?>

Elektrikli otomobil pazarında büyüme beklentisi

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği Başkanı Bayram, "Türkiye'de yaklaşık bin elektrikli otomobil kullanılıyor. 400 kilometre menzile sahip yeni modellerle birlikte elektrikli otomobil satışlarının yükseleceğini tahmin ediyoruz." dedi. - Anadolu Ajansı

Teknoloji - 8 yıl önce

KÜTAHYA - MUHARREM CİN

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği Başkanı Berkan Bayram, Türkiye'de 2011 yılından bu yana yaklaşık bin elektrikli otomobilin kullanıldığını, 400 kilometre menzile sahip yeni modellerin devreye girmesiyle bu araçların satışının daha da artacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada elektrikli otomobil kullanımının giderek arttığını, bu artışın Türkiye'ye de yansıdığını söyledi.

Yapılan araştırmaların, 2025 yılına gelindiğinde her 10 otomobilden 2'sinin elektrikli olacağını gösterdiğine işaret eden Bayram, "Bunun neden bu şekilde olacağını da örnekleriyle görmeye başladık. Geçen aylarda özellikle Avrupa'daki birkaç ülkenin dizel ve benzinli araçlara yasak getirmesi, üretime kısmen sınırlama getirilmesi, satış noktalarına kısmen sınırlama ve kullanım alanlarının kısmen sınırlanmasını örnek gösterebiliriz. Bu, 2025 yılına geldiğimizde elektrikli araçların Avrupa'da hızlı bir şekilde artan trendde satışına başlanacağını gösteriyor." dedi.

1 milyon elektrikli otomobil yollarda

Dünya genelinde elektrikli otomobil kullanımının her geçen gün arttığını yineleyen Bayram, "2011'de tüm dünyada sadece 45 bin adet satışı vardı. 2016'ya geldiğimizde yaklaşık 1 milyon adetlerin üzerini bulmaya başladı. Dolayısıyla ivme, merak, bilgi artıyor. Teknoloji de buna paralel olarak arttığı için elektrikli araç kullanımları da yoğun şekilde artıyor." diye konuştu.

Türkiye'de elektrikli otomobil kullanımıyla ilgili bir geçiş süreci yaşandığını söyleyen Bayram, şöyle devam etti:

"2011 yılından itibaren Türkiye'de yaklaşık bin adet elektrikli otomobil kullanılıyor. Ülke genelinde, 2015 yılında 120 adetlik elektrikli araç satışı vardı. Bu rakam 2016'da biraz düştü, fakat 2017 yılına girdiğimizde yeni gelen 400 kilometre menzile sahip modellerle birlikte elektrikli otomobil satışlarının biraz daha yükseleceğini tahmin ediyoruz. Ülkemizin yerli elektrikli otomobil projesini destekliyoruz. Çünkü bu, gelişen diğer dünya ülkeleri karşısında en azından benzer teknolojiyi yakalamamız açısından önemli bir adım."

Bayram, elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla "düz vites" sisteminin kalkacağına da işaret ederek, "Bu vites sistemi, tiptronik vites sistemiyle birlikte yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladı. Elektrikli otomobillerle birlikte bunu hiç görmemeye başlayacağız. Elektrikli otomobillerde vites sistemi sadece ileri, geri, durma ve parktır. Buradan sürücü kurslarına sesleniyorum; 2020'lere geldiğimizde düz vites sistemini öğretmekten vazgeçsinler. Çünkü yakın zamanda düz vites sistemli otomobil kalmayacak." dedi.

Berkan Bayram, Türkiye'nin, şarj istasyonları konusunda, elektrikli otomobil satışına kıyasla daha gelişmiş durumda olduğunu belirterek, "Türkiye'de 400'e yakın elektrikli şarj istasyonu var. Bunun büyük kısmı İstanbul'da olsa da elektrikli otomobilinizle İstanbul'dan çıktığınızda Karadeniz'in bütün şehirlerini rahatça gezebilirsiniz. Özellikle Ankara, İzmir, Muğla, Antalya, Trabzon ve Kayseri gibi ara noktalarda şarj istasyonları mevcut." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Musul'daki çatışmalarda 16 sivil hayatını kaybetti

2017-03-05 23:02 - Dünya

Fenerbahçeli Lens'in babası vefat etti

2017-03-04 17:02 - Spor

Türkiye'den organ nakli konusunda Gürcistan'a destek

2017-03-03 15:22 - Sağlık

Recep İvedik 5'in tamamını çaldılar!

2017-03-05 19:07 - Magazin

1915 Çanakkale Köprüsü temel alanında hazırlıklar sürüyor

2017-03-07 00:32 - Gündem

Kuzey Kore 4 balistik füze denedi

2017-03-06 13:17 - Dünya

Olympiakos'ta Bento'nun görevine son verildi

2017-03-06 22:17 - Spor

Karadeniz'de tezgahların gözdesi mezgit oldu

2017-03-06 14:52 - Ekonomi

Bugün Müslüm Gürses’in ölüm yıldönümü | Müslüm Gürses kimdir?

2017-03-03 18:47 - Gündem

Sahiller 'atlı polislere' emanet

2017-03-06 15:07 - Gündem

İlgili Haberler

Elon Musk'ın yapay zeka şirketi xAI, Grok 3'ü tanıttı

22:43 - Teknoloji

İtalya İşletmeler ve Made in Italy Bakanı Urso'dan Baykar'a ziyaret

20:23 - Teknoloji

Savunma Sanayii Başkanı Görgün IDEX 2025'te temaslarını sürdürüyor

14:32 - Teknoloji

"Büyük Doğa Modeli" projesi, Türkiye'deki doğal yaşama dair kaynak oluşturmayı hedefl

14:27 - Teknoloji

Güney Kore, DeepSeek'in kullanıcı verilerini Çin'e sızdırdığını doğruladı

12:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, Gazze'deki Filistinlilere ateş açtı

22:38 - Dünya

Küçükçekmece'de metrobüs durağına bağlanan alt geçidi su bastı

22:32 - Gündem

Filistin hükümeti: Gazze'nin yeniden imar planının maliyeti 53 milyar dolar

22:27 - Dünya

İsrail Ordusu, Suriye'nin güneyine topçu saldırıları düzenledi

22:22 - Dünya

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, yarın gündeme dair açıklamalarda bulunacak

22:17 - Spor