?>

Ehliyet sınavlarına 'e-Trafik' ile anlık denetim

Milli Eğitim Bakanlığınca başlatılan "e-Trafik" modülü ile Türkiye genelindeki tüm sürücü kurslarının direksiyon uygulama sınavları anlık takip edilip, denetleniyor.

Asayiş - 5 yıl önce

Bakanlık tarafından özel motorlu taşıt sürücü kursları, ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kursları (SRC) ile iş makineleri sürücü eğitim kurslarındaki sınavların denetiminin elektronik ortamda yapılmasına olanak sağlayan "e-Trafik" modülü oluşturuldu.

2023 Eğitim Vizyonu'ndaki "özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarının eğitim ve sınav standartlarının yükseltilerek, kalitelerinin artırılması" hedefi doğrultusunda oluşturulan modülle uygulamalı direksiyon sınavlarının etkin bir şekilde denetlenmesi, Türkiye genelinde uygulama birliğinin sağlanması amaçlanıyor.

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanlığı tarafından yaklaşık 5 aydır Türkiye genelinde kullanılan sistemle 81 ilde yapılan sınavların denetimi yapılıyor.

Eş zamanlı denetim olumlu sonuçlar getirdi

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, sınavlara yönelik aksaklıkların tek tuşla saptanabilmesini sağlayan modül sayesinde son 5 aylık dönemde Türkiye genelindeki sınavlarda eş zamanlı denetim ve büyük oranda uygulama birliği sağlandı. Modül ile takip edildiğinin bilinmesiyle sınavların daha disiplinli bir şekilde uygulanmasına olanak tanındı.

Bilgisayarların yanı sıra tablet ve cep telefonlarından da kullanılabilen modülde sınav yürütme komisyonu, sınav sürecini kontrol edecek ve denetleyecekler, direksiyon eğitim dersi sınav uygulama ve değerlendirme komisyonları ve sınav güzergahı ile ilgili denetim formları yer alıyor. Formlarda her sınav başlığı altında ortalama 50'nin üzerinde denetim maddesi bulunuyor.

Bakanlık temsilcileri, bu formlara sınavlarla ilgili tespit ettikleri olumlu ve olumsuz unsurları işlerken, Bakanlık da il ve ilçeler bazında saptanan aksaklıkların takibini yaparak, anında müdahalede bulunabiliyor. Ayrıca ortaya çıkan sonuçlara göre gerekli mevzuat düzenlemelerinin hazırlığı yapılıyor.

Modülden elde edilen sonuçlar doğrultusunda sınav sürecinin anlatıldığı "Trafik Adam" isimli animasyon filmini hazırlayan Bakanlık, bu animasyonu motosikletler ve ardından da ağır vasıta araçlara yönelik animasyonlarla devam ettirmeyi planlıyor.

En çok "L park" alanlarında aksaklık saptandı

Modülden elde edilen verilere göre, direksiyon uygulama sınavlarında yapılan denetimlerde son 5 aydaki sınavlarda en fazla 90 derecelik açıyla sağa ya da sola park etme noktası olan "L park" alanlarının mevzuata uygun olarak düzenlenmediği tespit edildi.

Bu kapsamda il ve ilçelerde bulunan "L park" alanındaki konilerin sınav kılavuzu ve videosunda gösterilen şekilde düzenlenerek sınırlanmadığına yönelik 57 değerlendirme sisteme girildi.

L parkı sırasıyla 25 metre geri gitme alanının yönetmeliğe uygun düzenlenmediği, şerit çizgileriyle sınırlandırma yapılmadığı, sınav güzergahlarında levhaların görülebilecek şekilde uygun yerlere yerleştirilmediği, 25 metre geri geri gitme alanında başlangıç ve bitiş noktalarının belirlenmediği, geri geri park etme alanının araç uzunluklarına uygun olarak en az 100 santimetre yüksekliğindeki konilerle düzenlenmediği yönündeki hata tespitleri izledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya, Truva Hazineleri’ni Türkiye’ye iade eder mi!

2019-07-13 22:41 - Özel Haber

Divan Pastanesi Akasya, Uzak Doğu şöleni sunuyor

2019-07-18 15:01 - Genel

Milli SİHA Bayraktar TB2, Kuveyt'te rekor kırdı

2019-07-18 18:05 - Gündem

Yabancı gazeteciler Putin’in kendileri üzerindeki etkisini anlattı

2019-07-12 23:52 - Özel Haber

Rus kamuoyu, Truva Hazineleri’nin akıbeti ile Türk-Rus ilişkilerine dikkat çeken haberlerimizi takipte!

2019-07-18 00:10 - Özel Haber

Türk ve Rus heyetler 'Suriye'yi görüştü

2019-07-11 23:18 - Siyaset

Rusya’dan Türk iş dünyasına! Ağalarov: Dünyanın en büyük fuar merkezine ayrıcalıklı olarak gelin!

2019-07-16 22:37 - Ekonomi

Şehit kızlarının acısını özel harekatçı meslektaşlarıyla dindiriyorlar

2019-07-13 01:19 - Çevre-Hayat

Belediye işitme engelli ebeveynlerin 'kulağı' oldu

2019-07-15 01:57 - Sağlık

Bir destan nasıl yazıldı

2019-07-15 06:57 - Gündem

İlgili Haberler

Trafik denetimlerinde son bir haftada 535 bin 705 araç ve sürücüye işlem yapıldı

08:52 - Asayiş

Bursa'da palet fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

08:33 - Asayiş

Bursa'da palet fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

01:37 - Asayiş

İzmir'de çöplükte çıkan ve ormana sıçrayan yangın kontrol altına alındı

20:43 - Asayiş

İstanbul'da uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyonda 47 şüpheli yakalandı

09:08 - Asayiş

Günün Manşetleri

DEAŞ'ın bomba eğitimi verdiği belirlenen şüpheli İstanbul'da yakalandı

11:02 - Gündem

İsrail'in Gazze'de bir okul ve camiye düzenlediği bombardımanda 24 Filistinli öldü

10:58 - Dünya

ABD'de Helene Kasırgası nedeniyle ölenlerin sayısı 227'ye yükseldi

10:53 - Dünya

Üreticilere zengin besin içerikli ve doğa dostu organik gübre kullanmaları tavsiyesi

10:43 - Gündem

Kazakistan, ülkenin ilk nükleer enerji santrali için sandık başında

10:07 - Dünya