enerji firmaları ile stratejik ortaklıklar kurarak teknoloji, uzmanlık ve sermayeye erişim, teknik bilgi transferi ve proje uygulama kapasitelerini artırabilirler." ifadesini kullandı.

Giannopoulos, Türk şirketlerin, Yunan hükümetinin yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi için uyguladığı ihale usulü, tarifeler, vergi ve lisans avantajlarının yanı sıra iş gücü destek programları gibi teşvik ve reformlardan da yararlanabileceklerini belirterek, yenilenebilir enerji ekipman ve hizmetlerinin ihracatını Yunan meslektaşlarıyla birlikte geliştirebileceklerini söyledi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki pozitif ajandaya da değinen Giannopoulos, "Ülkelerimiz arasındaki tarihi, kültürel ve ticari bağların yanı sıra pozitif gündem çerçevesinde kurulan işbirliklerini de göz önünde bulundurarak, Yunanistan ve Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'de enerji işbirliğini geliştirmeye yönelik bir sonraki adımları atmasının zamanının geldiğine inanıyorum." dedi.

Giannopoulos, bu kapsamda ihtiyaç duyulan "elverişli ortam" için gerekli adımları şöyle sıraladı:

"Başarılı ortak girişimler oluşturmak amacıyla enerji konusunda diyalog artırılmalı ve geliştirilmeli. Enerji işbirliğini teşvik etmek için ikili iş ve enerji forumları düzenlenmeli. Enerji altyapısı ve teknolojilerinin gelişimi için ortak yatırımlar teşvik edilmeli. Enerji projelerinin ilerletilmesinde her iki sektörün güçlü yönlerinden yararlanılması için kamu-özel sektör ortaklıkları teşvik edilmeli. Her iki hükümet de sınır ötesi projeleri etkin bir şekilde desteklemek için düzenleyici ve yasal çerçevelerini uyumlu hale getirmeye devam etmeli."

Ankara ile Atina arasında geliştirilecek enerji işbirliğinin önemine dikkati çeken Giannopoulos, "Enterprise Greece, hükümetimizin ikili düzeyde pozitif gündemi teşvik eden girişimlerini aktif olarak destekliyor ve katılıyor. Yunanistan ve Türkiye enerji işbirliğini teşvik edecek gelecekteki her türlü girişime katılmaktan mutluluk duyacağız." diye konuştu.

Giannopoulos, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in mayısta Ankara'daki görüşmesinin iki liderin son 10 aydaki dördüncü görüşmesi olduğunu belirterek, "Komşu ülkelerimiz arasındaki olumlu gündem ve ikili ekonomik ilişkilerin önümüzdeki 5 yıl içerisinde 2 katına çıkarılması taahhüdü yeniden teyit edildi. Bu bağlamda, enerjinin her iki ülkede de işbirliği ve ortak projelerin geliştirilmesi için kilit iş sektörlerinden biri olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Enerji sektöründe daha fazla işbirliği için çok iyi beklentiler ve fırsatların olduğuna inanıyoruz"

Yunanistan ve Türkiye'nin sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda kararlı olduğunun altını çizen Giannopoulos, iki ülke arasında özellikle yenilenebilir enerji alanında daha yakın ilişkiler kurmanın önemine vurguladı.

Giannopoulos, mevcut uluslararası elektrik bağlantılarının iyileştirilmesinin kara ve deniz üstü rüzgar parklarının yanı sıra diğer yenilenebilir enerji teknolojilerinin geliştirilmesine de katkı sağlayacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Yunanistan'ın gaz şebekesini daha da genişletmesi ve aynı zamanda ülkenin çeşitli bölgelerinde önemli yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi kapasiteleri inşa etmesi nedeniyle, gaz enterkonnektelerimiz daha yakın işbirliğinin sağlanabileceği bir diğer alan."

İstanbul'da nisanda ilk kez düzenlenen Türk-Yunan Enerji Forumu'na ilişkin Giannopoulos, "Ülkelerimiz arasında gelecekte enerji sektöründe daha fazla işbirliği için çok iyi beklentiler ve fırsatlar olduğuna inanıyoruz. Forumda Yunanistan'ın enerji alanındaki gelişmelerini ve beklentilerini daha ayrıntılı olarak ele alma fırsatı bulduk." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa'nın "şampiyonları" Almanya ve İspanya

2024-06-13 11:34 - Spor

İsrail'in 250 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 37 bin 202'ye çıktı

2024-06-12 15:53 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin, Dışişleri Hakan Fidan ile görüşecek

2024-06-11 14:53 - Dünya

Gizem Üsteğmen, 23 Nisan'da hayalini kurduğu üniformayla görevini severek yapıyor

2024-06-16 12:37 - Çevre-Hayat

Halkbank yurt dışı piyasadan 300 milyon dolar kaynak temin etti

2024-06-13 10:26 - Ekonomi

İDDEF'in gönüllü doktorları Gine Bissau'da sağlık taraması yaptı

2024-06-10 14:52 - İslam-Hayat - Zilhicce 1445

Moskova'nın en elit projeleri Türk ANTTEQ şirketine emanet

2024-06-14 17:53 - Özel Haber

Rıfat Boynukalın İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı

2024-06-16 20:47 - Gündem

Türkiye'nin en büyük perakende zinciri Migros, Karelya Cumhuriyeti’nden ithalat yapıyor

2024-06-11 19:19 - Özel Haber

Halil Umut Meler, EURO 2024'te Belçika-Slovakya maçını yönetecek

2024-06-15 12:59 - Spor

İlgili Haberler

Bakan Kacır: Sanayi alanlarının OSB alanı olarak kesinleştirilmesini hızlandırıyoruz

13:42 - Ekonomi

Otomotiv sektörünün gelişmiş güvenlik sistemlerine uyumuna yönelik düzenleme yapıldı

13:27 - Ekonomi

Hidrojenli araçlar 2030'da küresel pazarda yüzde 10 paya sahip olacak

13:17 - Ekonomi

Türksat 6A'nın fırlatma testleri son aşamasına geldi

13:07 - Ekonomi

Yerli şeker pancarı tohumları gelecek yıl toprakla buluşacak

11:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in 264 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 37 bin 718'e çıktı

14:07 - Dünya

İstanbul, 2024'ün ilk 5 ayında 7 milyona yakın turist ağırladı

14:03 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreterliği görevine seçilen Rutte'yi tebrik etti

13:58 - Gündem

İklim değişikliği, İsviçre Alplerindeki ölümcül heyelanları tetikliyor

13:52 - Dünya

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ülkedeki doktorları dang hummasına karşı uyardı

13:47 - Dünya