?>

e-Kira kontratıyla fahiş fiyat artışının önüne geçilmesi hedefleniyor

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, e-kira kontratı uygulamasıyla e-Devlet'ten kira bedellerinin izlenip, aşırı artışların tespit edebileceğini söyledi.

Ekonomi - 3 ay önce

Ankara

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, e-kira kontratı uygulamasıyla e-Devlet'ten kira bedellerinin izlenip, aşırı artışların tespit edebileceğini belirterek, "Bu da fahiş kira artışlarının önlenmesine yardımcı olacak." dedi.

Tanrıvermiş, AA muhabirine, e-kira kontratı uygulamasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanlığının 2023'te beyanda bulunan ev sahibi sayısını 1,8 milyon olarak açıkladığını anımsatan Tanrıvermiş, yaklaşık 3,7 milyon ev sahibinin asgari beyanname vermediğini söyledi.

Tanrıvermiş, kira sözleşmelerinin artık e-Devlet üzerinden elektronik ortamda yapılmasının öngörüldüğünü anımsatarak sözleşmelerin dijital ortama aktarılmasıyla konut piyasasının daha şeffaf ve güvenilir olacağını bildirdi.

Merkezi Kira Takip Sistemi ile kiralama ihtilaflarının yaşanması durumunda, sözleşme şartlarına ilişkin takip ve incelemenin daha kolay yapılabileceğine işaret eden Tanrıvermiş, e-kira kontratının avantajlarını şöyle sıraladı:

"Kira sözleşmelerinin Merkezi Takip Sistemi'ne alınması hem ev sahipleri hem de kiracılar için daha şeffaf piyasanın kurulmasına imkan verecek. Kira sözleşmelerinin kayıt dışı olmasının önüne geçilebilecek. Kamu otoriteleri ile uzmanların yerleşim yerlerindeki kiralık konut ve iş yerlerini incelemesi ve fahiş kira artışlarını tespit etmeleri kolaylaşacak. Ayrıca, konut piyasasındaki kira, boşluk ve aidat gibi verilerin daha doğru ve güvenilir biçimde elde edilmesine imkan verecek. Kiralanan gayrimenkullerin kayıt altına alınması, beyanname sınırının dışında kalan konutlar ile emsal kira üzerinden vergilendirilmesi gereken maliklerin kolaylıkla tespitine olanak sağlayacak. Bu yolla gayrimenkul sermaye gelirinin rasyonel vergilendirilmesi yapılabilecek ve vergi gelirlerinde ciddi artış sağlanacak."

"Kira işlemleri hızlanacak"

Tanrıvermiş, dijitalleşen kira sözleşmelerinin işlemleri hızlandırarak gayrimenkul yatırımlarını daha cazip hale getireceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Düzenlemeyle kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak sözleşme doğrudan ev sahibi veya yetkilendirdiği sorumlu gayrimenkul danışmanı tarafından e-Devlet üzerinden internet tapu bağlantısı kurularak gerçekleştirilmeli. Kiracı ve kefiller de elektronik imza atabilmelidir. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılması için öncelikle mevzuatta yeni düzenleme yapılması, malikin talep etmesi halinde alınacak kefillerin ıslak imza yerine elektronik imza atmaları ve depozito parasının sözleşmede belirtilmesi mümkün kılınmalıdır."

Geçiş sürecinde konut cinsi değişikliğinin yapılması gerektiğini belirten Tanrıvermiş, konut varlığının yaklaşık 7 milyonunun henüz cins değişikliğinin yapılmadığını, bunun da e-Devlet üzerinden internette tapu sayfasına bağlanılarak doğrudan malik veya vekalet verilecek sorumlu danışman tarafından sözleşme hazırlanmasına imkan vermeyeceğini ifade etti.

Tanrıvermiş, "Kira ücretinin sistem üzerinden görülebilmesi, kiracılara ve ev sahiplerine bölgelerindeki piyasa koşulları hakkında doğru ve güncel bilgi sağlayacak. Ayrıca, e-Devlet sisteminden kira bedelleri izlenerek, aşırı artışlar tespit edilecek ve gerekli müdahalelerde bulunulabilecek. Bu da fahiş kira artışlarının önlenmesine yardımcı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Yüklenen sözleşmelerin güvenliği ve gizliliği sağlanmalı"

Tanrıvermiş, sürecin sağlıklı ve etkili şekilde işlemesi için belli bir çerçevenin esas alınması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Kira sözleşmelerinin sisteme tanımlanması için belirli bir süre verilmesi önemlidir. Belirlenen süre içinde yükleme yapılmayan sözleşmeler için hukuki ve idari yaptırımlar açıkça belirtilmelidir. Yüklenen sözleşmelerin güvenliği ve gizliliği sağlanmalıdır. Kişisel veriler korunmalı ve yalnızca yetkilendirilmiş kişiler tarafından erişilebilir olmalıdır. Sözleşmenin resmi kopyasının elektronik imza ile doğrulanmış versiyonu saklanmalı ve bu kopyaya her iki taraf da erişebilmelidir. Sözleşme süresinin bitiminde, yeni sözleşmelerin de aynı şekilde e-Devlet sistemine yüklenmesi zorunluluğu getirilmelidir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AB, Meta'dan "araştırmacıların verilere erişimi konusunda" bilgi istedi

2024-08-16 14:42 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu, Anadolu'nun Fethi Malazgirt 1071 Anma Programı basın toplantısında konuştu

2024-08-16 13:28 - Gündem

Fatih'te sahipsiz köpeklerin saldırdığı kişi hayatını kaybetti

2024-08-19 23:52 - Asayiş

Diyarbakır'daki merkez dudak ve damak yarığı olan çocuklara umut oldu

2024-08-18 12:37 - Sağlık

Rusya şehirlerinin prestij simgesini zenginleştiren Türk firması: Alucon

2024-08-13 17:42 - Özel Haber

Rusya İhracat Merkezi İhracat Okulu, Türkiye'de bir iş kılavuzu başlattı

2024-08-16 01:24 - Özel Haber

Kürek milli takımı, ilk kez katılacağı Paralimpik Oyunları'nda madalyayı hedefliyor

2024-08-15 12:03 - Spor

'Yusuf Dikeç pozu', memleketi Kahramanmaraş'ta billboardları süsledi

2024-08-15 16:33 - Magazin

Sağlık Bakanlığı "M çiçeği" rehberini güncelledi

2024-08-17 19:02 - Sağlık

Türk Böbrek Vakfı sıcak havada şekerli ve gazlı soğuk içeceklere karşı uyardı

2024-08-15 16:52 - Sağlık

İlgili Haberler

Arap Devletleri Ligine ihracat 10 ayda 40 milyar dolara ulaştı

11:12 - Ekonomi

Zirai ilaçlama İHA'ları su tasarrufu sağlıyor

10:52 - Ekonomi

Türkiye'nin eylül ayı uluslararası yatırım pozisyonu verileri açıklandı

10:38 - Ekonomi

Borsa güne yükselişle başladı

10:00 - Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

08:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür

11:22 - Siyaset

ABD'de Senatör Van Hollen, İsrail'e silah satışının engellenmesine yönelik tasarıyı destek

11:17 - Dünya

Arap Devletleri Ligine ihracat 10 ayda 40 milyar dolara ulaştı

11:12 - Ekonomi

TİHEK'ten İBB'ye "engellilik temelinde ayrımcılık" cezası

11:08 - Gündem

TSK'nın göz bebeği "bordo bereliler" hayat kurtaran eğitimler alıyor

11:02 - Gündem