?>

Eklem ağrılarından kök hücre tedavisiyle kurtulmak mümkün

Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez, "Eklem kireçlenmesinde kök hücre tedavisinin en etkili yöntem olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış. Kök hücre tedavisini diz, kalça, omuz ekleminde uyguluyoruz." dedi.

Sağlık - 2 yıl önce

İstanbul

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez, AA muhabirine, insanlarda çok görülen rahatsızlıklardan birinin vücudu taşıması nedeniyle dizlerdeki eklem kireçlenmesi olduğunu anlattı.

Eklem kireçlenmesinin genellikle omurgada, kalçada ve parmaklarda rastlandığını ifade eden Kılıçkesmez, "Eklem kireçlenmesi yaşlanmanın getirdiği bir hadisedir. Yük binen, yorulan, aşırı kullanılan eklemlerde, kilo alımı da olduğunda kıkırdak miktarı azalıyor, kıkırdak kayıpları oluyor. Eklemdeki yumuşak dokular etkilenip menisküs, ligaman yırtıkları, kemiklerde dejenerasyonlar gibi kronik rahatsızlığa yol açıyor. Buna da kireçlenme diyoruz." bilgisini verdi.

Prof. Dr. Kılıçkesmez, eklem kireçlenmesinin diz eklemini çok kullananlarda, sürekli eğilip kalkanlarda, dizini bükerek oturanlarda, aşırı kilolularda oldukça fazla görüldüğünü vurgulayarak, genç yaşlarda ise diz travması geçirmiş veya çok yoğun spor yapan kişilerde de kireçlenme olabileceğini anlattı.

Kilo fazlalığının bel ve diz kireçlenmesine yol açabildiğini dile getiren Kılıçkesmez, ilk şikayetler başladığında istirahat, basit ağrı kesicilerin kullanımı, bazen de fizik tedavi uygulamaların sorunu çözmeye yeterli olduğunu aktardı.

"Karın yağından elde edilen kök hücreler yaşlandıkça azalmıyor"

Kılıçkesmez, sorunlar devam ettiğinde kök hücre tedavisinin uygulanabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Diz eklemi için hyaluronik asit veya PRP gibi enjeksiyonlar yapılabiliyor. Bunlar daha kısa etkili tedaviler. Eklem kireçlenmesinde kök hücre tedavisinin, en etkili yöntem olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış. Kök hücre yenilenebilir, kendini çoğaltabilir ve farklı dokulara dönüşebilen bizim ana hücrelerimiz. Bunu leğen kemiğinden veya karın yağından elde edebiliriz. Karın yağından elde edilen kök hücreler miktar olarak diğerinin 100 katına kadar çıkabiliyor, yaşlandıkça da miktar azalmıyor. Kök hücreyi karın yağından lokal anestezi ile aspire edip kitlerle işlemden geçirip 30 dakika sonra eklem içerisine enjekte edebiliyoruz. İşlem 1 saat gibi bir sürede tamamlanıyor. Ciddi bir ağrı olmuyor, hafif morluklar olabiliyor. Kök hücre tedavisini diz, kalça, omuz ekleminde uyguluyoruz. Bu kök hücreler, kireçlenmenin erken evresinde iyileştirici, doku onarıcı bir etki gösteriyor."

Kılıçkesmez, eklem kireçlenmesinde kök hücre tedavisinin uygun hastada fayda gösterdiğini dile getirerek, kireçlenme haricinde menisküs yırtıkları, kas-tendon yaralanmaları ve avasküler nekrozlarda da bu tedavinin yararlı olduğunu anlattı.

"Proteze gitmeyi engelleyici, kötüye girişi durdurabilecek bir tedavi"

Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez, hastanın tedaviden hemen sonra taburcu edildiğini belirterek, "Bu hücrelerin görevlerini yerine getirebilmesi için 15 gün fiziksel aktivite kısıtlanması gerekiyor. Eklem rahatsızlığında kişinin kendi kök hücresi, tedavide başarı sağlıyor. Kök hücre tedavisi belli grup hastada iyileşme sağlayıcı, proteze gitmeyi belki engelleyici ya da en azından o süreci uzatıcı fonksiyonel, kötüye girişi durdurabilecek bir tedavi. Uygun hastalarda yapılması önemli." ifadelerini kullandı.

Kök hücre tedavisinin yan etkisinin bulunmadığının altını çizen Kılıçkesmez, "Kök hücreleri hastaların kendi hücrelerinden elde ediyoruz. Bu nedenle alerjik reaksiyon veya yan etki görülmez. Aldığımız dokular, tamamıyla kendi immünolojik faktörlerimizle uyumlu olduğu için hiçbir sorun yaşatmıyor. Kök hücreyi çoğunlukla karın yağından alıyoruz. Oradaki travmatik etkilere bağlı 15 gün ciltte morarma, hafif sızlama olabilir." diye konuştu.

Kılıçkesmez, rahatsızlığı kök hücre tedavisine uygun olanların, fonksiyonel kısıtlanmalarla ağrıya yenik düşüp, depresif bir hisle evde oturmayarak bu tedaviyi yaptırmalarını önerdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uzmanlar Irak federal bütçesinin 'Erbil'in ekonomik bağımsızlığını kısıtladığı' görüşünde

2023-06-15 14:58 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Putin, Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'yi ziyaret edecek -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-06-16 07:32 - Özel Haber

Twitter'ın Üst Yöneticisi, platformun en güvenilir gerçek zamanlı bilgi kaynağı olacağını belirtti

2023-06-13 17:18 - Medya

Kız Kulesi ile Galata Kulesi'nde her akşam ışık ve lazer gösterisi yapılıyor

2023-06-18 00:08 - Çevre-Hayat

Real Madrid, İngiliz futbolcu Jude Bellingham'ın transferini açıkladı

2023-06-14 14:02 - Spor

Mahinur Özdemir Göktaş ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yansıyan ‘Ay Işığı’!.. -Ömür Çelikdönmez yazdı-

2023-06-14 06:40 - En Son Yazılar

Kars Barajı pelikan sürüsünü ağırlıyor

2023-06-18 11:28 - Çevre-Hayat

Bolu ve Düzce'de 486 orman işçisi kadroya geçti

2023-06-13 16:17 - Gündem

Fenerbahçe, Bruma'nın transferi için Braga ile anlaştı

2023-06-14 20:52 - Spor

Fenerbahçe, bu sezon takım sporlarında 9 kupa kazandı

2023-06-13 11:32 - Spor

İlgili Haberler

Yüksekova'da yolu kardan kapanan köylerdeki 4 hasta ekiplerce hastaneye ulaştırıldı

01:12 - Sağlık

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneğinden doğurganlık oranını artırmak için en az 3 çocuk önerisi

16:37 - Sağlık

Aile hekimleri 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerdeki hastanelerden tetkik isteyebilecek

15:03 - Sağlık

DSÖ'nün Suriye'de dağıtacağı 50 ton tıbbi malzeme Türkiye'ye ulaştı

16:02 - Sağlık

Sahte alkol zehirlenmelerinde ilk 24 saat hayati önem taşıyor

15:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Çin'den Kuzey Kore askerleri için devreye girmesini istedi

00:48 - Dünya

Gazze'deki hükümet: İsrail ordusu Kemal Advan Hastanesi'ni hizmet dışı bıraktı

00:08 - Dünya

Münbiç'te bombalı araçla terör saldırısı düzenlendi

23:33 - Dünya

Ergan Dağı Kayak Merkezi'nde hedef 1 milyonu aşkın ziyaretçi

23:27 - Gündem

ABD, Gürcistan'daki iktidar partisi kurucusu İvanişvili'yi yaptırım listesine aldı

22:38 - Dünya