?>

E-ticaret fuarı WORLDEF ISTANBUL 2024'ün ilk günü tamamlandı

Uluslararası e-ticaret platformu WORLDEF ISTANBUL 2024, perakende, e-ticaret sektörlerinin temsilcilerini ağırladı.

Ekonomi - 4 ay önce

İstanbul

Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu e-ticaret fuarı WORLDEF ISTANBUL 2024'ün ilk günü sona erdi.

Etkinliğin ilk gününde gerçekleştirilen oturumlarda ihracat, e-ticaret, lojistik gibi konu başlıkları ele alındı.

Hepsiburada Üst Yöneticisi (CEO) Nilhan Önal Gökçetekin, "Türkiye'nin Ulusal E-Ticaret Gücü Hepsiburada'dan Kapsamlı Uçtan Uca E-Ticaret Çözümleri" başlıklı oturumda sunum yaptı.

Gökçetekin, 6 Şubat'taki depremlerin ardından bölgeyi kadın girişimcilerin ticaretiyle nasıl hayata bağladıklarıyla ilgili Birleşmiş Milletler'den (BM) davet aldıklarını söyledi.

Ticarette dijitalleşmeyle ilgili görüşlerini paylaşan Gökçetekin, "Türkiye'nin daha çok gelişmesi, daha çok ilerlemesi için ticareti dijitalleştirmemiz çok önemli. Türkiye'nin en büyük yatırımı olarak kendimize bunu bir misyon edindik. Kadın girişimcilerimizi de artırıyoruz. Kadınların birbirine tavsiye ederek gelirlerini artırdıkları mekanizmaları da sağlıyoruz. Dolayısıyla e-ticaret ekosisteminde kadınlara yaptığımız pozitif ayrımcılığa da devam edeceğiz." diye konuştu.

Türkiye'nin en büyük AR-GE merkezlerinden biri olduklarını aktaran Gökçetekin, 1000'e yakın mühendislerinin olduğunu ve önemli teknolojileri geliştirdiklerini vurguladı.

Gökçetekin, "Her yıl önemli çalışmalar yapıyoruz. Sadece şu anda 5 tane önemli patentimiz var TÜBİTAK ile beraber çalıştığımız. Yapay zeka enstitümüz var." ifadelerini kullandı.

Hem kargo hem de depolama çözümleriyle Türkiye'nin her şehrinde aktif olduklarını söyleyen Gökçetekin, her il ve ilçede yatırımları olduğunu dile getirdi.

"Tüketicilerin e-ticaret tercihi artarak devam ediyor"

Türkiye'nin e-ticarette dijitalleşmesiyle ilgili konuşan Gökçetekin, "Tüketicilerin e-ticaret tercihi artarak devam ediyor. Bütün dünyada böyle. Türkiye dünyada en hızlı gelişen 5 pazardan bir tanesi. E-ticaret penetrasyonu yüzde 6'lardan yüzde 21'i geçti." dedi.

"Amazon, gelecek 10 yılları göz önünde bulundurarak iş yapıyor"

Amazon Türkiye Ülke Yöneticisi Richard Marriott da "Yerelden Global'e: Amazon, Küçük İşletmelerin Küresel Pazarlarda Gelişmesine Nasıl Güç Veriyor?" oturumunda konuştu.

Amazon'un 4 temel ilkesi bulunduğunu söyleyen Marriott, bunlardan ilkinin müşteri odaklı hareket etmeleri olduğunu söyledi.

Amazon'da yaptıkları toplantıda her zaman boş bir sandalye bulundurduklarını ve o sandalyenin müşteriyi temsil ettiğini anlatan Marriott, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkinci ilkemiz, bulut yapmak. Firmada 500 bin kişi çalışıyor. Bulut yapmak ve yeniliklerden sorumlu ekibimiz var. İyileştirilmesi gereken her şeyin iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Üçünücü olarak da operasyon ayağına dikkat ediyoruz. 200 ülkeye hizmet veriyoruz. Katılımcılara baktığımızda da şunu görüyoruz; vaktinde teslimat yapıyoruz. Dördüncü olarak da uzun vadeli düşünüyoruz. Amazon, gelecek 10 yılları göz önünde bulundurarak iş yapıyor. 20 yıldan bu yana çalışıyoruz ve zaman içerisinde hep başarılı oldu."

Fotoğraf: Hakan Akgün/AA

Türkiye'ye 2018'de geldiklerini ifade eden Marriott, çok sayıda mühendisle çalıştıklarını vurguladı.

Kendisinin de 2019'da Türkiye'ye geldiğini belirten Marriott, şunları kaydetti:

"İlk birkaç yılı fiyat rekabeti ve teslimat mükemeliyeti gibi konuları iyileştirmek için geçirdik. 2018'de biz Türkiye sayfasını açtığımızda ilk 48 saatte müşteri hedefine ulaşmıştık. 4 hafta sonra 2020'de pandemi başladı. Sonra ekim ayında Amazon'un prime günleri vardı. Gece saat 12'de biz çalışmaya başladıktan sonra operasyon direktörümüz arayarak, 'Felaket müşteri çok fazla şey alıyor, durdurmamız lazım.' dedi. Ne demek durdurmak? Bu prime günleriydi sonuçta. O da bana, 'Prime gününü durdurmazsak gönderdiğimiz kargoları yılın sonuna kadar ancak teslim edebiliriz.' diye yanıt verdi."

"Son 10 yıldaki e-ticaretle son 3 yıldaki e-ticaret arasında büyük farklar var"

Trendyol Group Üst Yöneticisi (CEO) Erdem İnan, "Trendyol ile Sınırların Ötesinde: Türkiye İhracatı İçin Yeni Bir Vizyon" başlıklı oturumda, e-ticaretin gelişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son 10 yıldaki e-ticaretle son 3 yıldaki e-ticaret arasında büyük farklar olduğunun altını çizen İnan, "Kovid-19 dönemi sonrası dünyanın lojistik altyapısı çok hızlı gelişti. Şu an bir haftadan az bir sürede dünyanın her yerine son kullanıcıya ürünü ulaştırabiliyor, 3-4 dolara götürebiliyorsunuz." diye konuştu.

İnan, yapay zekanın farklı dillerde, farklı bölgelere iş yapma şeklini hızlandırdığını, dünyada yeni nesil e-ticaret şirketlerinin çok hızlı yükselmeye başladığını aktararak, şu ifadeleri kullandı:

"Trendyol'daki satıcıların ürünlerinin yüzde 80'i Türkiye'de üretiliyor. İnanıyoruz ki bu ürünler çevremizdeki coğrafyalarda rekabetçi şekilde satılabilir. Bizim iş modelimiz pazar yeri iş modeli. Satışımızın yüzde 90'ından fazlası satıcılarımızdan geliyor. Yurt dışına gönderdiğimiz ürünlerin yüzde 80'i satıcılarımızın ürünleri. Geçtiğimiz senenin başında yurt dışı hacmimiz, toplam hacmimizin yüzde 5'iydi. Mart itibarıyla bu yüzde 25'e kadar geldi."

5 milyar dolar yatırım hedefi

Erdem İnan, e-ihracatta en büyük zorluğun son kullanıcıya ulaşmak olduğunu söyleyerek, "İyi bir ürün üretseniz de dünyanın neresinde hangi kullanıcıya ulaştıracağınız önemli, bu konuda yatırımların yapılması gerekiyor. E-ihracatta daha gidecek çok yolumuz var." dedi.

Hedef pazarlara girmeden önce o pazara ilişkin yaptıkları incelemeleri anlatan İnan, "Türk ürünlerinin dünyada algısı pozitif. Rakiplerimiz Çin'den ya da Amerika'dan. Çoğunlukla girdiğimiz pazarlarda lojistik avantajlarımız var." diye konuştu.

İnan, yaklaşık 4 yıllık süre içerisinde ihracat operasyonuna 5 milyar dolara yakın yatırım yapacaklarını da sözlerine ekledi.

"Halka arz hazırlığı 6-12 ay arası sürüyor"

"Türk Şirketlerin Küresel Borsalarda Listelenmesine Karşı Yaklaşımlar" başlıklı oturum Usul Ventures kurucusu Kaan Özçelik'in moderatörlüğünde gerçekleşti.

Londra Menkul Kıymetler Borsası Orta ve Güney Avrupa Başkanı Axel Kalinowski de şirketlerin halka arz süreçlerindeki hazırlıklarıyla ilgili bilgi verdi. Halka arz süreçlerinin yoğun bir süreç olduğunu dile getiren Kalinowski, bir şirketin halka arza hazırlığının 6 ila 12 ay arasında sürdüğünü kaydetti.

Kalinowski, bir şirketin halka arz edilmesi için en önemli sebeplerini piyasada daha fazla farkındalığa sahip olması, çalışanların şirketin başarısından katkı sağlamak için teşvik edilmesi şeklinde sıraladı.

Borsada listelenmenin en çekici nedenlerinin de gezegendeki en büyük sermaye havuzuna erişim sağlamak olduğunu vurgulayan Kalinowski, "Bu portföy şirketleri de kriz dönemlerinde sizi destekleyebiliyor. 2008 krizi, Kovid-19 salgınını düşünebiliriz. Kurumsal yatırımcılar şirketinize güveniyorsa, sizi desteklemek için orada olacaklar." şeklinde konuştu.

Kalinowski, "Türkiye'de firmaların kalitesi, yönetim ekiplerinin kalitesi bizlere ilham veriyor. Bu Türkiye için bir artı. Sadece Türkiye için değil tabii, Türkiye'nin ötesinde de büyüme fırsatı var." ifadelerini kullandı.

3 farklı salonda oturumlar gerçekleştirildi

OTC Markets Group Başkan Yardımcısı Joe Coveney de kurum olarak faaliyet gösterdikleri alanları anlattı. Coveney, "Türkiye'nin ABD'li yatırımcılara sunduğu fırsatlar konusunda çok heyecanlıyım. Bizim işimiz ABD'li yatırımcıların gelip Türkiye'deki varlıklara yatırım yapması için yardımcı olmak." diye konuştu.

Etkinlikte, eş zamanlı olarak 3 farklı salonda oturumlar gerçekleştirildi. "E-Ticarette Uçtan Uca Şirketleşme Çözümleri", "Robot Devrimi ve e-Ticaret Lojistiğinin Geleceği", "Trendyol Yapay Zeka Dönüşümü" "B2B İhracatta Yeni Eğilimler", "TikTok'un Gerçek Değeri", "Çerezsiz Dünya ve Sektör Üzerindeki Etkisi" gibi oturumlar yapıldı.

Birinci günü sona eren etkinlik, yarın ve cumartesi günü de oturumlarla devam edecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI, platformu dezenformasyon oluşturmak için kullanan hesapları engelledi

2024-05-31 15:07 - Medya

Zelenski’nin Avrupa'nın en büyük kumarhanelerinden birini satın aldığı iddia ediliyor!

2024-06-04 22:52 - Özel Haber

Diyarbakır'da tıp öğrencileri, hastanede tedavi gören çocuklar için takı tasarlıyor

2024-06-01 15:32 - Çevre-Hayat

Yaşam Alanında Kalkınma... Kırsal Bölge Yatırımlarında Yaşam Ayavefe'nin Katkıları

2024-06-06 10:56 - İnsan&Hayat

Sporla hayata yeniden tutunan engelli yüzücü, Paralimpik Oyunları’nda altın madalyayı hedefliyor

2024-05-31 12:07 - Spor

Ankara’daki 7 milyar 500 milyon liralık taşınmaz ihalesinin kazanını Gamador İnşaat oldu

2024-06-05 21:13 - Ekonomi

İleri teknolojiye sahip yangın yönetim uçağı 'Otağ' kapısını açtı

2024-06-04 12:53 - Teknoloji

Bakan Fidan'ın Prag’daki açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2024-06-01 17:07 - Özel Haber

İsviçre'de BM toplantısında konuşan İsrailli yetkililer protesto edildi

2024-06-06 18:28 - Dünya

Rusya TSO Başkanı Katırin: Türkiye ile işbirliğinin yatırım bileşeni Rus girişimciler açısından özel bir önem taşıyor

2024-06-04 18:04 - Özel Haber

İlgili Haberler

Türkiye Yatırım Danışma Konseyi 10. Toplantısı'nın sonuç bildirisi açıklandı

20:13 - Ekonomi

Türkiye ilk nükleer hizmet ihracını yaptı

16:32 - Ekonomi

Dolmabahçe'de 3,5 trilyon dolarlık dev toplantı

15:28 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Rize-Antalya uçuşları gündemimizde

13:23 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Deprem bölgesindeki 11 il için 46 milyar liralık su yatırımı planlandı

13:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Lübnan'da İsrail saldırısında öldürülen Hizbullah lideri Nasrallah için 3 gün yas ilan edildi

21:47 - Dünya

İzmir'de apartmanın bahçesine düşen otomobildeki 2 kişi yaralandı

21:42 - Gündem

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan, İsrail'in Hizbullah lideri Nasrallah'ı öldürmesine

21:38 - Dünya

Corendon Alanyaspor, Çaykur Rizespor'u yendi

21:32 - Spor

Galatasaray, Kasımpaşa ile berabere kaldı

21:12 - Spor