?>

Ekonomik krizle boğuşan Lübnan'da elektrik üretiminin önemli bir kısmını Türk gemileri üstleniy

Ekonomik krizin birçok sektörü etkilediği Lübnan'da mevcut elektrik üretiminin önemli bir kısmını 2013'ten bu yana ülkede faaliyet gösteren Türk enerji gemileri üstleniyor.

Dünya - 4 yıl önce

Beyrut

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle boğuşan Lübnan, döviz likidite sorunu nedeniyle akaryakıt temin edemediğinden halihazırda günlük ihtiyacı olan 3200-3600 megavatlık elektriğin sadece 600-750 megavatını üretebiliyor.

Ülkenin kronikleşmiş altyapı sorunlarından biri olan elektrik hizmeti, 17 Ekim 2019'da patlak veren ekonomik krizden önce devlete bağlı Lübnan Elektrik Kurumuna ait santrallar ile 2013 yılından beri başkent Beyrut'ta faaliyet gösteren Karadeniz Holding'e ait enerji gemilerinin 2200 megavatlık üretimiyle sağlanıyordu.

Son birkaç haftadır Lübnan Elektrik Kurumunun akaryakıt temininde yaşadığı sorun nedeniyle günlük 20 saati bulan elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalan Lübnanlılar, çok yüksek faturalar karşılığında mahalle jeneratörlerinden 10 saatlik elektrik hizmeti almaya çalışıyor.

Beyrut açıklarında konuşlu "Karadeniz Powership Fatmagül Sultan" ve "Karadeniz Powership Orhan Bey" isimli gemileriyle ülkede faaliyet gösteren Karadeniz Holding'in, Enerji Bakanlığı ile sözleşme süresinin 20 Eylül 2021'de sona ermesi bekleniyor.

Yaklaşık 400 megavat kapasiteye sahip Türk enerji gemileri, Lübnan Enerji Bakanlığının kendilerine temin ettiği yakıta bağlı olarak şu anda 180 megavatla enerji üretimi sağlıyor.

Lübnan'ın sahip olduğu elektrik santrallerinden bazılarının bakımsızlık nedeniyle üretime elverişli olmadığı göz önüne alındığında, Türk gemilerindeki üretimin durması halinde ülkedeki elektrik krizinin daha da derinleşmesinden endişe ediliyor.

Ülkedeki elektrik krizi ve ABD'nin girişimi

Lübnan'da döviz likidite sorunu nedeniyle elektrik santrallerine akaryakıt temin etmekte zorluk yaşanırken ülke genelinde haftalardır günlük enerji kesintileri 20 saati buluyor.

Lübnan Elektrik Kurumunun hizmet veremediği saatlerde vatandaşlara elektrik sağlayan mahalle jeneratörlerinin sahipleri, Merkez Bankasının düşük kurdan sağladığı akaryakıtı piyasada bulamadıkları ve karaborsadan fahiş fiyatla satın aldıkları gerekçesiyle faturaları da ona göre yüksek tutuyor.

Merkez Bankası, 12 Ağustos itibarıyla uygulanmak üzere akaryakıta sağlanacak döviz kredilerinin resmi kur yerine piyasadaki serbest kur (karaborsa) üzerinden hesaplanacağını ve böylelikle akaryakıt sübvansiyonunun kaldırılacağını açıklamıştı.

ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea, ülkedeki elektrik kriziyle ilgili dün Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Shea görüşmede, ABD yönetiminin, Ürdün'den Lübnan'a elektrik getirilmesi konusunda Beyrut yönetimine yardım etmeye karar verdiğini Avn'a iletmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

LG, 6G THz bandında önemli bir aşama kaydetti

2021-08-20 14:36 - Yerel haber-Şirket Haber

Somali 302 bin 400 doz Johnson & Johnson Kovid-19 aşısını teslim aldı

2021-08-13 17:41 - Dünya

Kuveytli koleksiyoncunun açtığı uluslararası futbol müzesi büyük ilgi topluyor

2021-08-20 15:31 - Dünya

Süper Lig'de 9 kulübe para cezası

2021-08-20 00:31 - Spor

Beşiktaş kaleci Mert Günok ile sözleşme imzaladı

2021-08-15 23:59 - Gündem

ABD'de Tesla'nın 'otopilot' sürücü destek sistemine yönelik soruşturma başlatıldı

2021-08-16 19:50 - Dünya

Sağlıkçıların sel bölgesinde ulaştığı 88 yaşındaki Behiye Yıldırım gözyaşlarını tutamadı

2021-08-20 16:56 - Çevre-Hayat

Aşı olmayıp Kovid-19'a yakalananlar, aileleri için de risk oluşturuyor

2021-08-20 16:26 - Sağlık

Yükseköğretim Kurumları Sınavı için tercih işlemleri yarın sona erecek

2021-08-19 15:56 - Eğitim

Trabzonspor, Roma'yı konuk edecek

2021-08-18 13:39 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya

Trump, paylaşımında kendini 'kral' olarak tanımladı

00:07 - Dünya

İsveç Başbakanı Kristersson: Trump'ın Zelenskiy'e yönelik 'diktatör' tanımlaması

00:02 - Dünya

Trump yönetimi, 8 Latin Amerika kartelini "yabancı terör örgütü" olarak nitelendirdi

23:57 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya

Galatasaray ve başkanı Dursun Özbek, PFDK'ye sevk edildi

00:18 - Spor