?>

El titreme hastalığında erken teşhis

Siirt Üniversitesinde Esansiyel Tremor (el titremesi) hastalığında erken teşhis amacıyla "Leap Motion" adlı cihaz üzerinde çalışma gerçekleştirildi.

Sağlık - 6 yıl önce

Siirt

Siirt Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri, üniversitenin El Cezeri Laboratuvarında dünya nüfusunun yüzde 9'unu etkileyen el titremesine erken teşhis koymak için daha önce 3 boyutlu oyunlarda kullanılan "Leap Motion" adlı cihaz üzerinde çalıştı.

Çalışma sonucu, cihazın Türkiye'de ilk olarak el titremesi hastalığının ön tanısında kullanılabileceği tespit edildi ve yüzde 97'ye yakın bir sınıflandırma başarısı elde edildi.

Doç. Dr. Musa Ataş, gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrencilerin "4. Uluslararası El Cezeri İnovasyon Günleri"ne iddialı hazırlandıklarını söyledi.

Esansiyel Tremor hastalığının teşhisinde "Leap Motion" cihazı üzerinde çalışma yaptıklarını, cihazın titreme verilerini alabildiğini ifade eden Ataş, şöyle konuştu:

"Bundan yola çıkarak insanların el titremelerinin biyometrik özellik olup olmadığını araştırdık. Cihazın el titremesi hastalığının tespitinde, ön tanısında kullanılabilirliğini araştırdık. Şu an için herhangi bir hastalığın teşhisinde kullanılmıyor. Bununla ilgili çalışmalar var biz de çalışmalar yürütüyoruz. Biz de bu cihazı Türkiye'de ilk olarak el titremesi hastalığının ön tanısında kullanmaya çalıştık. Bununla ilgili deneklerden veriler topladık. İlk izlenimimiz olumlu, ümit verici. Çünkü yüzde 97'ye yakın bir sınıflandırma başarısı elde ettik. Bundan sonraki süreçte denek sayılarının artırılmasıyla ve başarıyı da daha yukarıya çıkaracak şekilde bu hastalığın tespitinde kullanılması için bir ürün haline dönüştürülmesi için çalışmalarımız olacak."

Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Ekrem Çavuş da cihazı hastalık tanısı koymak için kullandıklarını aktararak, "Esansiyel Tremor hastaları ile sağlıklı kişilerin verilerini aldık. Böylelikle bu hastalığı erken teşhis için kullanabileceğimizi ispatladık. Şimdi bir el titremesi olan hasta, sadece elini cihazın üzerine koyarak, cihaz 10 saniye içerisinde ona hasta olup olmadığını söyleyebilecek." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Pençe harekatında çok sayıda mühimmat ele geçirildi

2019-06-02 02:22 - Gündem

“Gençlik Paketleri“ CarrefourSA ve TOG iş birliğiyle gençlere ulaştı

2019-05-30 19:03 - Genel

Bakü'de UEFA Avrupa Ligi finali coşkusu

2019-05-27 20:00 - Genel

'İsrail geçen ay Kudüs'te 130'dan fazla ihlal gerçekleştirdi'

2019-05-28 01:48 - Genel

Günün Özeti

2019-05-27 20:32 - Gündem

'Türkiye'nin geçiş güzergahı' bayrama hazır

2019-05-29 16:47 - Gündem

Suriyeli minik Aye Türkiye'de sağlığına kavuşacak

2019-06-01 14:52 - Çevre-Hayat

Kirazda ihracat sezonu umutlu başladı

2019-05-28 18:32 - Ekonomi

Bayram tatilinin ikinci gününde de trafik kazaları can aldı

2019-06-02 19:27 - Gündem

'Fransa maçı yıpratıcı ve zor olacak'

2019-05-28 23:37 - Spor

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı 81 ilde Halk Sağlığı Acil Müdahale ekipleri kuracak

13:43 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından 'sarı serum' açıklaması

15:48 - Sağlık

İstanbul'da 2024'te yaklaşık 5 bin kişi tedaviyle sigarayı bıraktı

14:42 - Sağlık

Nadir görülen "ana damar çıkması" teşhisi konulan hasta ameliyatla sağlığına kavuştu

14:38 - Sağlık

Elektronik sigara, diğer tütün mamulleri kadar tehlikeli

13:53 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fitch: ABD'de tüketim dirençli ancak politika belirsizlikleri risk oluşturuyor

01:17 - Dünya

Hırvatistan'da Ara Güler'in fotoğraflarından oluşan sergi açıldı

01:13 - Kültür Sanat

Avusturya'nın başkenti Viyana’da 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' temalı panel düzenlendi

01:07 - Dünya

İsrail işgal atındaki Batı Şeria'da 10 evi yıktı

00:38 - Dünya

Fransa ve Çin, yapay zekanın küresel yönetiminde daha fazla rol üstlenmek istiyor

00:33 - Dünya