?>

"El-Cezire'nin kapatılması basın özgürlüğüne tehdit anlamına gelir"

BM Fikir ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü Kaye, "Eğer söz konusu devletler diplomatik bir krizi bahane ederek El-Cezire'nin kapatılması yönünde tedbirler alırlarsa, bu basın özgürlüğüne yönelik ciddi tehdit anlamına gelir." dedi.

Medya - 8 yıl önce

ANKARA

Birleşmiş Milletler (BM) Fikir ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın, Katar merkezli El-Cezire televizyon kanalının kapatılmasını ülkeye yönelik diplomatik yaptırımların kaldırılması için şart olarak öne sürmesini eleştirdi.

Kaye, yazılı açıklamasında, El-Cezire'nin kapatılması talebinin, habercilik ve her türden medya organı üzerinde hali hazırda baskı ve kısıtlamaların var olduğu bölgede medyada çoğulculuğa büyük darbe vuracağını belirtti.

Açıklamada, "Eğer söz konusu devletler diplomatik bir krizi bahane ederek El-Cezire'nin kapatılması yönünde tedbirler alırlarsa, bu basın özgürlüğüne yönelik ciddi tehdit anlamına gelir." ifadesi yer aldı.

Kaye, açıklamasında "Uluslararası toplumu bu devletleri Katar'a yönelik taleplerinden vazgeçirmeye, kendi ülkelerinde ve bölgelerinde medyayı sansürlemeye yönelik adımlara direnmeye çağırıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

El-Cezire'nin kapatılması talebinin, dört ülkenin ambargoyu kaldırmak için Katar'dan yerine getirmesini istedikleri 13 talep arasında yer aldığı iddiası uluslararası basına yansımış ve Katarlı yetkililerce de doğrulanmıştı.

El-Cezire'nin kapatılması talebinin, aynı yayın grubu bünyesinde faaliyet gösteren Arab 21, New Arab, Sharq ve Middle East Eye gibi televizyon ve internet sitelerini de içerdiği, tüm bu yayınların durdurulması için Katarlı yetkililere 10 gün süre tanındığı bildirilmişti.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen 5 Haziran'da Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İHH'dan 65 bin yetime bayramlık

2017-06-23 13:52 - Gündem

Suriyeli çocuklar için 'Umut Projesi'

2017-06-22 22:47 - Gündem

WADA'dan Rusya'ya izin

2017-06-28 02:57 - Spor

CHP kortejindeki polise motosiklet çarptı

2017-06-27 17:52 - Genel

Çocukken çıktığı ipten 51 yıldır inmedi

2017-06-27 18:17 - Çevre-Hayat

Srebrenitsalı savaş mağdurlarından Hollanda kararına tepki

2017-06-27 17:32 - Dünya

Foseptik çukurunda ölen kadının cenazesi yakınlarına teslim edildi

2017-06-26 12:47 - Asayiş

Bayram tatilinin ilk gününde kazalar 17 can aldı

2017-06-25 01:17 - Gündem

'Ergenekon davasında FETÖ'nün istediği hakim görevlendirildi'

2017-06-27 14:22 - Gündem

'Milli gelirine oranla en fazla yardım yapan ülke Türkiye'dir'

2017-06-24 01:47 - Siyaset

İlgili Haberler

İsrail basını: 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Medya

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Medya

RTÜK'ten 7 kanala yayın ihlali cezası

20:53 - Medya

Elon Musk'ın yapay zeka şirketi xAI, Grok 3'ü tanıttı

22:43 - Medya

A Milli Kadın Futbol Takımı, medya gününde basın mensuplarıyla bir araya geldi

19:17 - Medya

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya