?>

Elektrik üretiminde kömürün yerini rüzgar ve güneş enerjisi alıyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle küresel elektrik talebi yılın ilk yarısında ortalama yüzde 3 azalırken, kömür tüketimi de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 geriledi.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara

Londra merkezli bağımsız düşünce kuruluşu Ember tarafından yayımlanan ve ilk altı aylık elektrik üretim verilerini içeren rapordan derlenen bilgilere göre, kömür tüketimindeki bu gerileme 1990'dan bu yana görülen en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti.

Salgının etkisiyle küresel elektrik talebinin ortalama yüzde 3 düşmesiyle gerçekleşen rekor düşüşte, güneş ve rüzgar gibi temiz enerji kaynaklarının küresel elektrik üretimine daha fazla dahil olması etkili oldu.

Kömür tüketimi ABD'de yüzde 31 ve Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 32, dünyanın en büyük kömür üreticisi ve tüketicisi konumunda bulunan Çin'de ise yüzde 2 azaldı.

Hindistan'da kömür tüketimi rüzgar ve güneş yatırımlarının etkisiyle yüzde 77'den yüzde 68'e geriledi. Ülke genelinde rüzgar ve güneşin elektrik tüketimindeki payı yaklaşık yüzde 10'a yükseldi.

Böylelikle, küresel kömür tüketimi yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 düştü. Küresel kömür tüketiminin payı 2015'te yüzde 37,9 iken, bu oran yılın ilk yarısında yüzde 33'e geriledi.

Kömürden elektrik üretimi azalan ülkeler, aynı dönemde elektrik üretimlerinin yüzde 10'undan fazlasını güneş ve rüzgar enerjisinden karşıladı.

Yılın ilk yarısında, Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 13'ünü güneş ve rüzgar enerjisinden karşılarken, ABD'de bu oran yüzde 12, Çin, Hindistan, Brezilya ve Japonya'da yüzde 10 olarak kaydedildi.

Rapora göre, küresel ısınma seviyesini 1,5-2 derecede tutabilmek için kömür tüketiminin her 10 yılda yüzde 13 düzeyinde azaltılması gerekiyor.

Bu kapsamda, iklim hedeflerine ulaşabilmek için 2030'dan önce kömür tüketiminin yüzde 6'ya düşmesi gerekirken, kömürün yerini güneş ve rüzgar enerjisinin alacağı öngörülüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

NASA: Dünya'ya doğru seyreden asteroidin çarpma olasılığı yüzde 1'in altında

2020-08-23 10:41 - Teknoloji

AFAD Başkanı Güllüoğlu: Afete dirençli şehirler oluşturmayı hedefliyoruz

2020-08-19 17:48 - Çevre-Hayat

Avrupa ekonomileri ikinci çeyrekte virüsle daraldı

2020-08-21 18:59 - Ekonomi

TCMB'nin sıkılaştırma adımlarına devam etmesi bekleniyor

2020-08-19 17:56 - Ekonomi

Çapari ile avlanan palamutlar tezgahları süslüyor

2020-08-20 18:37 - Çevre-Hayat

Elektrik üretiminin durduğu Gazze'de insani kriz uyarısı

2020-08-18 23:02 - Dünya

Bakan Çavuşoğlu: Suriyeli kardeşlerimizin daima yanındayız

2020-08-20 19:04 - Genel

Ürdün Kovid-19 nedeniyle Cabir-Nasib Sınır Kapısı'nı 1 hafta daha kapalı tutacak

2020-08-19 21:37 - Dünya

Boyner'den arabaya servis hizmeti

2020-08-24 13:56 - Genel

KKTC Başbakanı Tatar'dan Cumhurbaşkanı Akıncı'ya 'biatçı anlayış' eleştirisi

2020-08-21 00:20 - Genel

İlgili Haberler

Fitch: ABD'nin yeni çelik ve alüminyum tarifeleri emtia piyasalarında dalgalanmayı artıracak

22:18 - Ekonomi

Altının ons fiyatı Trump'ın yeni gümrük vergisi tehditleriyle rekor kırdı

20:48 - Ekonomi

Türk fındığı Hindistan'daki etkinlikte tanıtıldı

18:28 - Ekonomi

Rus iş dünyası yaptırım baskısının azalmasını beklemiyor

17:38 - Ekonomi

İngiltere’de enflasyon ocakta 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı

17:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya

Galatasaray ve başkanı Dursun Özbek, PFDK'ye sevk edildi

00:18 - Spor