ANKARA-Esin Işık
MHP'nin Kadın ve Aileden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, partisinin Engelli Koordinasyon İletişim Merkezi'ne (EKİM) çoğunlukla mevzuat için başvuru geldiğini belirterek, "İş konusunda da çok ciddi başvuru alıyoruz. Bir de zihinsel engellilerin, özellikle ailelerinin 21 yaş genel sağlık sigortasıyla ilgili başvuruları çok fazla geliyor." dedi.
MHP'nin engellilere yönelik çalışmaları hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan Demirel, seçim beyannamelerinde her zaman engelli bireylere yönelik projeler olduğunu söyledi.
Demirel, Türkiye'deki engelli insanların hayatının diğerlerinin hayatı kadar konforlu olabilmesi, diğer insanların erişebildiği her yere erişmeleri, eğitim hakkından siyasi haklara, mali haklardan sağlık haklarına kadar hepsine ulaşabilmelerinin önemine değindi.
MHP'nin bünyesinde engelli vatandaşlara yönelik Engelli Koordinasyon İletişim Merkezi (EKİM) bulunduğunu aktaran Demirel, merkezde çalışanların, engelli ve engelli yakını ile özel sektörden temsilciler ve akademisyenlerden oluştuğunu anlattı.
Demirel, merkeze elektronik ortamda da ulaşımın mümkün olduğunu ve bu çerçevede başvuran vatandaşın sorunlarını çözmeye çalıştıklarını, mevzuata ilişkin sorularını cevapladıklarını, vatandaşı mevzuatla ilgili bilgilendirdiklerini dile getirdi.
Türkiye'de bu işle ilgili kurum konusunda bir koordinasyon problemi gördüklerini belirten Demirel, şöyle devam etti:
"2011'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulduğunda, kuruluşlarında 'Özürlüler Genel Müdürlüğü' diye bir kurum görünüyordu. Bu konuda aynı yıl bakanlığın bütçe görüşmelerinde partimiz adına yapılan konuşmadaki uyarıyla adı 'engelli' olarak değiştirildi. Bu MHP'nin yaptığı çok önemli işlerden biridir. Hatta o günden bu yana hep söylüyoruz, 'engelli' sözü de çok doğru değil. Dünyada Stephen Hawking diye birisi var. Engelli midir? Çok tartışmalı bir konu. Kime ve neye göre engellidir? Dolayısıyla 'özel durumlu kişiler' ya da 'özel bireyler' demeyi tercih etmeliyiz diye düşünüyorum."
Hükümet eden partinin engelli bireylere yönelik çalışmalarını izlediklerini ifade eden Ruhsar Demirel, "Seçim beyannamelerinde ne vardı, ne yaptılar? Bizim Meclise gelen bütün kanun teklif ve tasarıları için beyannamemizdeki çerçeve içinde normalleştirici, fırsat eşitliği sağlayıcı bütün düzenlemelere olumlu bir tavrımız var. Bazı konularda uyarılarımızı yapıyoruz." diye konuştu.
EKİM'e başvurular
EKİM'e çok sayıda başvuru yapıldığını bildiren Demirel, başvuruların içeriğine ilişkin şunları söyledi:
"Çoklukla mevzuat için başvuruyorlar. Hakların bilinmemesi veya bilinen hakkın ne şekilde kullanılabileceği, ne şekilde hak aranabileceğini bilmiyorlar. Bazı hakları olduğundan haberdar, bazılarından habersiz. Haberdar olduklarının da ne kadarını ve nasıl kullanabileceğini, bu hakkının olduğunu bilse de buna ulaşacak yöntemi bilmeyebiliyorlar. İş konusunda da çok ciddi başvuru alıyoruz. 'Şu şu vasıflara sahibim, şunu yapamıyorum.' diye. Bir de zihinsel engellilerin, özellikle ailelerinin 21 yaş genel sağlık sigortasıyla ilgili başvuruları çok fazla geliyor."
"Türkiye'de tetikleyici şeylerden biri akraba evliliği"
Türkiye'deki engelli vatandaşların en önemli sorunlarını "dış dünyayla temas, evin dışına çıkabilme ve eğitime erişim" olarak sıralayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Demirel, engelli kişilerin aldıkları eğitimin kalitesi ve standardıyla ilgili de büyük sıkıntılar bulunduğuna dikkati çekti.
Engelliliğe sebep olabilecek hastalıklar veya bazı kolaylaştırıcı durumların ortadan kaldırılması için gerekli düzenlemelerin beyannamelerinde yer aldığına dikkati çeken Demirel, "(Epidemiyolojik hastalıklarla mücadele etmek) diye var. Türkiye'de tetikleyici şeylerden biri akraba evliliği. Akraba evliliklerinde çizgiyi nereden çizip çizmememiz gerektiğine dair kafa karışıklığı var. Ama Türkiye'nin ciddi sorunlarından biridir bu akraba evlilikleri. Tek başına sebep değildir ama bir insanın hayatının kısıtlı gitmesi için kolaylaştırıcılar arasındadır." değerlendirmesini yaptı.
dikGAZETE.com