?>

Ekonomi Bakanı Zeybekci: Türkiye coğrafyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden olacak

Türkiye-Sırbistan İş Forumu'nda konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, "2018 ve önümüzdeki 10 yıl boyunca, Türkiye coğrafyanın, G20'nin ve OECD'nin en hızlı büyüyen ülkelerinden olacak." dedi.

Ekonomi - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç'in de katıldığı Türkiye-Sırbistan İş Forumu'ndaki konuşmasında, Türkiye ile Sırbistan arasındaki tarihi, coğrafi ve kültürel bağların son derece güçlü olduğunu söyledi.

'Ticaret hacmimizi 3 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz'

İki ülkenin dil, kültür, müzik ve yemek gibi birçok alanda ne kadar yakın olduğunu ziyaretlerinde gördüğünü anlatan Zeybekci, "21. yüzyılda dünyanın yeniden yapılandığı, Avrupa'nın yeniden yapılandığı, Balkanların, doğu Avrupa'nın yeniden yapılandığı yeni bir yükseliş döneminde, 2017 yılında Türkiye ve Sırbistan, bölgesinde ve coğrafyasında en hızlı büyüyen ülkeler. Türkiye, G20'nin en hızlı büyüyen ülkesi. 2018 ve önümüzdeki 10 yıl boyunca Türkiye yine aynı şekilde coğrafyanın, G20'nin ve OECD'nin en hızlı büyüyen ülkelerinden olacak. Dolayısıyla tarih normale dönüyor. Tekrar Balkanlar yeniden uyanıyor, doğu Avrupa yeniden uyanıyor. Türkiye, Anadolu coğrafyası, kültür coğrafyası dediğimiz coğrafyamız yeniden uyanıyor." diye konuştu.

Türk ve Sırp iş dünyasının ticaretten yatırımlara, turizmden müteahhitliğe, tarım ve hayvancılığa kadar birçok alanda iş birliği imkanları ve fırsatları gördüğünü belirten Zeybekci, Türkiye ile Sırbistan arasında ticaret, ekonomi, yatırımlar ve her alanda iş birliğiyle ilişkilerin güçlenmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi.

İki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının bu yılın Ocak ayında imzalandığını hatırlatan Zeybekci, anlaşmaya ilişkin hukuki süreçlerin devam ettiğini bildirdi.

Zeybekci, "Bunu bir an önce tamamlamayı, en kısa sürede hayata geçirmeyi ümit ediyoruz ama bundan önce serbest ticaret anlaşmasının hayata geçmeden önce etkilerini görmeye başladık. Değerli Cumhurbaşkanlarımızın bize koymuş olduğu ilk etapta 3 milyar ardından 5 milyarlık (dolar) dış ticaret hacmi kapasitesine de hızla ilerliyoruz. 2018 yılı ilk 4 aylık dönemdeki ticaret hacmimizde yaklaşık olarak ortalama yüzde 40'lık bir artış var." ifadelerini kullandı.

Türk yatırımcıların Sırbistan'a giderek orada yatırım yapmalarını beklediklerinin altını çizen Zeybekci, Türkiye, Sırbistan ve Bosna Hersek arasında serbest ticaret anlaşmalarını ve diğer ilişkileri de geliştirerek üçlü mekanizmayı da çalıştırdıklarını, İstanbul'da açılışı yapılan Sırbistan-Bosna Hersek Ticaret Merkezi'ni de bu amaç için birlikte kullanacaklarını aktardı.

Zeybekci, Türkiye'nin 2018 yılına girerken başlattığı proje bazlı yatırım teşvik sistemi ve bundan sonra gerek yatırımlarda, gerek ihracatta gerekse büyümede vermiş olduğu destek ve teşvikleri Sırp muhataplarıyla paylaşacaklarını belirterek, Türk yatırımcıların Sırbistan'dan ne beklediğini de kendilerine anlatmaya çalışacaklarını ifade etti.

"Türkiye'den, ülkemize gelen hiçbir iş adamı pişman olmadı"

Forumda konuşan Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic, Türkiye-Sırbistan arasındaki ilişkilerde bir bahar dönemi yaşandığını vurgulayarak, iki cumhurbaşkanı arasında var olan diyaloğun, ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağladığını söyledi.

Bu iş birliğine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de büyük katkı sunduğuna dikkati çeken Ljajic, şöyle konuştu:

"Var olan ekonomik ilişkilerimiz için gereken hukuki altyapıyı oluşturmak adına gerekli imzaları da attık. Türkiye'ye kültür ve coğrafya olarak çok yakınız. Bize düşen birkaç görev var. O da iş birliğimizi istediğimiz seviyeye getirmektir. Salonda olan Türk iş adamlarına sesleniyorum; Sırbistan'da yatırım yapmaya devam edin. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, Türkiye'den, ülkemize gelen hiçbir iş adamı pişman olmadı. Tüm makamlarımız, Sırbistan'a adım attığınız andan itibaren yanınızda yer alıyor. Bürokratik anlamda tüm kolaylıklar sağlanıyor."

Ljajic, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in ülkeye gelen yatırımcılarla birebir ilgilendiğini ifade ederek, "Bu neyin göstergesidir? Bu, ekonomik ve ticari iş birliklerinin bizim için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Yeni yatırımcıları ülkemize bekliyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in şahitliğinde, Sırbistan-Bosna Hersek karayolunun Sırbistan tarafının inşası için Sırbistan Yapı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Taş Yapı İnşaat arasında mutabakat muhtırası imzalandı.

'Cazip teşvik sisteminin Sırp iş adamlarımızın ilgisini çekeceğini umuyorum"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Sırbistan İş Forumu'ndaki konuşmasında, daha önce Sırbistan'da düzenlenen forumda, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in, Türk iş dünyasına hitaben, "Balkanlar'da kim size iyi şartlar sunarsa, biz daha iyisini vereceğiz." dediğini anımsattı.

Sırbistan'ın Türkiye için giderek daha cazip bir ülke haline geleceğini vurgulayan Olpak, "Türk hükümetinin, özellikle son dönemde açıkladığı cazip teşvik sisteminin de herkes kadar Sırp iş adamlarımızın da ilgisini çekeceğini umuyorum. Ülkelerimizin ticari ve ekonomik ilişkileri olduğu kadar sosyal ve kültürel etkileşimi de her geçen gün artıyor. Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan üçlü mekanizmasının başarıyla işlemesine, uzun bir tarihsel geçmişe dayanan kültürel ve sosyal bağlarımız da eklenince potansiyelimizin limiti de artıyor." diye konuştu.

Nail Olpak, Türkiye ve Sırbistan arasındaki üst düzey temaslarla hayata geçirilen Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın (STA), ikili ticaret hacminin hızla 3 milyar dolara ulaşması için gerekli şartları hazırladığını dile getirdi.

İki ülkenin birbirini Avrupa'ya ve Asya'ya bağlayan köprüler olduğunu belirten Olpak, şunları kaydetti:

"Bu anlamda, DEİK ve karşı kanat kuruluşumuz Sırbistan Sanayi ve Ticaret Odası, çok önemli görevler üstleniyor. Türkiye iş dünyasını, Sırbistan'a olduğu gibi tüm dünyaya da açan bir iş platformu olarak DEİK'in ana misyonu, 'ticari diplomasi.' Bu misyonla, 32 yıldır aralıksız çalışıyoruz. 137'si ülke ve bölge bazlı olmak üzere tüm dünyada faaliyet gösteren 144 iş konseyimiz var."

Muhabir: Ali Atar, Semra Orkan

Haftanın Öne Çıkanları

Survivor Yiğit Dikmen kimdir? Survivor All Star Yiğit Dikmen elendi mi?

2018-04-30 21:02 - Magazin

'Allah aşkının şairi: Yunus Emre'

2018-04-30 19:32 - Kültür Sanat

Karun Hazineleri yeni müzesinde

2018-05-06 16:02 - Kültür Sanat

Bal Kaymak filmi 18 Mayıs'ta vizyona girecek

2018-05-03 22:02 - Magazin

Gece yarısına kadar arandı, cesedi bulundu

2018-05-02 04:02 - Asayiş

“Kut'ül Amare'de askeri bir deha sergilendi“

2018-05-02 15:30 - Kültür Sanat

Yakup Cem koleksiyonu sergisi açıldı

2018-05-03 22:22 - Kültür Sanat

FETÖ'nün ABD'deki iki elebaşı böyle görüntülendi

2018-05-02 14:32 - Dünya

'NATO üyesi olmak, dünyanın stratejik bölgelerine açılmayı engellemez'

2018-05-05 17:02 - Gündem

Şampiyonlar Ligi'nde finalin adı belli oldu

2018-05-03 03:13 - Spor

İlgili Haberler

Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü, Türkiye'deki yerel yeteneklere odaklandı

15:18 - Ekonomi

Türkiye ve Suriye arasındaki ticari ilişkilerde yol haritası belirlendi

14:03 - Ekonomi

Dünya Varlık orta vadede 12 milyar liralık tahsilat hedefliyor

13:42 - Ekonomi

Edirne'de seralara sağlanan devlet desteği üreticinin yüzünü güldürdü

13:28 - Ekonomi

Muğla'dan 60 ülkeye mermer ihraç ediliyor

12:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Karaman'da İbrala Barajı'nda kuraklığın etkisi görülüyor

15:32 - Gündem

İsrailli esirlerin aileleri, Netanyahu ve bakanlarının anlaşmayı sabote etmesinden endişeli

15:27 - Dünya

Irak'ın kuzeyinde PKK'lı 2 terörist etkisiz hale getirildi

15:22 - Gündem

Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü, Türkiye'deki yerel yeteneklere odaklandı

15:18 - Ekonomi

Avustralya Açık'ta son şampiyon Jannik Sinner finale yükseldi

15:13 - Dünya