?>

Elektrik mühendisliğini bırakıp devlet desteğiyle 1,5 yılda 510 küçükbaşlık sürüye ulaştı

Bilecik'in Osmaneli ilçesinin Sarıyazı köyünde yaşayan Ömer Kandemir, 2023 yılında "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller" projesi kapsamında hibe desteğiyle aldığı "Karacabey merinosu" cinsi 44 gebe koyunla 106 küçükbaştan oluşan sürüsünü 510 başa çıkardı.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Bilecik

İzmir'de doğup büyüyen, 2012'de Elazığ'daki Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan 38 yaşındaki Kandemir, 5 yıl boyunca Bursa'daki doğal gaz firmasında çalıştı.

Çocukluk hayali hayvancılığı yapmak için 2017'de işinden istifa eden, daha sonra Osmaneli'ne bağlı Sarıyazı köyünde bir arkadaşıyla 40 dönüm arazi satın alan Kandemir, burada kendi çabalarıyla ağıl, samanlık ve ev inşa edip anaç koyun yetiştirmeye başladı.

Yaklaşık 100 koyunu ve 6 koçu bulunan sürüsünü büyütmek için 2023'te Tarım ve Orman Bakanlığının "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller" projesinden yararlanan Kandemir, hibe desteğiyle "Karacabey merinosu" cinsi 44 gebe koyun ile koç aldı.

Sürüsünü 1,5 yılda 500 küçükbaş hayvana kadar çıkaran Kandemir, hayvanlarının beslenmesinde kullanılan yonca, yem bezelyesi ve yulaf gibi bitkilerin büyük bölümünü köyde kiraladığı tarlalarda yetiştiriyor. Kandemir, yetiştirdiği kuzuları Bursa'daki kasaplar ile Et ve Süt Kurumuna satıyor.

"Bilinçli hayvancılık için projeden yararlanıp sürüyü büyüttüm"

2019'da Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesine kaydolan ve bu yıl 6'ncı sınıfta okuyan Ömer Kandemir, AA muhabirine, çiftliğinde şu an 200 koyun, 10 koç ile 300 kuzu bulunduğunu söyledi.

Mesleğinden büyük keyif aldığını belirten Kandemir, "Bilinçli hayvancılık yapmak isteyen biri olarak projeden yararlanıp sürüyü büyütmek istedim. Maddi olarak büyük destek sağlanmış oldu. Doğan kuzuları 50-60 günlükken sütten kesiyoruz. 50 kilogram canlı ağırlığa ulaştıklarında, yüzde 55 et randımanıyla kesime gönderiyoruz." dedi.

Kandemir, kuzuları sütten kestikten sonra anaçları 1 ay kadar dinlendirdiklerini, daha sonra "flushing" (çiftleşme sezonu öncesinde damızlık dişi koyunlarda yemleme düzeyinin artırılması) yapıp sürüye yeniden koç kattıklarını dile getirdi.

Koyunların 150 gün kadar gebe kaldığını anlatan Kandemir, 4-5 yaşlarına gelen anaçların sürüden ayrılıp kasaplık olarak değerlendirildiğini, üretimin devamlılığını sağlamak adına doğan dişi kuzuların her yıl yüzde 20'sini sürüye eklediklerini bildirdi.

"Kırsal Kalkınmada Uzman Eller" projesinden büyük fayda gördüğünü ifade eden Kandemir, sözlerine şöyle tamamladı:

"Bu tür projelerin gençler için çok faydalı olduğunu düşünüyorum ve devamlılığını diliyorum. Bu işi kaliteli ve bilinçli yapmak isteyenler için ve ülke hayvancılığına destek olması adına güzel bir şey. Gebe koyun aldığımız için ilk zamanda bile kuzularımız oldu. Üreticiler tarafından değerlendirilmeli diye düşünüyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

MSB, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ı vefatının 102. yılında andı

2025-01-14 17:03 - Gündem

NBA'de bu geceki Spurs-Lakers ve Hornets-Clippers maçları ertelendi

2025-01-11 13:53 - Spor

Şanlıurfa'nın engelli futbol takımında hedef Türkiye Kupası'nı kazanmak

2025-01-13 13:23 - Spor

Emine Erdoğan: Ateşkes kararı Filistin halkının onurlu direnişinin bir nefes aralığıdır

2025-01-16 00:22 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Cumhurbaşkanlığı adaylığı’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-13 09:09 - Özel Haber

AA, Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmaları görüntüledi

2025-01-12 12:58 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Trump'ın yemin törenine davet edilmedi

2025-01-10 18:18 - Dünya

Nijerya Devlet Başkanı Tinubu'dan Afrika liderlerine kıtanın kalkınması için harekete geçme çağ

2025-01-15 13:23 - Dünya

Kırklareli'nin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkisini arttırdı

2025-01-14 03:23 - Çevre-Hayat

İtalyan Bakan Urso: Baykar, Piaggio'yu satın aldıktan sonra Leonardo ile güçlerini birleştirebilir

2025-01-10 16:13 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bolu'da ilkbahar ve kış bir arada yaşanıyor

17:57 - Çevre-Hayat

Motosiklet tutkunları Gelibolu Yarımadası'nda şehitlere saygı için buluştu

13:42 - Çevre-Hayat

Ardahan'ın Göle Ovası'ndaki karla kaplı menderesler dronla görüntülendi

13:37 - Çevre-Hayat

Muş'ta "geleneksel yorgancılık" kadınlar tarafından yaşatılıyor

13:33 - Çevre-Hayat

Kaçak avcılara fotokapanlarla geçit verilmiyor

13:23 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Samsunspor'un Avrupa Ligi hedefine yürüyüşü devam ediyor

11:32 - Spor

UEFA Uluslar A Ligi’nde mücadele edecek takımlar belli oldu

11:27 - Spor

Ardahan Göle'de termometreler gece eksi 20'yi gösterdi

11:22 - Gündem

IEA: Küresel enerji talebi, 2024'te son on yıllık ortalamanın üzerinde büyüdü

11:17 - Ekonomi

Mersin'de şafak operasyonunda çeşitli suçlardan aranan 91 zanlı yakalandı

10:27 - Asayiş