Emekli profesör sürdürülebilir tarımla evinin bahçesinde "mini çiftlik" kurdu

Kocaeli'nin Derince ilçesinde yaşayan emekli profesör Volkan Dündar, evinin bahçesini permakültür (sürdürülebilir tarım) yöntemlerini uygulayarak "mini çiftliğe" dönüştürdü.

Çevre-Hayat - 1 ay önce

Kocaeli

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji alanında akademik kariyere sahip 72 yaşındaki Dündar, 2008'de emekli olduktan sonra doğayla uyumlu yeni bir yaşam biçimini benimsemeye karar verdi.

Araştırmaları sonucu permakültürle tanışan Dündar, 2012'de aldığı eğitimin ardından evinin bahçesinde sürdürülebilir tarım uygulamalarını hayata geçirdi.

Emekli profesör, bahçesinde biochar, bokashi ve solucan kompostu, fitilli yatak ve benzeri permakültür tekniklerini uygulayarak soğan, sarımsak, marul, domates, biber, patlıcan, fasulye, bakla gibi birçok bitkiyi hiçbir kimyasal kullanmadan yetiştirmeye başladı. Bu sayede kendi sağlıklı gıdalarını üreten Dündar, çevresindekilere de ilham kaynağı oluyor.

Dündar, permakültürü yaygınlaştırmak için bazı şehirlerde çiftçilere danışmanlık da yapıyor.

"Sistemi kurduğunuz zaman işler kendiliğinden yürüyor"

Volkan Dündar, AA muhabirine, emekliliğinden sonra sahip olduğu temel biyoloji, tıp ve mikrobiyoloji bilgilerini doğayla ilgili konularda kullanarak neler yapabileceğini araştırmaya başladığını söyledi.

Permakültür prensipleriyle doğaya uyum sağlayarak yaşamanın insanın geleceği için şart olduğunu fark ettiğini ve evinin 200 metrekarelik bahçesinde küçük bir permakültür çiftliği kurduğunu belirten Dündar, burada insanların şehirde kolaylıkla doğayla barışık yaşayabilmelerini sağlayacak teknikler geliştirdiğini kaydetti.

Dündar, uyguladığı yöntemlerin günden güne geliştiğini dile getirerek, "Yaşamak için insanlar yemek zorunda. Yerken de sağlıklı yemek zorunda. Her şey mutfakta başlıyor. Mutfakta sağlıklı gıdaları oluşturmak, ondan sonra bu sağlıklı gıdaların oluşturulması sırasında çıkan gıda atıklarının yine sağlıklı bir şekilde geri dönüşümünü mikrobiyolojik yöntemlerle sağlamak gerekiyor." diye konuştu.

Evde oluşan gıda atıklarının kaynağında ayrılıp bokashi veya solucan kompostu yapılması halinde hiçbir gıda atığının oluşmayacağını vurgulayan Dündar, "Bunlarla kendi bahçenizde, balkonunuzda, hiçbir şeyiniz yoksa mutfağın camının kenarında bile iki marul yetiştirseniz bütçenize ciddi bir katkı oluşuyor. Benim gibi bahçeniz de varsa bunları daha iyi değerlendirebiliyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Dündar, biber, domates, patlıcan, fasulye gibi bitkileri "fitilli yataklarda (içi boş borular çakıl ve kumla doldurularak su haznesi üzerine kumaş serilip üzerine bahçe toprağı konularak oluşturulan sistem)" yetiştirdiğini aktararak, bu yöntemle su tasarrufu sağladığını, toprakta tuzlanma olmadığını ve kalite kaybı yaşanmadığını, bitkilerin de susuzluk çekmediğini anlattı.

Kimyasal gübre ve böcek ilacı kullanmadığı için bahçede yetişen her şeyin doğal olduğunu vurgulayan Dündar, "Zaten hep ata tohumları kullanıyorum. Karadeniz'de 60 yıl önce ninelerin yetiştirdiği domatesin lezzetini burada sağlayabiliyorum." dedi.

Dündar, bahçedeki bir gününün nasıl geçtiğinden bahsederek, "Sabah kalktığım zaman önce ördeklerin kapısını açıyorum ve bana hediyeleri olan yumurtayı alıyorum. Ondan sonra fidelerim varsa onları suluyorum. Yaz aylarında solucan gübresi yapılacaksa onu yapıyorum. Mevsime göre işler yapıyorum ama günlük bahçede harcadığım zaman 1,5-2 saati geçmiyor. Eğitim verdiğim günler hiç bahçeyle uğraşmıyorum. Sistemi kurduğunuz zaman işler kendiliğinden yürüyor. Yani bir çiftçinin sabah gün doğunca kalkıp da akşam yorgun argın evine gitmesi gibi ağır bir iş yok." şeklinde konuştu.

Permakültürün yaygınlaşmasını istediğini belirten Dündar, Gaziantep, Adana, Mersin, İzmir, Bursa, İstanbul ve Kocaeli'de birçok çiftçiye danışmanlık yaptığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI, ChatGPT'nin yeni yapay zeka modelini duyurdu

2024-05-14 00:23 - Medya

Kerkük'ün ilk ve tek güneş enerjisi sistemine sahip Lezzage köyü, kendi elektriğini üretiyor

2024-05-13 00:22 - Çevre-Hayat

TBMM Başkanı Kurtulmuş, yarın MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi ziyaret edecek

2024-05-13 16:18 - Siyaset

İsrail'in 219 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 35 bin 34'e ulaştı

2024-05-12 15:13 - Dünya

Tekirdağ'da üniversite öğrencileri Filistinli anneler için mektup yazdı

2024-05-13 18:37 - Gündem

Hastanelerde "Onaylı Randevu" dönemi

2024-05-14 10:17 - Sağlık

Kahramanmaraş'ta üniversite öğrencileri Gazze'ye destek için çadır nöbeti başlattı

2024-05-13 17:32 - Gündem

Beypazarı'nda tarihi evlerin bulunduğu mahalledeki 5 konak yandı

2024-05-18 14:12 - Asayiş

Türkiye, Çin ve Hindistan RF Tataristan'ın en umut verici ortakları olarak adlandırıldı

2024-05-16 16:12 - Özel Haber

Hollanda'da Inditex grubuna bağlı Zara şubeleri önünde İsrail protesto edildi

2024-05-12 18:13 - Dünya

İlgili Haberler

Kesin korunacak hassas alan ilan edilen Hafik Gölü turizme kazandırılacak

17:22 - Çevre-Hayat

Gaziantep Doğal Yaşam Parkı 9 günlük bayram tatilinde 85 bin kişiyi ağırladı

17:13 - Çevre-Hayat

Nemrut Kalderası'nı ziyaret edenler karşılarına çıkan bozayıları görüntülüyor

16:07 - Çevre-Hayat

OMÜ'deki herbaryumda kurutulmuş 10 bin civarında bitki türü bulunuyor

15:57 - Çevre-Hayat

Babasının hediyesi 10 oğlakla besiciliğe başlayan okul müdürü, devlet desteğiyle sürüsünü büyüttü

15:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Milli Savunma Bakanı Güler Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile görüştü

19:13 - Siyaset

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde çıkan yangın kontrol altına alındı

19:07 - Gündem

Nijerya'da açılan Afrika'nın en büyük petrol rafinerisinde yangın çıktı

19:03 - Dünya

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, kurumun çalışmalarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bilgi verdi

18:58 - Gündem

BM: Silahlı çatışmada çocuklara zarar vermenin hiçbir gerekçesi olamaz

18:52 - Dünya