?>

'Edirne gülü' üretiminin artırılması hedefleniyor

TÜ Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, "Havsa ilçemizde Edirne gülü tekrar can bulabilir mi diye Havsa Belediyemiz ile örnek çalışmalar yapıyoruz, tarlalarımızı oluşturuyoruz." ifadelerini kullandı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Edirne

Trakya Üniversitesi (TÜ) Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, Edirne gülü üretiminin artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Prof. Dr. Tan, üniversite, Havsa Kaymakamlığı ve belediyenin iş birliğiyle düzenlenen "Her Yönüyle Havsa Sempozyumu"nda, tarımda yeni ürünleri üreticilere anlatmaya çalıştıklarını belirtti.

Fotoğraf: Cihan Demirci/AA

Trakya'da önemli miktarda buğday ve ayçiçeği üretimi yapıldığına dikkati çeken Tan, "Bunların yanında ürün çeşitliliğini artırmakta fayda var. Tıbbi aromatik bitkilerin ön plana çıktığını görüyoruz. Pandemiden sonra özellikle çok büyük önem kazandı. Dünyada bu bitkilere ilgi yoğun şekilde arttı." dedi.

Trakya'da lavanta tarlalarının da arttığını dile getiren Tan, şöyle devam etti:

"Bunların dışında, Havsa ilçemizde yetiştirdiğimiz Edirne gülü var. Edirne kırmızısına rengini veren bitkimiz var. Bunların da ön plana çıkması, daha fazla yetiştirilmesi gerekiyor. Gülün kökenlerinden biri Trakya. Traklar dönemine kadar uzanan bir geçmişi var. Gül burada çokça yetiştirilmiş ama savaşlar, göçler ve hastalıklar nedeniyle şehrimizde gül tarımı sona ermiş. Havsa ilçemizde Edirne gülü tekrar can bulabilir mi diye Havsa Belediyemiz ile örnek çalışmalar yapıyoruz, tarlalarımızı oluşturuyoruz."

"Edirne gülünü tekrar yeşertmek için çalışmalara başladık"

Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan da meslek yüksekokulunun bahçesinde gül hasadı gerçekleştirdiklerini anlattı.

Isparta ve Bulgaristan'da yetiştirilen güllerin Edirne gülü olduğunu ifade eden Balkan, "Edirne gülünü tekrar yeşertmek için çalışmalara başladık. Yüksekokulda hasadını yaptığımız gülün yağını da çıkardık. Gülümüzden elde ettiğimiz gül şerbeti, gül lokumu ve gül muhallebimizi hasada katılanlara ikram ederek güzel bir şölen gerçekleştirdik. Gül tarımının yaygınlaşmasıyla mutlaka bir pazar arayışı ve üretim sahası ihtiyacı olacaktır. Bu kapsamda tesisleşme yoluna gidilecek." diye konuştu.

Sempozyum bugün yapılacak sunumların ardından sona erecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karadağ, bağımsızlığının 16. yıl dönümünü kutluyor

2022-05-21 13:02 - Dünya

10 soruda 'maymun çiçeği' hastalığı

2022-05-22 11:32 - Sağlık

Omurgadan omuriliğe uzanan tümör, 14 doktorun katıldığı 10 saatlik operasyonla çıkarıldı

2022-05-24 13:24 - Sağlık

Son şampiyon Krejcikova, Fransa Açık'ın ilk turunda elendi

2022-05-23 17:04 - Spor

Adana Demirspor 7 golle kazandı

2022-05-22 21:20 - Spor

Sigara ve alkollü içeceklerde ÖTV düzenlemesi yapıldı

2022-05-27 08:41 - Ekonomi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba: Arabuluculukta en başarılı ülke Türkiye oldu

2022-05-25 23:44 - Dünya

İstanbul'da uyuşturucuyla mücadele operasyonlarında 2 günde 12 kişi gözaltına alındı

2022-05-22 10:06 - Asayiş

İtalya Birinci Futbol Ligi'nde Milan şampiyon oldu

2022-05-22 21:09 - Spor

ABD'de George Floyd'un ölümünün 2. yılında değişim, vaatler kadar hızlı olmadı

2022-05-25 12:16 - Dünya

İlgili Haberler

Fitch: ABD'nin yeni çelik ve alüminyum tarifeleri emtia piyasalarında dalgalanmayı artıracak

22:18 - Ekonomi

Altının ons fiyatı Trump'ın yeni gümrük vergisi tehditleriyle rekor kırdı

20:48 - Ekonomi

Türk fındığı Hindistan'daki etkinlikte tanıtıldı

18:28 - Ekonomi

Rus iş dünyası yaptırım baskısının azalmasını beklemiyor

17:38 - Ekonomi

İngiltere’de enflasyon ocakta 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı

17:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem