?>

ECB Başkanı Lagarde : Yüksek enflasyon, harcamalara ve üretime zarar veriyor

ECB Başkanı Christine Lagarde, “Enflasyonun yüzde 2'lik orta vadeli hedefimize zamanında geri dönmesini sağlamak için faiz oranlarını daha da artırmayı umuyoruz.” dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Berlin

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avro Bölgesi'ndeki ekonomik faaliyetlerin muhtemelen daha da yavaşlayacağını belirterek, “Yüksek enflasyon, insanların reel gelirlerini azaltarak ve şirketlerin maliyetlerini artırarak, harcamaları ve üretimi azaltmaya devam ediyor.” dedi.

Lagarde, ECB Yönetim Konseyi Toplantısı'nın tarihi faiz artırımı kararının ardından Frankfurt'ta düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

ECB Yönetim Konseyi’nin bugün bankanın üç temel politika faizini 75 baz puan artırdığını hatırlatan Lagarde, bunun art arda üçüncü büyük politika faiz artışı olduğunu söyledi.

Lagarde, ECB’nin faiz artırım döngüsünün sona ermediğini, orta vadeli enflasyon hedefine ulaşmak için faiz oranlarını daha da artacağına işaret etti.

“Enflasyonun yüzde 2 orta vadeli hedefimize zamanında geri dönmesini sağlamak için faiz oranlarını daha da artırmayı umuyoruz.” diyen Lagarde, gelecekteki faiz oranı kararlarının verilere bağlı olmaya devam edeceğini ve toplantı bazlı bir yaklaşım izleyeceklerini aktardı.

Lagarde, enflasyonun hala çok yüksek ve uzun bir süre ECB’nin hedefinin üzerinde kalacağını vurgularken yüksek enflasyonun ana kaynaklarının enerji ve gıda fiyatları, arz darboğazları ve Kovid-19 sonrası talepteki toparlanma olduğunu belirtti.

Avro bölgesindeki ekonomik faaliyetlerin yılın üçüncü çeyreğinde yavaşladığını ve son çeyrekte ve gelecek yılın başında daha fazla zayıflamasını beklediklerini belirten Lagarde, “Yüksek enflasyon, insanların reel gelirlerini azaltarak ve şirketlerin maliyetlerini artırarak, harcamaları ve üretimi azaltmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Tedarik darboğazlarının hafiflediğini belirterek genel fiyat baskısının her geçen gün daha fazla sektörde kendini hissettirdiğini hatırlatan Lagarde, kısa vadede Rusya-Ukrayna savaşının ekonomi üzerinde önemli bir risk olduğun altını çizdi. Lagarde, tüketici güveninin kötüleşmesini, enerji ve gıda fiyatlarının yüksek seviyelerde kalmasını ön plana alarak bu faktörlerin enflasyonu daha da yukarı itmedeki riskler olarak tanımladı.

Lagarde, Avro Bölgesi'ndeki şirketlere verilen kredilerin “istikrarlı” kalmaya devam ettiğini ancak kredi talebinin düştüğünü belirtti.

ECB'nin bilançosunda olası bir azalma sorusuna Lagarde, aralık ayındaki ECB Yönetim Konseyi toplantısında bu konuda "temel ilkeler" tartışılacağını ve karar verileceğini söyledi.

Lagarde, ECB'nin yeni enflasyon ve ekonomik tahminlerini aralık ayındaki toplantıda yayınlayacağını belirterek, “Projeksiyonlardaki aşağı yönlü senaryo varsayımlarının çoğu gerçekleşmedi” dedi.

Başta İtalya Başbakanı Giorgia Meloni gibi olmak üzere Avrupalı liderlerin enflasyonu frenlemek için acil faiz artışlarının şirketlere ve hane halkına zarar verdiği değerlendirmelerine karşı Lagarde, “ECB’nin enflasyonla mücadele etmesi gerekiyor.” şeklinde cevap verdi.

Lagarde, “Görevimizi yapmalıyız, merkez bankasının fiyat istikrarı için bir yetkisi var ve bunu tüm araçları kullanarak yapmalı. Açıkçası bu, resesyon riskini ihmal ettiğimiz anlamına gelmiyor.” yorumunu yaptı.

ECB, bugün üç temel politika faizini 75 baz puan artırarak 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Banka, refinansman faizini yüzde 2'ye, mevduat faizinin yüzde 1,50'ye ve marjinal fonlama faizini de yüzde 2,25'e yükseltti.

Böylece ECB, 1999'da Avrupa Ortak Para Birimi'nin kullanılmasından bu yana en yüksek ikinci faiz artışına gitmiş oldu. Banka, eylülde de üç temel politika faizini 75 baz puan artırmıştı.

ECB'nin ekonomide resesyon beklentisine karşın faiz oranlarını 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye çıkarması dikkati çekti.

Avro Bölgesi'nde, eylülde yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın da etkisiyle yüzde 9,9'a çıkarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Engelli basketbolcu Havva, hem kulübü hem de milli takım için çalışıyor

2022-10-23 15:51 - Spor

Bisikletçiler Dara Antik Kenti’nde yarıştı

2022-10-23 20:39 - Spor

UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde 5. hafta maçları yarın oynanacak

2022-10-26 10:27 - Spor

Avrupalı öğrenciler Gaziantep'te mozaik sanatıyla tanıştı

2022-10-27 14:04 - Kültür Sanat

İnkar ettiği ByLock'tan eşiyle yazışmaları çıktı

2022-10-26 21:24 - Gündem

Ünlülerin imzalı fotoğraflarını 45 yıldır saklıyor

2022-10-25 12:39 - Çevre-Hayat

Lübnan-İsrail deniz sınırı anlaşmasında tarafların kazanımları ve kayıpları tartışılıyor

2022-10-22 16:25 - Dünya

Bandırma ve Erdek'teki taşımalı eğitim okullarının yemekleri meslek lisesinde hazırlanıyor

2022-10-26 13:23 - Çevre-Hayat

Taliban sonrası Afganistan'da kalmaya devam eden Türk şirketi yatırımlarını artırıyor

2022-10-24 12:14 - Dünya

Meslek liseliler köy okullarındaki öğrenciler için yemek pişiriyor

2022-10-25 17:13 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İstanbul İhracatçı Birliklerinden 11 ayda yaklaşık 11 milyar dolarlık ihracat

23:33 - Ekonomi

Altının ons fiyatı 2024’te rekor kırarken, talebin gelecek yıl da güçlü kalması bekleniyor

22:13 - Ekonomi

KOBİ'lerin teknolojik yetkinliklerini artıracak desteklerde yeni dönem başlıyor

22:12 - Ekonomi

TCMB, 2025 Yılı Para Politikası'nı yayımladı

22:03 - Ekonomi

Çiğ süt sektörü gelecek yıl ihracatı artırmaya odaklandı

22:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hatay'da fırtına, hayatı olumsuz etkiledi

03:13 - Asayiş

İsrail, Lübnan ile bir ayını doldurmayan ateşkese yönelik 300'ü aşkın ihlalde bulundu

00:37 - Dünya

Gürcistan'daki AB yanlısı gösteriler 28 gündür devam ediyor

00:03 - Dünya

Kazakistan'daki uçak kazasında kurtulan yolcu kaza süreci ve sonrasını kayda aldı

23:57 - Dünya

Devlet memurlarına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

23:52 - Siyaset