ESKİŞEHİR
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonu Üyesi ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990'lı yıllardan itibaren "Transatlantik Pasifik Ortaklığı" (TPP) ve "Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı"nı (TTIP) kapsayan bölgesel ticaret anlaşmalarının yoğun olarak gündeme geldiğini belirterek, yeni nesil ticaret anlaşmalarının amacının ortaklar arasında serbest ticaret sayesinde iş gücünün etkin dağılımını ve teknoloji yayılmasını sağlamak ve üretim verimliliğini artırmak olduğunu kaydetti.
Günay, küresel ekonomik eşitsizliğin gelir eşitsizliği, tüketim eşitsizliği ve servet eşitsizliği açısından bir gerçek olduğunun altını çizerek, bunun dünyada ekonomik, toplumsal, teknolojik, çevresel ve jeopolitik riskler yarattığını vurguladı. Dünyanın yeni bir ekonomik ve sosyal düzenle karşı karşıya olduğunu belirten Günay, şunları söyledi:
"Bu 'yeni normal' dediğimiz şey ama yeni normalin ne olduğunu kimse bilmiyor. Paydaşlar ve taraflar arasında oluşacak sosyal diyalog, yeni küresel düzenin kurulmasında, ekonomik ve sosyal uçurumun daralmasında önemli bir dayanak oluşturuyor. 150 yıllık geleneksel modellerin ve yaklaşımların artık geçerli olmadığını ve iş gücü piyasalarında yeni modellere ihtiyacımız olduğu görülüyor. Yeni iş modelleri derken bazen binası olmayan, az sayıda çalışanla dijital ortamda hizmet veren 'Airbnb', 'Uber' veya 'Alibaba' gibi iş modellerinden bahsediyoruz. Sendikaların da son gelişmelere ve yeni iş ortamına uygun olarak modernize edilmelidir."
"Gençlere eğitim imkanı vermek gerekiyor"
Günay, ekonomik eşitsizliğin hem ülke içinde hem de ülkeler arasındaki uçurumu artırdığını belirterek, "Ekonomik eşitsizlik dünyada ekonomik, toplumsal, teknolojik, çevresel ve jeopolitik riskler yaratıyor. Zengin ve fakir arasındaki uçurum büyüdükçe, büyümenin aslan payını yakalayanlara kadar genişledi. Gençlere eğitim imkanı sağlayamazsak ve onları toplumun geri kalanına entegre edemezsek, terörist grupların hedefi olmaya devam edecekler. Kapsayıcı büyüme yaklaşımımız sosyal, kültürel, siyasi, çevresel, teknolojik alanları da kapsayacak şekilde çok boyutlu ve eş zamanlı olmalı, gelirin ötesine geçmeli ve ekonomik büyümenin kazançları toplumun her kesimi tarafından paylaşılmalıdır." diye konuştu.Muhabir: Deniz Açık
dikGAZETE.com