?>

Emniyet Genel Müdürlüğü: Renk körlüğü polisliğe engel

Polis alımlarında aranan sağlık şartları arasında yer alan "renk körlüğü olan adayların kabul edilmemesi" uygulamasının, aksi halde "güvenlik zafiyeti oluşturacağı" gerekçesiyle devamına karar verildi.

Genel - 5 yıl önce

ANKARA (AA) - Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, polis alımlarında renk körlüğü sorununun kaldırılması yönünde vatandaşlardan gelen talepler üzerine, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla, yurt içi ve dışındaki uygulamalar araştırıldı.

Bu kapsamda Amerika, Çin, Almanya, Fransa, Japonya, Avusturya, Danimarka ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu 27 ülkede polisliğe girişte yapılan renk körlüğü uygulamaları incelendi. Sonuçta renk körlüğü bulunanların polis olamadığı tespit edildi.

Farklı uygulamaların olduğu birkaç ülkede ise yapılan görevlendirme şekillerinin Türk polisinin çalışma şart ve usullerine uymadığı ve diğer ülkelerin de bu durumu güvenlik zafiyeti olarak değerlendirdiği belirlendi.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve hakem hastanelerde görevli göz hastalıkları uzmanları ile yapılan görüşmelerde, "kısmi renk körlüğünün" kendi içerisinde önem sırasına ayrılabilmesinin tıbben mümkün olmadığı kanaati ve görüşü bildirildi.

Güvenlik zafiyeti oluşturuyor

Gün ışığının herhangi bir saatinde, olay yerindeki şahıs, suç delili ile suç ve suçluyu ortaya çıkaracak her türlü belge ve diğer materyallerin, şahıslara ait bilgilerin gerçek renk ve özellikleriyle algılanması, diğer güvenlik güçlerine de doğru olarak aktarılması gerektiğinden, mevcut uygulamada değişikliğe gidilmesinin güvenlik zafiyeti oluşturacağı değerlendirildi.

Renk körlüğünün tespiti için kullanılan "İshihara test" yönteminin dünya standartlarına uygun olduğu, incelenen ülkelerde de aynı yöntemin uygulandığı belirlendi. Renk körlüğü muayenesini yapacak doktorun muayene şekli ve yönteminden bağımsız olacak şekilde dijital olarak sonuç verecek bir cihazın bulunmadığı, renk körlüğünü giderdiği söylenen lens ve gözlüklerin, bu sorunu tam olarak gideremediği, gözle ilgili diğer sorunlara yol açabileceğinden polisin çalışma usul ve koşulları açısından çözüm olarak görülemeyeceği sonucuna varıldı.

Ayrıca Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nde 29 Eylül'de yapılan düzenlemeye göre, anemi, tiroid hastalıkları, safra kesesi polipleri ve taşları, hemanjiom (iyi huylu damar tümörü), cilt altı yabancı cisimler, yüksek frekanstaki işitme kayıpları, atnalı böbrek, böbrek taşları, psikiyatrik tedavi geçmişi gibi birçok konuda polis olmak isteyen vatandaşların lehine olacak şekilde iyileştirme yapıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Türk zırhlısına çıkmaya çalışırken düşen kişi terörist çıktı

2019-11-08 23:02 - Gündem

Mobilyanın merkezi Kayseri'de Furni-Tur Tasarım Yarışması

2019-11-07 19:57 - Ekonomi

Sistani'nin hükümete çağrısı sonrası Bağdatlılar Tahrir Meydanı'na akın etti

2019-11-09 01:57 - Dünya

Şili'deki gösteriler durulmuyor

2019-11-09 10:42 - Dünya

Uzmanlar yasal olmayan siyanür satışıyla ilgili uyardı

2019-11-13 13:57 - Genel

Türkiye'nin onardığı Tel Abyad'daki Ermeni Kilisesi ibadete açıldı

2019-11-10 17:21 - Gündem

2 bin 400 ortaklı zeytinyağı fabrikası kurdular

2019-11-13 14:57 - Ekonomi

Antrenörünün yarım kalan hayalini gerçekleştirmek istiyor

2019-11-09 17:07 - Spor

İngiltere'de iktidar partisi hakkında yeni İslamofobi iddiaları

2019-11-13 22:32 - Dünya

SASA'nın yeni hedefi dünya devleriyle rekabet

2019-11-10 14:04 - Genel

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Tarım ÜFE ocakta aylık bazda yüzde 2,74 arttı

10:47 - Ekonomi

İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda aktif doktorluk yapan 17 şüpheli yakalandı

10:42 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fenerbahçe Beko'ya tebrik

10:38 - Gündem

Mavi sulardan geçen yıl 224 futbol sahası büyüklüğünde hayalet ağ çıkarıldı

10:33 - Ekonomi

Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ'nin halka arzında talep toplama sürüyor

10:27 - Ekonomi