?>

ECB zayıf ekonomiye karşı yılın üçüncü faiz indirimine gitti

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda zayıflayan ekonomiye karşı üçüncü faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü.

Ekonomi - 5 ay önce

Berlin

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda zayıflayan ekonomiye karşı üçüncü faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü.

ECB para politikası kararlarını açıkladı.

Bankanın para politikasına ilişkin açıklamada, mevduat faiz oranını yüzde 3,50’den yüzde 3,25’e indirdiği belirtildi.

Banka refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini de 25 baz puan düşürerek sırasıyla yüzde 3,40 ve yüzde 3,65’e indirdi.

Böylece, para politikasına yönelik yılın 7. toplantısında hem refinansman faizi hem de marjinal fonlama faizi için Mart 2016'dan, mevduat faizi için ise Eylül 2019'dan bu yana üçüncü indirim geldi.

ECB’nin Aralık 2011'den beri ilk kez art arda faiz oranlarını düşürmesi de dikkati çekti.

ECB’nin bugünkü kararı Avro Bölgesi genelinde yavaşlayan ekonomik büyüme ve eylülde yüzde 1,7 ile bankanın yüzde 2'lik hedefinin altında gelen enflasyondan sonra geldi.

Karar metni

Faiz kararı metninde ECB, son enflasyon verilerinin dezenflasyonist sürecin yolunda gittiğini gösterdiğini belirtilerek, “Enflasyon görünümü, ekonomik faaliyet göstergelerinde son dönemde yaşanan aşağı yönlü sürprizlerden de etkilenmektedir.” denildi.

Finansman koşullarının kısıtlayıcı kaldığına yer verilen açıklamada, "Enflasyonun önümüzdeki aylarda yükselmesi ve gelecek yıl içinde hedefe gerilemesi beklenmektedir." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, çalışan ücretlerinin halen yüksek bir hızda arttığı için yurt içi enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği vurgulanarak, ECB Yönetim Konseyi'nin enflasyonun yüzde 2'lik orta vadeli hedefine yönelik kararlılık tekrarlandı.

ECB'nin açıklamasında, Yönetim Konseyi’nin faiz kararlarında uygun kısıtlama seviyesini ve süresini belirlemek için verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya bir yaklaşım izlemeye devam edeceği aktarılarak, konseyin belirli bir faiz patikası için önceden taahhütte bulunmayacağı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Özellikle, faiz oranı kararları, gelen ekonomik ve mali veriler ışığında enflasyon görünümüne, enflasyonun ana dinamiklerine ve para politikası aktarımının gücüne ilişkin değerlendirmesine dayanacak. ECB Yönetim Konseyi belirli bir faiz patikası için önceden taahhütte bulunmamakta."

Ekonomi de büyüme endişeleri nedeniyle ECB faizleri yeniden düşürdü

ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, ECB’nin üç temel politika faizini 25 baz puan düşürme kararanın banka Yönetim Konseyinin Avro Bölgesi'nin büyüme görünümü konusunda daha fazla endişe duymaya başladığını gösterdiğini belirtti.

Brzeski, şunları kaydetti:

"Son faiz indiriminden (12 Eylül’de) sadece beş hafta sonra ve o zamandan bu yana çok az sayıda ekonomik veriyle faiz indirimi kararı alınması, ECB'nin Avro Bölgesi'nin büyüme görünümü ve enflasyonun hedefin altında kalma riski konusunda çok daha endişeli hale geldiğini gösteriyor. İlginç bir şekilde, ECB'nin kararındaki resmi dil eylül toplantısına göre neredeyse hiç değişmedi."

Eylül ayında ECB’nin, bu yılın ikinci yarısında ekonomide kısa süreli bir yumuşama ve ardından 2025'in başlarından itibaren potansiyel büyümeye geri dönüş beklediğini hatırlatan Carsten Brzeski, o zamandan beri açıklanan birkaç verinin ekonomik büyümeye ilişkin resmi değiştirip değiştirmediği ya da başka faktörlerin rol oynayıp oynamadığı belirsizliğini koruduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zonguldak'ta denizde hortum oluştu

2024-10-16 12:57 - Gündem

Yandex, Türkiye'ye 400 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor

2024-10-17 16:08 - Medya

Özel gereksinimli öğrencilerin okulunda anneleri de meslek öğreniyor

2024-10-17 12:33 - Çevre-Hayat

Şişli Belediyesinde işten çıkarıldığını iddia eden işçilerin oturma eylemi sürüyor

2024-10-16 17:27 - Gündem

Safran yaprağı atıkları TÜBİTAK destekli projeyle fonksiyonel gıdaya dönüştürülecek

2024-10-16 18:32 - Teknoloji

Cammu Keşmir'de seçimin galibi muhalefet lideri Ömer Abdullah başbakanlık görevine başladı

2024-10-16 13:42 - Dünya

Münbiç'teki PKK/YPG'li teröristler Cerablus'ta okula saldırdı, 4 öğrenci ve 2 öğretme

2024-10-16 14:03 - Dünya

Bakan Yumaklı: Elimizdeki en değerli hazinelerden olan gıdamıza hep birlikte sahip çıkalım

2024-10-16 14:22 - Siyaset

Ordu'da olumsuz hava şartları sebebiyle balıkçı tekneleri limanlara sığındı

2024-10-17 15:27 - Çevre-Hayat

Devlet desteğiyle ekilen brokoli belde üreticisine yeni gelir kapısı oldu

2024-10-16 13:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Şimşek ve TCMB Başkanı Karahan, uluslararası yatırımcıların sorularını cevapladı

20:43 - Ekonomi

CHP Genel Başkanı Özel'in MASAK'a yönelik sözlerinin ardından Başkanlıktan açıklama

18:52 - Ekonomi

ABD'de konut fiyatlarındaki artış ocakta hızlandı

17:37 - Ekonomi

Türkiye’nin ilk depolamalı yenilenebilir enerji santral lisansını Aksa Enerji aldı

17:33 - Ekonomi

AB'den stratejik ham madde tedarik adımı

15:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa elemelerinde 2. hafta maçları tamamlandı

06:02 - Spor

Düzce'de köylülerin iftar kazanı yarım asrı aşkındır birlik ve beraberlik için kaynıyor

05:58 - Gündem

Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesine yönelik hakaretlere tepki

05:52 - Gündem

Bakan Yerlikaya'dan yasa dışı eylemlere karşı görev yapan güvenlik güçlerine tebrik

05:48 - Gündem

Afganistan'ın Ankara Büyükelçiliği iftar verdi

00:43 - İslam-Hayat - Ramazan 1446