?>

Elazığ'da akademisyenler hayvan gübresinin proses atığından aktif karbon üretti

Fırat Üniversitesinde (FÜ) akademisyenler uyguladıkları yöntemle hayvan gübresinin proses atığından aktif karbon üretti

Teknoloji - 3 ay önce

Elazığ

FÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Boyrazlı beraberinde 3 akademisyenle, biyogazdan elektrik enerjisi üreten bir firmanın talebi üzerine tavuk gübresinden biyogaz elde edilmesinin ardından açığa çıkan proses atıkların (Atık suda bulunan veya bir üretim veya imalat sürecinin doğasında bulunan ve çevreye deşarj edilen, toksik olarak tanımlanan kirletici veya kirleticilerin birleşimi) ekonomiye kazandırılması için bilimsel çalışma yürüttü.

Akademisyenler laboratuvar ortamında aylar süren çalışmaları sonucu, "Hayvan dışkısından enerji üretimi gerçekleştiren güç santrallerinde üretim sonrası oluşan katı atıkların flotasyon ile zenginleştirilmesi" adını verdikleri yöntemle hayvan gübresinden enerji elde edilmesinden sonra oluşan proses atıklarından, gıda, eczacılık, kimya, petrol, maden, nükleer, otomobil, atık gaz ve suların temizlenmesi gibi alanlarda kullanılan aktif karbon üretmeyi başardı.

Geliştirilen yöntem, yapılan başvuru üzerine Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) tescillendi.

Bu yöntem, TEKNOFEST ev sahipliğinde Adana'da düzenlenen 9. Uluslararası Buluş Fuarı'nda yapılan değerlendirme sonucu bronz madalyaya layık görüldü.

"Flotasyon yöntemiyle gübre atıklarının karbon içeriğini arttırabileceğimizi gördük"

Doç. Dr. Boyrazlı, üniversitenin desteğiyle uyguladıkları yöntemin hayvansal kaynaklı karbon salınımını azaltarak çevre kirliliğinin önlenmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

TÜRKPATENT tarafından tescillenen metodu uluslararası arenada da tescillemek için Konya'daki özel bir patent ofisine başvuru yaptıklarını ifade eden Boyrazlı, şunları söyledi:

"Elazığ'da tavuk gübresini kullanarak enerji elde eden bir tesisimiz var. Bunların enerji üretimi sonrası ortaya çıkan atıkları var. Bizden bu atıkları değerlendirmek veya bertaraf etmek konusunda destek istediler. Oradan numune aldık. Bölümümüzde yaptığınız laboratuvar çalışmaları sonucu flotasyon yöntemiyle gübre atıklarının karbon içeriğini arttırabileceğimizi gördük ve flotasyonla yaptığımız zenginleştirmeden sonra elde ettiğimiz üründen de aktif karbon üretimini başardık. Bu şekilde patent sürecini de başlattık."

Dünya genelinde biyoenerji tesislerinin giderek yaygınlaştığına işaret eden Boyrazlı, bu noktada ortaya koydukları metotla milyonlarca ton hayvansal gübre atığının aktif karbon üretimiyle ekonomiye kazandırılabileceğine ifade etti.

Boyrazlı, "Tavuk gübresi kullanarak enerji üreten tesislerde enerji üretiminden sonra açığa çıkan atıkların içerisinde yüzde 28-30 civarında bir karbon vardı. Bu karbon içeriğini flotasyon yöntemi kullanarak yüzde 65'lere kadar çıkartabildik. Bu karbon nerelerde kullanılır? Ürettiğimiz karbon içeriği yüksek ürünü başta aktif karbon üretimde kullandık. Aktif karbonun yanı sıra enerji üretim tesisinde tekrar kullanılabilecek bir malzeme de elde etmiş olduk. Aktif karbonu diş macunundan tutun da sigara filtrelerine, su arıtma cihazları gibi birçok tıbbi ve endüstriyel uygulamada kullanabilirsiniz." dedi.

"Atığın atığını da değerlendirmiş olduk"

Boyrazlı, dünyada farklı kaynaklardan aktif karbon üretebildiğini ancak hayvan gübresinin proses atağından aktif karbon üretiminin hem daha ekonomik hem de daha çevreci olduğuna işaret etti.

Bu yöntemin hayvansal atıklardan kaynaklanan ve sera gazı etkisine neden olan karbon salınımının azaltılması bakımından da büyük fayda sağlayacağını dile getiren Boyrazlı, şunları kaydetti:

"Türkiye ve dünya, biyomalzemelerden enerji üretimi yönünde de hareket etmekte. Buluşumuz şu anda dünyada uygulanan bir yöntem değil. Flotasyon yöntemiyle biyoenerji tesislerinde üretimden sonra açığa çıkan gübre atıklarının karbon içeriğini yükselterek sanayinin farklı alanlarında kullanılmasını ya da bundan aktif karbon üreterek tıp, madencilik ve kimya sektörü gibi birçok alanda kullanılmasını sağlayacağız. Bu sayede atığın atığını da değerlendirmiş olduk.

Bu yöntemle aktif karbon üretimi hem ülkemiz ekonomisine hem de üniversitemize katkı sağlayacak. Bunu uluslararası patente de çeviriyoruz. Dünyada bu çalışmanın bir örneği yok. Dolayısıyla biyoenerji üretim tesislerinin atıklarının bertaraf edilmesi veya zenginleştirmesi konusunda nerede bir çalışma yapılacaksa artık bizim çalışmamız bir örnek olacak ve telif hakkı ülkemizde olacak."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Antalya'da çardaklardan temizlenen Kumköy Sahili eski haline döndü

2024-12-18 11:57 - Çevre-Hayat

THY Avrupa Ligi'nde 15. hafta heyecanı yarın başlıyor

2024-12-11 19:43 - Spor

Rize'de ayıların arı kovanların bulunduğu alana ulaşmaya çalışması kamerada

2024-12-18 13:57 - Çevre-Hayat

Trabzonspor, puan cetvelinde alışık olmadığı yerde bulunuyor

2024-12-18 15:58 - Spor

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen: Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerinin karşılanması gerekiyor

2024-12-17 14:23 - Dünya

Milli yüzücü Emre Sakçı, dünya 2'ncisi oldu

2024-12-15 20:43 - Spor

FETÖ'ye yönelik 'Kıskaç-31' operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı

2024-12-18 08:18 - Asayiş

Eurofighter Typhoon savaş uçağı Mürted Hava Üssü'ne indi

2024-12-18 15:02 - Gündem

Elon Musk'ın serveti 400 milyar doları aştı

2024-12-12 21:13 - Ekonomi

11 maçtır yenilmeyen lider Bandırmaspor, Süper Lig hedefine emin adımlarla ilerliyor

2024-12-16 11:13 - Spor

İlgili Haberler

Bilim insanları, düşünceleri gerçek zamanlı sesli kelimelere dönüştürebilen cihaz geliştirdi

23:47 - Teknoloji

Huawei'nin gelirleri 2024'te yüzde 22 arttı

17:28 - Teknoloji

Yapay kalple yaşama rekorundan, dijital tat sistemine marttaki bilimsel gelişmeler

16:23 - Teknoloji

Norveç'te fırlatılan Alman şirketin uzay roketi, kalkıştan sonra patladı

13:58 - Teknoloji

Yerlileştirilen büyük ölçekli 3 boyutlu metal yazıcılar, Türk sanayisinin gücüne güç katıyor

13:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bölgesel çatışmalar ve iklim krizi gıda arz güvenliğini olumsuz etkiliyor

13:07 - Ekonomi

OpenAI 40 milyar dolarlık fon topladı

13:03 - Ekonomi

Tekirdağ'da üzüm çekirdekleri ekonomiye kazandırılıyor

12:57 - Ekonomi

Şanlıurfa'da fıstık için lisanslı depo inşa ediliyor

12:53 - Ekonomi

Myanmar'daki depremlerde can kaybı 2 bin 700'ü geçti

12:48 - Dünya