?>

Ekonomik sıkıntılara rağmen Pakistan tek yürek halinde Türkiye'ye yardım gönderiyor

Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi Mehmet Paçacı, "Pakistan’da gerçekten büyük bir Türkiye sevgisi var. (Pakistan) Bunu her adım ve aşamada ortaya koymuş vaziyette. Bunu görmekten büyük bir gurur duyuyoruz." dedi.

Gündem - 2 yıl önce

İslamabad

Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi Mehmet Paçacı, ekonomik ve finansal sıkıntılara rağmen Pakistan hükümeti ve halkının 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle Türkiye’ye yardım etmeye çalıştığını belirterek "Bu tabii geleneksel olarak Türkiye-Pakistan dostluğunun bir kere daha ifade edilmesi, test edilmesi ve ortaya konulması anlamına geliyor." dedi.

Büyükelçi Paçacı, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle Pakistan'ın Türkiye'ye yönelik yardım çalışmalarını AA muhabirine değerlendirdi.

Ekonomik ve finansal sıkıntılara rağmen Pakistan hükümeti ve halkının tek yürek Türkiye’ye yardım etmeye çalıştığını belirten Paçacı, "Bu tabii geleneksel olarak Türkiye-Pakistan dostluğunun bir kere daha ifade edilmesi, test edilmesi ve ortaya konulması anlamına geliyor." şeklinde konuştu.

Paçacı, Türkiye’deki deprem felaketi duyulur duyulmaz Pakistan'ın çok hızlı şekilde harekete geçip adeta seferberlik başlattığını, kabine üyelerinin maaşlarını bağışladığını, Azad Cammu Keşmir hükümetinin de yine benzer bir girişimde bulunduğunu anlattı.

Türkiye’de yaşanan felaketin Pakistan’da en üst kademeden en alt kademede sokaktaki insana kadar herkesi etkilediğini dile getiren Paçacı, "Buradaki insanların yürekleri Türk halkı için çarptı." diye konuştu.

Paçacı, depremin ilk günü Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansının, Büyükelçiliği arayarak İslamabad’ın her türlü yardıma hazır olduğunu ilettiklerini aktararak depremin ikinci günü Pakistan’dan Türkiye’ye 84 kişilik arama kurtarma ekibinin gittiğini anımsattı.

Pakistan arama kurtarma ekibinin 28 kişiyi enkaz altından kurtardığını belirten Paçacı, bu ekibin çalışmaları sonucu 137’nci saatte de bir kişinin enkazdan kurtarıldığını hatırlattı.

Paçacı, ülkedeki okulların Türkiye için kermesler düzenlediğini, üniversitelerin de yardım çalışmaları yaptığını, Al Khidmat Vakfı gibi sivil toplum örgütlerinin de Türkiye için seferber olduklarını söyledi.

Türkiye için 100 bin çadır

Paçacı, Pakistan'ın dünyada çadır imal eden önemli ülkelerden olduğunu, İslamabad'ın Türkiye için hava, kara ve deniz yolu köprüsü kurduğunu anlattı.

Pakistan'dan şu ana kadar 9 binden fazla çadırın ve 35 bin battaniyenin Türkiye'ye gönderildiğine işaret eden Paçacı, yakın zamanda 5 bin çadırın ve 25 bin battaniyenin yeni gemi seferleriyle Türkiye'ye ulaştırılacağını aktardı.

Paçacı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu ve Uluslararası Göç Örgütü gibi kurumların Pakistan'da imal ettiği çadırlara atıfta bulunarak "Ortak çalışmalar sonucu bu kurumların Pakistan'da imal ettiği 30 bin çadır Türkiye'ye gönderildi. Bunların 20 bini ülkemize ulaştı." ifadelerini kullandı.

İslamabad'ın Türkiye için 100 bin çadır gönderme iradesine değinen Paçacı, bu konuda büyük bir çaba sarf edildiğini kaydetti.

"Pakistan'da Türkiye sevgisi"

Paçacı, Başbakan Şahbaz Şerif'in Ankara'ya gittiğini ve deprem bölgesini ziyaret ettiğini anımsatarak bunun Şerif'in Türkiye ve Türk halkına verdiği desteği ortaya koyduğunu söyledi.

Türkiye’nin Pakistan’ın yaşadığı sel felaketi ve deprem felaketleri gibi zor zamanlarda İslamabad'ın yardımına koşan ilk ülke olduğunu, Pakistanlıların bunu hiçbir zaman unutmadıklarını vurgulayan Paçacı, şunları kaydetti:

"Pakistan’da gerçekten büyük bir Türkiye sevgisi var. (Pakistan) Bunu her adım ve aşamada ortaya koymuş vaziyette. Bunu görmekten büyük bir gurur duyuyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İtalya'da gündem Nicolo Zaniolo

2023-03-08 14:15 - İnsan&Hayat

İstanbulspor’un Yeni 2 Transferi

2023-03-08 14:05 - İnsan&Hayat

Malatya'da yapılacak kalıcı konutlar için ilk kazma vuruldu

2023-03-03 14:23 - Gündem

Adıyaman'ın yeniden inşasında tekstil ve tütün sektörlerine öncelik

2023-03-05 12:27 - Ekonomi

Vietnam Cumhurbaşkanı Vo Van Thuong’a Türk dostu Ünver Sel’den kutlama

2023-03-05 20:28 - Özel Haber

Malatya ekonomisinin can damarı kayısı pazarında hareket başladı

2023-03-08 14:52 - Ekonomi

Türkiye seçimlerinde dış müdahale mümkün mü? -Duha Sena Oskay yazdı-

2023-03-08 09:11 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Kadınlar Günü Çiçeği Ne Alınır?

2023-03-06 11:08 - İnsan&Hayat

Azerbaycanlı emlak uzmanı Elnur Farzeliyev: Deprem bölgesinde inşaat çalışmalarının hızlanması için…

2023-03-05 08:45 - Özel Haber

Hatay Hassa'da depremzedeler, kendi elektriğini üreten ısı yalıtımlı çadırlarda kalıyor

2023-03-06 12:09 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırıları İstanbul'da protesto edildi

22:12 - Gündem

İzmir'de apartmanın bahçesine düşen otomobildeki 2 kişi yaralandı

21:42 - Gündem

Sakarya'da özel gereksinimli gencin askerlik hayalini jandarma gerçekleştirdi

20:07 - Gündem

Uluslararası Karadeniz Rize-Ayder Forumu düzenlendi

19:23 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit polis memuru Şeyda Yılmaz'ın babasıyla telefonda görüştü

16:57 - Gündem

Günün Manşetleri

İsrail’in Lübnan’a yönelik son saldırılarında ölenlerin sayısı 33'e yükseldi

01:08 - Dünya

Türkiye'den, GKRY'ye silah ambargosunu kaldırma kararının yeniden uzatılmasına ilişkin açı

01:03 - Siyaset

Husiler, İsrail’in Ben Gurion Havalimanı'nı balistik füzeyle vurduklarını açıkladı

00:58 - Dünya

İsrailliler Gazze'de esir takası anlaşması talebiyle gösteri düzenledi

00:23 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkevi'nde Venezuela Dışişleri Bakanı Gil ile görüştü

00:12 - Siyaset