?>

Ekonomik istikrar ve reform gündeminde ilerleme 13,5 milyar dolarlık yatırımı tetikleyebilir

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Engin Aksoy, "Türkiye, makro ekonomik istikrar yolunda adımlar atmaya devam ederse önümüzdeki 6 ayda ilave bir 13,5 milyar dolarlık yatırımı tetiklenme ihtimali var." dedi.

Ekonomi - 4 saat önce

İstanbul

Aksoy, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, geçen yılın dünyada bir seçim olduğunu ve milyarlarca insanın sandıklara gittiğini belirterek, gelecek yılın uluslararası doğrudan yatırımcılar için önemli olduğuna dikkati çekti.

Seçimler sonucunda ABD'de tarife artışlarının beklendiğini ifade eden Aksoy, "Çin'deki yapısal sorunların biraz derinleşmesi ticaret politikalarının değişmesine sebep olabilir. AB içerisindeki Draghi Raporu Avrupa Birliği'nin rekabetçiliğin biraz geride kaldığını gösteriyor ve Avrupa Birliği'nin bir dönüşüm yapması gerektiğine işaret ediyor. Böyle bir kırılgan ortamın içerisinde Türkiye'nin önünde fırsatlar olabilir." diye konuştu.

Aksoy, nearshore ve friendshore gibi coğrafi olarak yakınlık, tarafsızlık ve güvenilirlik konularının yatırım için önemli hale geldiğine işaret ederek, "Türkiye buradan önemli bir fırsat yaratabilir. Bu fırsatın hayata geçebilmesi için iki önemli koşul olduğunu düşünüyoruz. Bunlardan bir tanesi makroekonomik istikrarın sağlanması, diğeri de sektörleri düzenleyen çerçevelerde bir öngörülebilirlik platformu olması. Biz bu iki konuda önemli adımlar atıldığı takdirde ülkemizde önemli bir yatırım çekebilme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Küresel yatırımlardan Türkiye'nin aldığı payın yüzde 0,8 civarında olduğunu aktaran Aksoy, "Hedefimiz bunu yüzde 1,5'a çıkartabilmek. Bu mümkün. Türkiye'ye 2024 yılı için aşağı yukarı 11 milyar dolarlık yatırım bekleniyor. Bu rakam bizi tatmin etmiyor. Bu rakamın 20 milyar dolarlara çıkabileceğine inanıyoruz." dedi.

"Küresel yatırımlardan Türkiye'nin aldığı payın yüzde 1,5'lara gelmesi zor bir hedef değil"

Engin Aksoy, YASED'in 35 ülkeden üyesinin olduğunu, bu üyelerin büyük çoğunluğunun alanlarında, sektörlerinde küresel lider firmalar olduğunun altını çizdi.

YASED üyelerinin tecrübeleriyle, birikimleriyle Türkiye'ye geldiklerini bildiren Aksoy, "Türkiye, makro ekonomik istikrar yolunda adımlar atmaya devam eder, bunları yapısal reformlarla desteklerse hem de öngörülebilir düzenleyici çerçevelere sahip olabilirse önümüzdeki 6 ayda ilave bir 13, 5 milyar dolarlık yatırımı tetiklenme ihtimali var. Bu da küresel yatırımlardan Türkiye'nin aldığı payı yüzde 1,5'lara getirecektir." açıklamasını yaptı.

Aksoy, küresel yatırımlardan Türkiye'nin aldığı payın yüzde 1,5'lara gelmesinin çok zor bir hedef olmadığını ama çok kolay da sayılamayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Bunun için hızlıca reform adımlarının atılması gerekiyor. Pek çok konuda istişare mekanizması çalışmaya başladı. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplanıyor. Orada pek çok konuyu dile getiriyoruz. Orta Vadeli Programı içerisinde bazı konular girdi. Aslında tüm konular girdi. Ama burada adımların hızlanması gerekiyor. Adımların atılması konusunda biraz yavaş kalıyoruz. Az önce dünyadaki belirttiğim konjonktür içerisinde Türkiye'nin payının artırma potansiyeli var."

"Türkiye'ye gelen yatırımların aşağı yukarı üçte ikisi AB ülkeleri ve Birleşik Krallık'tan"

Türkiye'ye gelen yatırımların aşağı yukarı üçte ikisinin Avrupa Birliği ülkeleri ve Birleşik Krallık'tan geldiğini belirten Engin Aksoy, Türkiye'nin Avrupa'yla çok yakın ticari ilişkileri olan bir ülke olduğunu ifade etti.

Aksoy, Türkiye'nin dünyanın her yerinden yatırım çektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Son bazı örnekleri de oldu, Asya'dan da yatırım aldı Türkiye. Türkiye'de uluslararası şirketlerin temsilcilikleri, fabrikaları, AR-GE merkezleri, yatırımları var, bu şirketlerin hepsi daha fazla yatırım yapmak istiyor. Bu şirketlerin, buradaki yöneticilerinin hepsi Türkiye'nin birer yatırım elçisi.

Temennimiz globalde yatırımlardan almış olduğumuz payı arttırmak. Ancak dediğim gibi önümüzü görebilmemiz gerekiyor. Düzenleyici çerçevelerin çok net olması lazım. 1 yıl, 2 yıl, 3 yıllık perspektifi görüyor olmamız lazım. Günlük, aylık değişimlerin olmaması lazım. Şimdiden uzun vadeli çerçevenin net çizilmesi lazım."

"Türkiye'nin risk göstergelerinin olumlu yönde değişmesi yatırımcılar için değerli"

Güvenilir bir liman olabilme özelliğinin Türkiye'yi aslında çok farklı bir konuma taşıdığını kaydeden Engin Aksoy, "Burada kamuyla iyi bir istişare mekanizması oluşturduk. Bu istişare mekanizmasının sonuçlarını aldığımız takdirde ben bir fırsat alacağımızı düşünüyorum." dedi.

Aksoy, gelecek yıl daha çok dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm, elektrik gibi konuların yatırımlarda ağırlıklı konular olacağını dile getirerek, "Türkiye finans alanında çok yatırım alma potansiyeline sahip. Perakende alanında yatırım alıyoruz. Otomotiv zaten Türkiye'de çok büyük bir sektör. Ama yeni dönemde daha çok tüm dünyada olduğu gibi yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm konuları biraz daha fazla gündemde olacak." açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin risk göstergelerinin olumlu yönde değişmesinin yatırımcılar için değerli olduğunu bildiren Aksoy, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Enflasyon konusundaki adımların devam etmesi, olumlu görünümü, iyiye giden görünümü devam ettirecektir. Ama daha gidecek yolumuzun da olduğunu biliyoruz. Bu yıl da devam edecek enflasyonu düşürme yolunda atılan adımlar. Ama bunun da yapısal reformlarla artık desteklenmeye başlaması lazım. Sanıyorum bu yıl bu konuda hamleler olacaktır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"112 Web İhbar Sistemi" ile internet üzerinden ihbarda bulunulabilecek

2024-12-21 12:28 - Gündem

Suriye’deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera: Dost ülke Türkiye, devrimin başından beri Suriye halkının yanında durdu

2024-12-22 18:44 - Dünya

Oynamak İçin Çevrimiçi Bir Platform Seçerken Dolandırıcılara Düşmekten Nasıl Kaçınılır?

2024-12-20 15:53 - İnsan&Hayat

Kar fırtınasından AFAD ekiplerince kurtarılan yaşlı kadın kuzusuna kavuştu

2024-12-23 12:37 - Çevre-Hayat

Manavgat'taki kuvvetli yağışın ardından hasar tespit çalışmaları başladı

2024-12-22 15:58 - Gündem

Akıllı telefonlarla yatağa girmek uyku sağlığını olumsuz etkiliyor

2024-12-22 12:32 - Sağlık

Oxfam, son aylarda Gazze'nin kuzeyine yalnızca 12 yardım tırının girdiğini açıkladı

2024-12-23 12:57 - Dünya

Başakşehir, UEFA Konferans Ligi'nde yarın Belçika ekibi Cercle Brugge'le karşılaşacak

2024-12-18 09:18 - Spor

İran: Suriye'deki mevcut yönetimle doğrudan bir bağlantımız bulunmamaktadır

2024-12-23 12:07 - Dünya

"Zeze" adını verdiği ördeğine evladı gibi bakıyor

2024-12-22 13:17 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

EBRD'den Fiba Yenilenebilir Enerji'ye 42 milyon dolar güneş enerjisi finansmanı

16:48 - Ekonomi

TÜSAP Platformunun 40'ıncı Vizyon Toplantısı Sanofi'nin katkılarıyla düzenlendi

16:03 - Ekonomi

Türkiye uyduda küresel markalar çıkarmak için düğmeye bastı

14:23 - Ekonomi

İzmir ocak-kasım döneminde 1 milyon 653 bin 978 turist ağırladı

14:17 - Ekonomi

MKK, 2025'te yeni uluslararası işbirlikleri ve teknolojik dönüşümleri hayata geçirecek

14:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Küresel sistemin kendisi sorunların kaynağı haline gelmiştir

16:51 - Gündem

EBRD'den Fiba Yenilenebilir Enerji'ye 42 milyon dolar güneş enerjisi finansmanı

16:48 - Ekonomi

Balkanlarda etkili olan yoğun kar, hayatı olumsuz etkiledi

16:42 - Dünya

Belgrad Ormanı'nda sözleşmesi biten İBB'nin ekipleri tahliye edildi

16:37 - Gündem

Diyarbakır anneleri evlat nöbetini kararlılıkla sürdürüyor

16:32 - Gündem