?>

'En büyük dış yardım programını Afganistan'da yürütüyoruz'

Milli Savunma Bakanı Işık, "Cumhuriyet tarihinin en büyük dış yardım programını Afganistan'da yürütmekteyiz." dedi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

TBMM

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Cumhuriyet tarihinin en büyük dış yardım programını Afganistan'da yürütmekteyiz ve ülkemizin NATO'nun Kararlı Destek Misyonuna katkıda bulunmasını, Afganistan'la ikili ilişkilerimizin ve bölgede izlemekte olduğumuz aktif dış politikamızın doğal bir neticesi olarak görüyoruz." dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının, NATO'nun Afganistan'da icra ettiği Kararlı Destek Misyonu ve devamı kapsamında yurt dışına gönderilmesiyle ilgili kararın iki yıl uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda görüşüldü.

Hükümet adına söz alan Milli Savunma Bakanı Işık, 2017 yılının ülke, millet ve bütün insanlık için hayırlar getirmesini temenni ederek, yılbaşı gecesi İstanbul'da yaşanan terör saldırısını şiddet ve nefretle kınadı.

Işık, "Terörün hedefi milli birlik ve beraberliğimizdir. Bunun panzehiri ise bu milli birlik ve beraberliğimizi korumaktır. Bu noktada Türkiye yoğun bir terörle mücadele süreci yaşıyor. Şu anda dünyada bu kadar fazla terör örgütüyle aynı anda mücadele eden bir tek ülke var. O da Türkiye ama Allah'ın izniyle birliğimizi ve beraberliğimizi koruyarak bu terör belasının üstesinden gelmesini de bileceğiz." ifadesini kullandı.

Işık, NATO'nun, Avrupa-Atlantik bölgesinde ve ötesinde istikrar ve barışın temini amacıyla, Kosova'dan Afganistan'a uzanan coğrafyada muhtelif misyonlar üstlendiğini ve bu sayede uluslararası güvenlik ve istikrara önemli katkılar sağladığını anlattı.

"Türkiye, Kararlı Destek Misyonu'nda da önemli görevler üstleniyor"

Işık, 1979 yılından başlayarak büyük badireler atlatan Afganistan'ın, sonunda uluslararası camianın yardımına muhtaç hale geldiğini anımsatarak, ülkenin yeniden istikrara ve güvenliğe kavuşturulması için Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti'nin (ISAF) oluşturulduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin de en başından itibaren ISAF Harekatı'nın içerisinde yer aldığını belirten Işık, şunları kaydetti:

"Türkiye, katkılarını sadece savunma ve güvenlik alanıyla sınırlamamış, Afganistan’da yeniden imar ve kalkınma faaliyetlerinde de bulunmuştur. Bu zor döneminde askeri, iktisadi, sosyal ve kültürel olmak üzere, her alanda verdiğimiz desteğin Afgan halkının gönlünde ayrı bir yeri olmuştur. Bu katkılarımız, Afganistan'la tarihe dayanan ve zor zamanlarımızda birbirimize yardımcı olmayı gelenek haline getirdiğimiz köklü ilişkilerimizin doğal bir neticesidir. Ayrıca, ISAF kapsamındaki görevlerimiz, İttifak dayanışması ve Kuzey Atlantik Antlaşması'ndan kaynaklanan yükümlülüklerimizle de uyum içerisinde olmuştur."

"Türkiye, Afgan halkının yanında bulunmaya devam edecektir"

Işık, Türkiye'nin Afganistan'da üstlenmiş olduğu sorumluluğu, tarihi dostluk ve kardeşlik bağlarına sahip olduğu cihetle memnuniyetle taşıdığını belirterek, "Üstlendiğimiz bu sorumluluklar, ülkemizin, uluslararası barışın sağlanmasına ve korunmasına verdiği önemi de somut olarak ortaya koymaktadır." dedi.

Bakan Işık, Türkiye'nin, NATO'nun gerek askeri gerek siyasi etkinliğinin muhafazası yönünde sarf ettiği çabalara ve üstlendiği önemli rollere yönelik hakkının, hem müttefiklerce hem de NATO ortağı ülkelerce teslim edildiğini dile getirdi. Fikri Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyet tarihinin en büyük dış yardım programını Afganistan'da yürütmekteyiz ve ülkemizin NATO'nun Kararlı Destek Misyonu'na katkıda bulunmasını, Afganistan'la ikili ilişkilerimizin ve bölgede izlemekte olduğumuz aktif dış politikamızın doğal bir neticesi olarak görüyoruz. Türkiye bu anlayışla Afganistan'ın yeniden imarı ve kalkınması için 2012 yılındaki Tokyo Konferansı'nda ve 2016 yılındaki Brüksel Konferansı'nda Afganistan için 150'şer milyon dolar tutarında kaynak tahsis etmiştir. Afganistan'a katkılarımız sadece ikili düzeyde de kalmamıştır. Nitekim, Türkiye-Afganistan-Pakistan arasında üçlü iş birliği mekanizması olan Ankara süreci, keza Afganistan odaklı bölgesel iş birliğini teşvik etmek üzere 2011 yılında tarafımızdan Afganistan'la birlikte başlatılan Asya'nın Kalbi/İstanbul süreci bizim inisiyatiflerimizle ortaya çıkan ve hala devam eden çok tesirli girişimlerdir."

Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Survivor 2017 Ünlüler Takımı açıklandı (Survivor 2017'de kimler var)

2016-12-31 12:47 - Magazin

Sokaklardan Avrupa üçüncülüğüne...

2017-01-02 13:52 - Spor

Minik yüreklerden Halepli çocuklara bisküvi ve çikolata

2017-01-03 18:47 - Çevre-Hayat

TDV'den Azez'e 6 bin kişilik çadır kent

2016-12-29 15:32 - Dünya

Fenomen Hür Kız Ayşe Teyze Estetik İçin Samsun'da!

2017-01-03 19:32 - Sağlık

Erzurum’da şadırvanlar buz tuttu

2017-01-03 10:02 - Gündem

Türkiye’nin 2017 enflasyon hedefini açıkladı

2016-12-31 23:17 - Ekonomi

Ateşkesi ihlal eden Esed güçleri Halep'te çocukları vurdu

2017-01-01 20:52 - Dünya

James Harden, Rockets tarihine geçti

2017-01-03 13:02 - Spor

Garson cinayetine 13 yıl 11 ay hapis

2016-12-31 17:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Mahallelerde kurulan ERVA Spor Okulları ile 22 genç uyuşturucudan kurtarıldı

13:32 - Gündem

Marmara Denizi için ileri biyolojik arıtma tesisi yapılması önerisi

12:38 - Gündem

Türkiye'yi demiryolu ile Suriye'ye bağlayan İslahiye Sınır Kapısı'nın yeniden açılmas

12:28 - Gündem

Türk savunma sanayisinin milli ürünleri dünya ordularının radarında

12:23 - Gündem

"Turistik yerlere itfaiye amirlikleri kurulsun" önerisi

12:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Dünya Varlık orta vadede 12 milyar liralık tahsilat hedefliyor

13:42 - Ekonomi

Kremlin: Putin-Trump görüşmesi için ABD'den sinyal bekliyoruz

13:37 - Dünya

Mahallelerde kurulan ERVA Spor Okulları ile 22 genç uyuşturucudan kurtarıldı

13:32 - Gündem

Edirne'de seralara sağlanan devlet desteği üreticinin yüzünü güldürdü

13:28 - Ekonomi

Meksika, ABD Başkanı Trump'ın göçmenleri toplu sınır dışı etmesine karşı hazırlanıyor

13:22 - Dünya