?>

Enkazda kalanlara "ışık" olan madenciler hayat kurtaran yöntemlerini anlattı

Taş kömürünü çıkarmak için öğrendikleri yöntemi Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin ardından gittikleri bölgede kullanan madenciler, "domuzdamı" ve "direk vurma" yöntemleriyle birçok kişinin kurtarılmasına vesile oldu.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Zonguldak

Zonguldak'ta yerin metrelerce altındaki taş kömürünü gün yüzüne çıkarmak için alın teri döken Türkiye Taşkömürü Kurumu işçileri, zorlu çalışma koşullarında kazandıkları deneyimlerle afetlerde arama kurtarma çalışmalarına da destek sağlıyor.

1999 Marmara ve Düzce depremleri ile Van ve Elazığ depremlerinde enkaz altında kalan çok sayıda kişiyi sağ çıkartan madenciler, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından da bölgeye giderek kurtarma çalışmalarına katıldı.

Maden ocaklarındaki dar ve kapalı alanlarda uzun süre çalışmanın sağladığı tecrübe sayesinde "girilemez" denilen yerlere ulaşan maden işçileri, kömür ocaklarında uygun boyutlarda kestikleri ahşap malzemeleri tavan kısmına sıkıştırarak göçüğün oluşmasını engelleyen "domuzdamı" ve "direk vurma" yöntemlerini deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmaları sırasında uyguladı.

Kendi güvenlikleri açısından da önemli olan tahkimat yöntemleri sayesinde enkazın çökmesini engelleyerek yaşam koridoru oluşturan madenciler, bu sayede depremzedeleri yıkıntılar arasından çıkarmayı başardı.

"Kurtardığımız her can bize umut oldu"

Adıyaman'da kurtarma çalışmalarına katılan 18 yıllık maden işçisi Sinan Durdu AA muhabirine, deprem bölgesine gittiklerinde h​​​​​​iç zaman kaybetmeden enkazdan hayat kurtarmaya çalıştıklarını, kurtardıkları her canın kendileri için umut olduğunu söyledi.

Durdu, madende öğrendiklerini deprem bölgesinde uyguladıklarını belirterek, "Yıllardır madende çalışıyoruz. Enkaz altına girdiğimizde binalar yıkıktı, çatlaktı, sürekli depremler oluyordu. Aynı zamanda kendi sağlığımızı düşünmek zorundaydık. Madende öğrendiğimiz, ağaçtan yapılan 'domuzdamı' ve 'direk vurma' gibi her gün yaptığımız çalışma sistemlerimizi deprem bölgesinde uyguladık. Başarılı olduk çünkü daha hızlı ilerlememizi ve canlarımıza ulaşmamızı sağladı." diye konuştu.

Tahkimat yöntemlerinin enkazın çökmesini engellediği için daha rahat çalışma ortamı sağladığını anlatan Durdu, "Domuzdamı düzgün yapıldığı zaman madende bir madencinin güvenebileceği en iyi, en sağlam tahkimat sistemidir ancak domuzdamı düzgün yapılmazsa madenciyi de öldürebilir. Madende meşe gibi sert ağaçlar kullanırız ama deprem bölgesinde dal parçası, direk parçası gibi elimize ne geçtiyse hızlıca yapıp canlar kurtardık." ifadelerini kullandı.

Durdu, "domuzdamı" ve "direk vurma"yı daha önce sadece madencilerin bildiğini dile getirerek, şimdi tüm kurtarma ekiplerinin bu yöntemi öğrendiğini sözlerine ekledi.

"Enkaza korkmadan girdik"

Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki kurtarma çalışmalarına katılan madenci Çağdaş Kahraman da bölgeye gittiklerinde üzücü bir manzarayla karşılaştıklarını kaydetti.

Enkaza korkmadan girdiklerini belirten Kahraman, şöyle devam etti:

"Domuzdamı madencinin güvenliğini en üst seviyede tutan sistemdir. Depremde binalar göçmüş olduğu için madendeki yüksekliği yakalayamıyoruz. Titreşimden zarar görmeyelim, enkazda kalana ve kendimize zarar vermeyelim diye yeri geldi 1 metreye, yeri geldi 50 santime domuzdamı yapıldı. Çok dar yerlerde çalıştık. Madendeki tecrübelerimizle bu işin üstesinden geldik. Yaptığımız işe güvendiğimiz için hiçbir sıkıntı yaşamadık."

Adıyaman'da kurtarma çalışmalarında yer alan 17 yıllık maden işçisi Murat Sönmez ise cesaretlerini mesleklerinden aldıklarını, madende bu işi yaptıkları için nerelerin daha çabuk göçeceğini, nasıl bir tahkimat sistemi yapılması gerektiğini çok iyi bildiklerini anlattı.

Kurtarma çalışmaları sırasında iki kez deprem olduğunu dile getiren Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bulunduğumuz yer alçaktı, içerideydik, depremde çıkamadık ama domuzdamı yaptığımız, tahkimatımıza güvendiğimiz için 'Burası sağlam.' diyerek rahatlıkla çalışmaya devam ettik. Domuzdamı hayat kurtaran bir tahkimat sistemidir. En çok bu sisteme güveniyoruz çünkü yerle tavanın bütün yükünü domuzdamı alıyor. Direklerin kırılma ihtimali var ama domuzdamı daha fazla katta yükü çekebiliyor. Daha çok alanı sağlam tuttuğu için altında ya da yanında rahatlıkla çalışabiliyoruz."

Adıyaman'a kurtarma çalışmalarına katılan 17 yıllık madenci Ramazan Direk, deprem bölgesine vardıklarında insanların bir an önce enkaza girmelerini istediğini, tahkimat malzemeleri gelir gelmez güvenli şekilde enkaza girip depremzedelere ulaştıklarını ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk yargısı sadece Türk milleti adına karar verir

2025-01-30 16:43 - Siyaset

Putin'e göre ABD Başkanı Trump, Avrupa'nın elitlerini hizaya getirecek

2025-02-02 20:32 - Dünya

Kara Kuvvetleri Komutanı Bayraktaroğlu, Pençe harekat bölgesinde denetlemelerde bulundu

2025-02-02 17:20 - Gündem

Antalyaspor kupada Bodrum FK'ye konuk olacak

2025-02-04 11:07 - Spor

Trabzonspor, Türkiye Kupası'nda İskenderunspor ile karşılaşacak

2025-02-04 10:57 - Spor

Yozgat'ta engelli kişinin askerlik hayali gerçekleştirildi

2025-02-04 17:28 - Çevre-Hayat

Eyüpspor, Trabzonspor'dan Umut Bozok'u kadrosuna kattı

2025-02-03 15:12 - Spor

Aston Villa, Manchester United'dan Marcus Rashford'ı kiraladı

2025-02-03 10:27 - Spor

Depremde bacağını kaybeden afetzede, protez bacağıyla hayata tutunuyor

2025-01-31 13:27 - Çevre-Hayat

Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG'li 23 terörist etkisiz hale getirildi

2025-02-02 15:07 - Gündem

İlgili Haberler

Aydın'da hamile kedi sığındığı veteriner kliniğinde doğum yaptı

21:53 - Çevre-Hayat

Bakan Göktaş, ameliyat olan 15 Temmuz şehidinin annesini ziyaret etti

21:17 - Çevre-Hayat

Millet Kütüphanesi'nde "Uzaya Nasıl Çıktık?" etkinliği düzenlendi

19:12 - Çevre-Hayat

Mahra'nın babasından "belediyeler sahipsiz köpekleri bir an önce toplasın" çağrısı

16:57 - Çevre-Hayat

Ankara'da marangoz ustası, babasından öğrendiği mesleği 55 yıldır sürdürüyor

15:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Türkiye'den Slovenya'ya haftalık uçuşlarda frekans artırılacak

21:52 - Gündem

Ticaret Bakanı Bolat, Suriye'de temaslarda bulundu

21:47 - Ekonomi

İsrail savaş uçakları Beyrut semalarında ses hızını aştı

21:43 - Dünya

Gazze'deki İsrailli esir asker hayatından Netanyahu'nun sorumlu olduğunu söyledi

20:52 - Dünya

UCM, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini uygulamayan Macaristan için inceleme başlattı

20:47 - Dünya