?>

Edirne'de ziraat mühendisi devlet desteğiyle kurduğu topraksız tarım serasında üretime başladı

Edirne'de devlet desteğiyle sera kuran 25 yaşındaki ziraat mühendisi Ebubekir Yavuz, topraksız tarım uygulamasıyla sebze üretimi yapıyor.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Edirne

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun olduktan sonra bir süre topraksız tarım uygulamaları yapan bir firmada çalışan Yavuz, kendi işini kurmak amacıyla Lalapaşa ilçesine bağlı Sinanköy köyünde arazi satın aldı.

Hayalini kurduğu serayı oluşturmak için genç çiftçi desteklerini araştıran Yavuz, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yüzde 75 hibeli Sera Kurulumu Projesi'nden faydalandı.

Sera kurulumunun ardından iç tesisatı yapan Yavuz, yaklaşık 300 metrekarelik kapalı alanda 3 bin metrekarelik bir sahanın üretimine denk gelecek kadar ürün yetiştiriyor.

Kendi işinin sahibi oldu

Yavuz, AA muhabirine, eğitimini aldığı alanda kendi işini kurduğu için mutlu olduğunu belirterek, devlet desteğiyle serasını kurduğunu, topraksız tarımla marul üretimi yaptığını söyledi.

Topraksız tarımın yerden ve sudan tasarruf ettirdiğini aktaran Yavuz, "Katlı bir sistem kurdum. 300 metrekare seramın kapasitesi 2 bin 400 kök." dedi.

"Hem su hem de gübre israfının önüne geçiyorum"

Yavuz, kuraklık ve iklim değişikliğinin tarımsal üretimi etkilediğini kaydederek, topraklı tarımda yaşanan sıkıntıları, topraksız tarım sistemiyle aştığını anlattı.

"Burada hem su hem de gübre israfının önüne geçiyorum. Az kapasiteli seradan çok ürün yetiştirebiliyorum." diyen Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toprakta hastalık riski, haşere ve sulama sıkıntıları oluyor. Bundan dolayı hem maliyet oluyor hem de hasat süresi uzuyor. Topraksız tarımda küçük bir alanda kısa sürede daha çok ürün yetiştiriyorum. Hastalık riski çok daha az oluyor. Topraklı tarıma göre hastalık riski yüze 80 daha az oluyor. Aynı zamanda müdahalesi kolay oluyor. Kapalı sistem üretim yaptığımız için öncelikle haşere sıkıntısı neredeyse hiç olmuyor. Suyu geri dönüşümlü kullandığımız için sudan tasarruf ediyorum. Hasat sürem oldukça kısalıyor. Yılın 8 ayı ortalama 40 günde hasat yaparken, soğuk ve güneşin az olduğu aylarda bu süre 2 aya kadar çıkabiliyor."

Yavuz, üretimin artmasına yönelik devletin güzel desteklerinin bulunduğuna işaret ederek, "Seramı yüzde 75 hibeli kurdum. Herkese tavsiye ediyorum. Allah'ın izniyle seramı büyütmek istiyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

MSB, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ı vefatının 102. yılında andı

2025-01-14 17:03 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Cumhurbaşkanlığı adaylığı’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-13 09:09 - Özel Haber

NBA'de bu geceki Spurs-Lakers ve Hornets-Clippers maçları ertelendi

2025-01-11 13:53 - Spor

Emine Erdoğan: Ateşkes kararı Filistin halkının onurlu direnişinin bir nefes aralığıdır

2025-01-16 00:22 - Gündem

Şanlıurfa'nın engelli futbol takımında hedef Türkiye Kupası'nı kazanmak

2025-01-13 13:23 - Spor

Kırklareli'nin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkisini arttırdı

2025-01-14 03:23 - Çevre-Hayat

Galatasaray, ABD'li basketbolcu David Efianayi ile yollarını ayırdı

2025-01-09 16:56 - Spor

Antalya'da 570 gram doğan "Asena Hatice" bebek, 94 gün sonra evine kavuştu

2025-01-15 12:43 - Çevre-Hayat

AA, Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmaları görüntüledi

2025-01-12 12:58 - Dünya

Dünya Bankası, 2025'te deprem bölgesine 1 milyar dolarlık ilave finansman sağlayacak

2025-01-16 10:23 - Ekonomi

İlgili Haberler

Başkentte bayram alışverişi yoğunluğu sürüyor

18:08 - Çevre-Hayat

Giresun'da kadınlar kilim dokuyarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor

18:02 - Çevre-Hayat

Arife gününde şehitlik ve mezarlıkları ziyaret edenler yakınları için dua okudu

17:57 - Çevre-Hayat

Bursa'da yüksek ateş tedavisi gördüğü hastaneden eve getirilen 2 aylık bebek hayatını kaybetti

17:18 - Çevre-Hayat

Serebral palsili Reyyan ile Melis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hediyeleriyle çifte bayram yaşıyor

16:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderlerle telefonda görüştü

18:22 - Siyaset

Trabzonspor ile Göztepe berabere kaldı

18:17 - Spor

İstanbul'da metro seferlerine bayram düzenlemesi

17:58 - Gündem

RTÜK Başkanı Şahin: Kanalları boykot çağrılarıyla tehdit edenler basın özgürlüğünden söz edemez

17:18 - Gündem

Jandarma bayram trafiğini havadan ve karadan denetliyor

17:07 - Gündem