?>

'e-Nabız' kullanıcısı 5 milyonu aştı

Sağlık Bakanlığınca geliştirilen ve her türlü sağlık kaydına erişime olanak sağlayan "e-Nabız" uygulamasında kullanıcı sayısı 5 milyon 200 bine ulaştı.

Sağlık - 7 yıl önce

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Sağlık Bakanlığınca geliştirilen ve her türlü sağlık kaydına erişime olanak sağlayan "e-Nabız" uygulamasında kullanıcı sayısı 5 milyon 200 bine ulaştı.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, iki yıl önce hizmete giren "e-Nabız", kişisel sağlık sisteminde, kullanıcı sayısında büyük bir artış sağlandı.

Sağlık kayıtlarına 7 gün 24 saat erişim imkanı sunan ve tüm sağlık kayıtlarının kontrol ve yönetimini bizzat kişinin kendisine bırakan e-Nabız, 5 milyon 200 bin kişinin hayatının bir parçası haline geldi.

Hizmete girdiği 2015'ten bu yana sistemde 5 milyon 200 bin kullanıcı hesabı, 25 milyondan fazla da oturum açıldı. Sistem hizmete girdiği günden bu yana 75 milyon kez görüntülendi.

"e-Nabız" kullanıcılarının yüzde 54'ünü erkekler, yüzde 46'sını da kadınlar oluşturuyor. Sistemden faydalananların yüzde 60'ı 18 ila 34 yaşları arasında yer alıyor.

Sağlık Bakanlığınca özel ya da kamu tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerinin entegre olarak gerçek zamanlı veri gönderebildiği sistem, vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarına, hem kendilerinin hem de izin vermeleri durumunda ilgili sağlık personelinin erişebileceği bir platform olarak hizmet veriyor.

"e-Nabız", sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen tüm muayene, tetkik ve radyolojik görüntüleme sonuçları, yazılan reçeteler, ilaçlara ait yaşanmış yan etkiler ve ilaçlarının tüm detay bilgileri, alerji bilgileri, varsa geçmişe ait kişinin sisteme yüklediği sağlık bilgileri ve geçirilen operasyonlar gibi tüm sağlık kayıtlarına erişme imkanı sunuyor.

Kişisel sağlık sistemi kullanıcıları, kendi istekleri doğrultusunda kısmen veya tamamen belirlediği süre boyunca da bilgilerini istediği hekimle paylaşabiliyor.

Sistem ile tekrar eden tetkiklerin önüne geçildiğinden kişilerin fazla radyasyona maruz kalmaları engelleniyor.

"e-Nabız'a nasıl giriş yapılıyor"

"e-Nabız" sistemine giriş iki ayrı şekilde yapılabiliyor. Vatandaşlar, www.enabiz.gov.tr adresindeki "e-Devlet ile Giriş" butonunu kullanarak e-Devlet şifreleri ile sisteme giriş yapıp kendi e-Nabız şifrelerini oluşturabiliyor.

Vatandaşlar bağlı bulundukları aile hekimine gidip bir onay formu doldurarak geçici e-Nabız şifrelerinin cep telefonlarına kısa mesaj olarak gönderilmesini sağladıktan sonra sisteme girerek kendi şifrelerini belirleyebiliyor.

"e-Nabız", tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için geliştirilen mobil uygulama ile kolayca kullanılabiliyor, böylece kişiler kendilerine ait tüm sağlık bilgilerini yanlarında taşıyabiliyor.

"e-Nabız"da Merkezi Hekim Randevu Sistemine bağlanarak kişinin kendisi, çocukları ve yetkilendirilmiş yakınları için randevu alınabiliniyor, hekimle geçmiş sağlık kayıtları paylaşılarak tedavi süreçlerine kalite ve hız katılabiliyor.

Öte yandan, GSM operatörlerinin mobil uygulamalarını kullanarak adım, nabız, kalori, tansiyon, şeker, solunum hızı, vücut sıcaklığı, oksijen doygunluğu, ağırlık gibi sağlık ve günlük aktivitelere dair bilgileri otomatik olarak sisteme kaydedilebiliyor, bunların istatistiklerini incelenebiliyor ve istenen hekimle paylaşılabiliyor.

Kişi, sağlığı için anlamlı görselleri (resim ve yakın gelecekte videoları) anlık olarak sisteme kaydedip hekiminin görmesini sağlayabildiği gibi muayene sırasında geçmişe ait durumun teşhisi kolaylaştırmasına yardımcı olabiliyor.

Sistemde ebeveynlerin her ikisi de birbirine onay vermişse 15 yaşından küçük çocuklarının sağlık kayıtlarına erişebiliyor. Vatandaşlar sistemden organ, kan ya da kemik iliği bağışçısı olmak istediğine dair bildirimlerde bulunarak organ bağış biriminin kendileriyle temas kurmasını sağlayabiliyor ve acil veya afet durumlarında Kızılay tarafından kan ihtiyacına dair bildirimler kendisine ulaştırılabiliyor.

Vatandaşlar sistemin mobil uygulamasında bulunan 112 acil butonunu kullanarak, ambulans çağırdığında kısa süreli olarak konum ve acil sağlık verilerinin 112 sağlık ekipleri tarafından görünmesini sağlayarak en uygun ambulans ve sağlık ekibinin olay mahalline ulaşmasına imkan veriyor.

Ebeveynler çocuklarının aşı bilgilerini ve persentil (büyüme) eğrilerini de e-Nabız'dan takip edebilme imkanına sahip oluyor.

Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ'cü şirketten Doğan Holding'e uzanan bir kumpas hikâyesi

2017-09-11 13:47 - Medya

Motorine 6 kuruş zam

2017-09-07 19:55 - Ekonomi

Dolunaylı İstanbul Boğazı manzarası mest etti

2017-09-08 18:27 - Günün Fotoğrafı

FETÖ'cü darbeci general, 'Kaymakamı al' emri vermiş

2017-09-06 21:07 - Gündem

'Göğüs duvarı deformiteleri ameliyatla tamamen düzeltilebiliyor'

2017-09-05 17:42 - Sağlık

Çin, Rus petrol devine ortak oluyor

2017-09-08 21:31 - Ekonomi

Başbakan Yıldırım: Sabuncubeli Tünelleri İzmir ile Manisa'yı birbirine yakınlaştırdı

2017-09-09 04:57 - Genel

Tülütabaklar çocukları korkuttu

2017-09-07 00:32 - Çevre-Hayat

'FETÖ, 12 Eylül'de devlete ve halkın içine monte edildi'

2017-09-11 14:52 - Gündem

Çoban uçurumda erkek cesedi buldu

2017-09-10 02:07 - Asayiş

İlgili Haberler

Gebe okulu, kadınları doğuma ve anneliğe hazırlanıyor

13:12 - Sağlık

"Kaliteli uyku" için gün içinde su tüketimini artırın önerisi

13:07 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası'na ilişkin boş kadroları yayımladı

12:07 - Sağlık

İl Sağlık Müdürü Güner, İstanbul'daki üst solunum yolu vakalarını değerlendirdi

11:37 - Sağlık

Yeni aile hekimliği yönetmeliği, hastaların "tıbbi konforunu" artıracak

11:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kazakistan'daki uçak kazası, 2018'de Portekiz'de yaşanan acil iniş olayını hatırlattı

20:03 - Dünya

Güngören'de daha önce çöken yolda bu kez de kanalizasyon borusu patladı

19:37 - Gündem

Türkiye, Filistin ile ticaret hacmini istikrarlı şekilde artırmayı hedefliyor

19:33 - Ekonomi

Halep'te Türk ekiplerinin de katılımıyla "Geri Döndük Halep" kampanyası başlatıldı

19:22 - Dünya

Antalya'nın yüksek kesimlerinde kar etkili oluyor

19:12 - Gündem